Fost deputat nemţean despre desemnarea lui Cioloş: „colega Klaus dă şah la partide!”

Fostul deputat de Neamţ Mihai Mancaş consideră că desemnare de către preşedintele Iohannis a lui Dacian Cioloş ca premier este o mutare inteligentă care-i face pe mulţi să-şi schimbe părerea, în bine!, despre titularul de la Cotroceni.

11813350_10207345696698833_8089156535705224170_n„Încep să-l privesc cu atenţie pe colega Klaus. 
Până mai ieri, mea culpa! îl suspectam ca om de paie al clanului penal PD (PDL etc), creat de Petre Roman şi perpetuat nociv, prin Băsescu, în politica românească până acum
După demisia aşteptată a guvernului Ponta, din care însă nu a ieşit „guvernul meu”, liberal-popular, fiindcă poporul cere altceva şi este în uriaşă majoritate solicitant de măsuri SOCIALE, preşedintele a scos excelent la înaintare o piesă grea, imposibil de respins, căci Dacian Cioloş este om politic de talie europeană, cu relaţii excelente în exterior şi o bună experienţă de demnitar naţional.
Cu această ocazie, în plus, colega Klaus i-a pus la locul lor, în chip surprinzător, şah-mat, pe libéralo-băsişti, care au rămas, pentru un an pe dinafara guvernului. Dorinţa lor de alegeri anticipate, care le-ar fi favorizat un scor ceva mai bun, generat de prestigiul colegului Klaus, s-a amânat, cu speranţe reduse.
În Parlament, garnitura lui Cioloş, cu câteva rectificări, va fi votată cu o mare majoritate, căci programul scurt al preşedintelui este mai curând social-democrat decât liberal sau popular.
Într-un an, nu se pot face minuni.
Dacă însă Cioloş nu va face mutări greşite, de exemplu demiterea lui Arafat sau reducerea unor măsuri sociale luate de Ponta (Măsuri care ar putea cere sume din alte domenii, dar sumele există!), scaunul său rămâne valid şi după 2016; însă, atenţie! nu va fi girat de PNL, ci mai curând de partidele de centru-stânga.
În felul acesta, liberalii sunt la mâna preşedintelui, nu invers.
Cât despre combaterea corupţiei… ei, asta e altă chestie! Cum peştele se împute de la cap, vor trebui retezate capete mari de la toate partidele. Şi din justiţie ! De nu, rămâne lozinca valabilă, de realizat …când va voi Dumnezeu.
Déjà în Parlament se pare că lucrurile sunt foarte tulburi, iar conducerea liberală, deşi n-o arată, este furioasă din cauza eşecului. Cererea de a „depolitiza” imediat tot aparatul de stat, adică de a da afară pesedisto-opriştii de acum şi a aduce în loc libéralo-băsiştii, (contrar pretenţiilor „pieţei”, care cere depolitizare adevărată), implică foarte mult timp şi, dincolo de această oprelişte naturală, va primi energice şi fatale împotriviri, căci zecile de mii de oameni care trebuie daţi afară se vor apăra cu toate forţele, sprijiniţi de PSD şi chiar de UNPR. Cred că „strada” va avea multă treabă.
Să vedem ce va fi ! Klaus dă şah la partide şi mingea se află în Parlament.
Interesantă toamnă ne aşteaptă!…”, spune Mihai Mancaş într-un text în care analizează desemnarea celui care va merge în Parlament cu formula noului Cabinet.

Mihai Mancaş este de formaţie profesor şi a fost deputat de Neamţ în primul Parlament postrevoluţionar. De câţiva ani este stabilit în Franţa.

D.V.

cop mancas

One thought on “Fost deputat nemţean despre desemnarea lui Cioloş: „colega Klaus dă şah la partide!”

  1. …domn` profesor, alta data erai mai coerent in exprimare, erai mai clar in expunerea unor idei…Si apropo, ce-l recomanda pe Ciolos ca viitor premier intr-un guvern politic???Ce a facut omu` pe cand era comisar european pentru agricultura tarii care l-a format???Va spun eu in limba rusa:RIEN.

Lasă un răspuns