Fostul vice Asaftei, în topul VIP-urilor de la un eveniment! Mesaj cu schepsis dinspre PSD…

Inaugurarea unui Cămin cultural dintr-o comună din Neamț aduce un detaliu interesant: (re)scoaterea la rampă a fostului viceprședinte Cj Neamț, Ion Asaftei.
Fotografiile de pe net și unele declarații, scot la iveală nuante care nu pot fi ignorate:
– simplu consilier județean în acest moment, Asaftei a făcut parte din grupul celor aleși să taie panglica inaugurală (primar gazdă, prefect, președintele PSD Neamț),
– noul președinte al PSD Neamț – primarul de Târgu Neamț, Daniel Harpa – îl menționează într-o postare pe Asaftei, imediat după prefect,
– investiția este realizată cu bani din bugetul local și de la CJ, deci practic – dat fiind tot acest context – rezultă că Asaftei a reprezentat oficial CJ la eveniment. Ca în vremurile bune, când era vicepreședinte.

„Am participat ieri la deschiderea Căminului Cultural din comuna Păstrăveni, împreună cu prefectul Adrian Niță, consilierul județean Ion Asaftei și dna Carmen Nastase- directorul Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț.
Mulțumiri pentru invitație domnului primar Anton- Nicolai Gorea și felicitări pentru această investiție, realizată cu bani de la bugetul local și de la Consiliul Județean Neamț. Locuitorii comunei dumneavoastră au acum un spațiu prielnic desfășurării actului cultural!” – info-mesaj postat pe net de către noul președinte PSD Neamț, Daniel Harpa.
Aparent, poate surprinde lipsa din peisaj a Mădălinei Ciubotaru, vicepreședinte CJ Neamț, care apărea invaziv – lipită ca marca de scrisoare – la astfel de evenimente. Insistența ei dusă dincolo de limite rezonabile a impresionat neplăcut la un festival recent încheiat nu numai pe spectatori sau pe unii din presă ci, cică, a produs iritări chiar și prin CJ.
Să fie episodul inaugurării Căminului Cultural unul care redeschide discuția despre înțelegerea pe succesiunea pe funcția de vice CJ Neamț (nerespectată de Ciubotaru)?
Reamintim că este de notorietate faptul că înțelegerea inițială (în momentul realizării alianței PSD-PMP-ALDE-Pro România) a fost ca diva politică de la Roznov să fie vicepreședinte doar pentru câteva luni, funcția urmând a-i reveni lui Asaftei.
Anul trecut a izbucnit și un scandal nemaivăzut. În primă instanță, Ciubotaru a aruncat acuze nemaiîntâlnite: cineva i-ar fi sustras documente din birou, inclusiv o așa-zisă ciornă de demisie care ar fi ajuns să fie depusă la Registratura instituției. Deși a amenințat că va face plângeri penale etc, respectiva a pus apoi batista pe țambal.
Între timp, în spațiul public, au apărut alte versiuni. La momentul în care a fost pusă vice (temporar, conform înțelegerii), ea ar fi scris și o demisie cu care garanta că își va respecta înțelegerea. Apoi, sub pretextul că trebuie să-și întărească poziția în Pro România și să-și ducă la capăt planul de a scăpa de Liviu Harbuz (așa s-a și întâmplat!), Ciubotaru a cerut o păsuire pentru funcția de vice la CJ, deci a scris o nouă demisie. Unele surse spun că aceasta ar fi scris, în total, 3 demisii. Că și-a dat de 3 ori cuvântul în cadrul acestor înțelegeri și că, tot de 3 ori, și-ar fi călcat angajamentele.
Evident, comportamentul lipsit de ceea ce se numește „onoare politică” al Mădălinei Ciubotaru nu s-ar fi putut manifesta în acest fel dacă nu era aprobat – fie și tacit – de unii care au pâinea și cuțitul prin CJ (și la nivel maxim de Executiv dar și cu interese sau conexiuni la Complexul Muzeal Neamț, una din instituțiile coordonate de Ciubotaru).

Mesajul de mai sus dar și pozele postate cu generozitate și de Harpa dar și de prefectul Adrian Niță pot fi, la urma-urmei, simple amabilități sau un preludiu deloc întâmplător pentru anumite mișcări de trupe în CJ. Mai ales că, deși a renunțat (formal, spun unii) la conducerea PSD Neamț, Arsene e singurul șef real în CJ Neamț. Iar Harpa și Niță sunt, incontestabl, oameni de încredere ai lui Arsene.
O astfel de posibilă rescriere a scenariului de la CJ Neamț poate fi legată și de contextul judiciar de la fruntea instituției. Președintele CJ e condamnat în primă instanță la închisoare cu executare. E în apel iar șansele de a fi albit total tind spre zero, în ciuda unor mesaje forțate spre limita optimistă de către aparatul său de agitație și propagandă.
Un alt vicepreședinte e și el condamnat în primă instanță, e tot la apel (cică cu șanse mai mari să se întâmple o minune). Dar, deocamdată, în caz că pică Arsene din funcție, nici varianta succesorului Chitic la CJ nu e una certă.
Mădălina Ciubotaru stă mai bine doar aparent. Ea nu e condamnată penală dar e „beneficiara” unei sentințe civile definitive care îi atrage răspunderea pentru ceea ce a fost numit „Jaful de la Negulești”. Practic, Justiția a găsit-o ca fiind principala vinovată pentru devalizarea stațiunii (care acum e pe chituci).
Unul din efecte este și faptul că aceasta s-a ales cu cazer fiscal pentru 3 ani (nu va putea fi nici administrator de firmă dar nici nu va putea semna, nici măcar penru o instituție de stat, documente financiare – state de plată, comenzi lucrări, bun de plată pentru facturi).
Și, probabil, nici cota ei de încredere când e vorba de înțelegeri politice (vezi mai sus joaca de demisia) nu o recomandă în fața celor care-și pun problema continuării activității CJ în acest mandat.

Oricum, scoaterea ei din poza evenimentului de familie CJ-PSD de la Păstrăveni poate reprezenta un semnal. Așa, ca un cadou sub bradul de Crăciun, din setul celor destinate unor copii amărâți

Daniel VINCA