Food-ul de la mall-ul sud-africanilor, tratat preferențial de DSP! Fără aviz și evaluare de risc, doar cu recomandări generale…

Zona de food de la mall-ul din Piatra Neamț al sud-africanilor de la Nepi este tratat de DSP Neamț nu doar preferențial ci în cotală contradicție cu directivele obligatorii transmise de CNSU (Comitetul Național pentru Situații de Urgență) de pe 8 martie și 9 martie.
În plină conferință de presă susținută de membrii CJSU Neamț ieri, alături de prefect, reprezentantele DSP au prezentat o explicație încâlcită și ilogică conform căreia fiind vorba de un mall privat, pe zona respectivă (una deschisă, în care în mod frecvent sunt mult peste 200 de persoane), nu ar trebui aviz special de la DSP după obligatoria analiyă de risc.
Întrebarea despre regimul zonei de fast-food a fost adresată de reprezentantul Agerpres care, logic, a mers pe ideea că e vorba de reglementările aplicabile pentru acţiuni/evenimente cu 200-1000 de persoane.
Răspunsul halucinant al celor de la DSP (decupat parcă din registrul „vai, dar cum să deranjăm pe cei de la mall?”), mai jos ]n format text şi la finele articolului în format video:

<<Sunt unităţi private care acolo îşi desfăşoară activitatea. Conform metodologiei actuale şi conform discuţiilor din Comitetul Judeţean de Urgenţă nu avem în momentul acesta pârghiile necesare astfel âncât să limităm venirea populaţiei în mall pentru a desfăşura activităţi recreative. Apelăm cum spunea domnul prefect, și noi cei de la DSP apelăm la înțelepciunea românului de a înțelege să evite aceste aglomerații.
Nu avem în acest moment pârghiile necesare legislativ, conform metodologiei de monitorizare și de supravecgere a COVID-ului pentru a limita activitățile, decât cele care sunt peste 200, conform riscului calculat pe baza anexelor. Deci (NR – la food-ul de la mall), doar la nivel de recomandare…>>.

Pe scurt, cele două directive CNSU spun că sunt interzise manifestări sau activităţi care reunesc simultan peste 1000 de persoane, cele cu 200-1000 de persoane pot avea loc doar cu aviz DSP (după o analiză de risc), iar cele cu sub 200 de persoane pot avea loc fără aviz DSP dar cu obligatoriile precauţii de care sunt răspunzători organizatorii:

<<Începând de astăzi, 8 martie 2020, sunt interzise manifestările publice sau private, în spații deschise sau închise, cu un număr de participanți mai mare de 1000 de persoane.
Această măsură este obligatorie, la nivel național, pentru toți agenții publici și privați și nu este supusă negocierii, excepțiilor, neputând fi amânată.
De asemenea, evenimentele la care este estimată participarea unui număr mai mic de persoane pot fi organizate doar după obținerea aprobării de la Direcțiile de Sănătate Publice locale.
Acceptul sau refuzul organizării va fi transmis în baza unei analize care ține cont de natura evenimentului, grupa de vârstă a participanților, modalitatea în care participanții ajung la eveniment și durata deplasării către eveniment, dacă există posibilitatea ca la eveniment să participe persoane pentru care există posibilitatea să fi fost în zone de risc sau să fi intrat în contact cu persoane contaminate.
Această decizie este valabilă până la data de 31 martie 2020 pe întreg teritoriul național al României și există posibilitatea prelungirii, în funcție de evoluția situației>>. (Din Directiva CNSU din 8 martie 2020)

………….

<<A fost instituită obligația pentru unitățile de alimentație, precum și pentru furnizorii publici și privați de transport persoane, de a dezinfecta suprafețele frecvent, de a evita aglomerația de persoane în spațiile comerciale, de a dezinfecta frecvent habitatul în mijloacele de transport.
Pentru evenimentele cu un număr de maxim 200 de participanți, nu este necesar să fie solicitat avizul direcției de sănătate publică>> (Din Directiva CNSU din 9 martie 2020).

Cu toate că paragrafele invocate mai sus, din directivele CNSU sunt obligatorii, dr. Luminiţa Marcoci (DSP Neamţ) spune că ”

Nu avem în acest moment pârghiile necesare legislativ”. Direct sau indirect, reprezentantul DSP Neamţ a reuşit să confirme încă o dată că multinaţionalele au regim preferenţial în România, că legislaţia clară şi fermă – chiar şi în cazul luptei cu o epidemie de coronavirus! – este facultativă pentru acestea, cu complicitatea autorităţilor din România.

Pentru cei care nu cunosc „desenul” de la Mallul Nepi din Piatra Neamţ (care funcţionează ca Shoping City), precizăm că etajul este unul total deschis, cu o zonă comună de food. În jurul zonei comune sunt, perimetral, firmele aflate în chirie (KFC, Spartan, Pizza Romana, DABO, Salat Box etc) care au partea de servire ca „free space”. Tot deschisă e şi zona de acces spre Cinema dar şi locul de joacă pentru copii.

Numai angajaţii care deservesc zona deschisă sunt circa 50-70 pe tură şi în mod frecvent mai sunt nu doar încă 150 de clienţi ci, de multe ori, 300-400 de clienţi în această zonă total deschisă. În aceste condiţii, aserţiunea reprezentantelor DSP (vezi în VIDEO de mai jos) cum că „să presupunem că vor fi mai puţin de 200” este cel puţin ciudată, ca să nu spunem responsabilă.

De foarte multe ori, în ultimii ani, s-a tot spus la nivel de legendă că în Fondul Nepi din Africa de Sud ar fi şi interesele şi banii unor români importanţi, inclusiv că ar fi vorba de un senator. Dumnezeu ştie care o fi adevărul, dar protecţia de care pare să se bucure, chiar şi în vremuri de coronavirus, această afacere de la Piatra Neamţ nu face decât să amplifice aceste speculaţii.

Este evident că în condiţiile în care numărul clienţilor ar fi limitat la 200, fără aviz DSP sau în care această instituţii ar permite accesul pentru 200-1000 dar cu anumite restricţii, firmele chiriaşe din Mall ar cere (pe bună dreptate!) o reducere temporară a chiriei iar în conturile Fondului sud-african ar intra mai puţini bani. Adică mai puţine dividende pentru acţionarii cunoscuţi sau necunoscuţi sau pentru unele contracte în care Nepi este beneficiar şi alţii prestatori…

VIDEO (vezi de la min 32.30):

 

 

D.V.
video / Mesagerul de Neamt

 

Comentarii Facebook

2 thoughts on “Food-ul de la mall-ul sud-africanilor, tratat preferențial de DSP! Fără aviz și evaluare de risc, doar cu recomandări generale…

  1. Sunt niste incompetenti, au toate mijloacele legale pentru a actiona.De altfel, este foarte simplu, pot dispune limitarea numarului de scaune in zona respectiva , sa zicem la 150!

Lasă un răspuns