Fost inspector general acuză: Transferuri dubioase, pe motive medicale, spre liceu de 7 stele

Despre transferurile interesante (se poate citi DUBIOASE) de la licee mai slab cotate spre cele de 7 stele se tot vorbe;te dar, de obicei, de c[tre cei din afara sistemului. Dorina Luminița Drexler (profesor la Colegiul Național Petru Rareș, liceu de top și în Neamț dar și la nivel național, fost inspector general la ISJ Neamț) dă cărțile pe masă și face publice două astfel de transferuri, cel puțin dubioase în care elevii care au ajuns la liceul respectiv aveau medii sub cele ale ultimului intrat (așa cum prevede legislația.

Dorina Drexler dă două exemple, cu doi elevi care au ajuns la Petru Rareș după ce inițial intraseră la Liceul Gheorghe Asachi, respectiv Liceul Spiru Haret, cu mediii mai mici decât cele ale „titularilor” rareșiști. Evident că fostul inspector general nu dă numele elevilor dar spune că în ambele cazuri motivul din cererile aprobae a fost unul medical, în unul din cazuri diagnosticul fiind… scolioză (curbură atipică spre lateral a coloanei vertebrale).

„Știți cum trece scolioza de care suferă un elev în clasa a IX-a ? Cu un transfer de la “Asachi” la “Rareș”, în care media de admitere nu mai contează. Iar altă boală se vindecă numai prin transfer de la “ Spiru Haret” la “Rareș”. Sigur, la “Rareș” suntem mai mulți cu titlul de doctor , dar în diverse științe, nu tratăm pacienți. Cine a aprobat transferurile? Ghiciți…Ministerul care ar trebui să fie garantul respectării legilor …”, spune Dorina Drexler.

În cazurile de transfer în care este invocat un motiv medical ca și argumente conexe sunt invocate fie apropierea mult mai mare de domiciuliu sau față de o unitate spitalicească unde ar trebui să ajungă elevul în caz de o criză a bolii de care suferă. Dacă Liceul Asachi este amplasat în cartierul Dărmănești, cumva mai la marginea orașului, Liceul Spiru Haret se află la vreo 300 de metri de Colegiul Petru Rareș iar distanța de la ambele unități școlare până la Spitalul Județean Neamț este aproximativ egală.

Statisticile medicale arată că mai puțin de 0,1 la sută din pacienții suferinți de scolioză au o formă mai gravă a bolii (curbură de peste 30 la sută) care să oblige la operație, în timp ce restul pacienților își corectează problema fie prin simpla monitorizare și impunerea unei poziții fizice corecte, fie (mai rar) prin purtarea temporară a unui corset (sursa: medlife.ro)

Postarea făcută pe internet de Drexler a atras numeroase comentarii pe care le puteți vedea mai jos. Cert este că e greu de crezut că beneficiarii transferurilor cu cântec sunt copii din familii obișnuite (gen tata taximetrist și mama vânzătoare) și sunt mari șanse să fie vorba de copiii unor patroni sau a unor bugetari cu funcții interesante în instituții și mai interesante.

Drexler nu lasă loc la interpretări și dincolo de ironia „la Rareș suntem mulți cu titlul de doctor în diverse științe dar nu tratăm pacienți”, folosește (și în postare și în comentarii) expresii fără echivoc: „media de admitere nu mai contează”, „lecția nedreptății”, „mizeriile sistemului”, „e un abuz”.

Conform procedurilor legale în vigoare, cererile de transfer sunt depuse la inspectoratele școlare județene și sunt aprobate (sau confirmate) de Minister. Cazurile pentru care se aprobă un transfer școlar sunt diverse. Menționăm câteva dintre acestea: schimbarea domiciliului, cazuri de gemeni sau de frați cu diferența de un an care au fost în aceeași clasă, cazuri medicale etc. Dar, conform legislației, transferurile nu se aprobă la licee în care media ultimului intrat este peste media elevului respectiv (situații clar punctate în exemplele date de Drexler).

Vom reveni.

Daniel VINCA

Nota Bene – Așteptăm cu interes și punctele de vedere ale Liceelor de care se face vorbire în acest subiect dar și al Inspectoratului Școlar Județean Neamț. Pot fi remise pe adresa de mail din secțiunea Contact de la vestea.net

 

 

 

Comentarii Facebook

3 thoughts on “Fost inspector general acuză: Transferuri dubioase, pe motive medicale, spre liceu de 7 stele

  1. Eu zic să vedem și partea pozitivă a acestor șmecherii : tânăra generație află de pe băncile școlii ce înseamnă corupția, mita, impostura și toate celelalte. Cum practica e cel mai bun pedagog, cei care au aprobat aceste transferuri trebuieste felicitați. Sau poate avansați, de ce nu?

  2. Daca e asa oneste cum lasa a se intelege, sa spuna cate transferuri portocalii s-au facut cand era ea pe scaunul suprem al invatamantului nemtean.
    Sigur nu va da replica.

  3. Parinti nebuni. Vor copchil raresist dar nu se gandesc daca va face fata. Sa – l vezi cum trece de la scolioza la depresie …

Lasă un răspuns