Focar de infecţie în Colonia Săvineşti! Gunoi, şobolani, ţânţari, gunoi, maidanezi, mâţe, gunoi, gândaci, şerpi…

Imaginile de mai sus nu sunt nici din Napoli de la greva gunoierilor, nici din vreun alt oraş din ţară sau din lumea largă unde să fi intervenit vreun blocaj al serviciului de salubritate – nu, imaginile sunt din România, judeţul Neamţ, din comuna Săvineşti, din zona de blocuri numită Colonie (au locuit aici iniţial muncitorii care au construit Platforma Săvineşti).

Mai exact e vorba de decorul de lângă două foste blocuri de nefamilişti, numite acum „blocuri fantomă” în care locuieşte o faună pestriţă, cu sau fără acte dar clar fără contracte cu firma de salubritate.

„Focar de infecţie” este un termen „light” pentru zona plină de mizerie în care colcăie insecte şi animale, în care şobolanii, şerpii, maidanezii împart teritoriul cu ţânţari, gândaci etc.

Explicaţiile şi acţiunile Primăriei desenează, de-a lungul timpului, cu cerc vicios perfect: când vecinii din zonă nu mai suportă şi umplu internetul de postări şi comentarii critice, administraţia publică, prin resurse proprii, curăţă locul. În rest situaţia e astfel: cei care aruncă gunoiul la acele tomberoane şi apoi pe jos nu au contracte cu operatorul de salubritate. Neîncasând bani, firma respectivă nu ridicp gunoiul…

Fotografiile care însoţesc acest text au fost postate ieri pe facebook de o localnică. Deja sunt zeci şi zeci de comentarii din care majoritatea vizează (ne)performanţa administraţiei publice de a găsi şi aplica o soluţie eficientă.

<<Afară-i vopsit gardul… înăuntru leopardul. Așa arata curățenia la blocurile fantoma de pe strada Tineretului, Savinesti… la doi pași de școală. Așa este an de an, luna de luna… Primăria ridica gunoiul când e plin ochi. Aici Sant caini, pisici, șobolani. Poate și șerpi. Alături unde este plin de vegetație înaltă de peste 1 m este terenul Băncii Transilvania care nu este curățat. Am făcut sesizări la primărie, la departamentul protecția mediului dar nu avem nici un răspuns. E foarte frumos sa trăiești aici unde pe lângă lătratul câinilor noaptea, acum în miezul verii sant niște mirosuri pestilentiale, nu poți deschide un geam. Cu asta ne confruntam noi locatarii blocului A4 care suntem vecini cu aceste blocuri. În fiecare campanie electorala se promite ca se va face ceva cu aceste blocuri, dar rămân la stadiul de promisiuni, nu se face nimic”, spune femeia respectivă.

Şi dacă şcoala e la câţiva paşi, la circa 600 de metri de această haldă ilegală de gunoi se află şi Primăria şi Secţia de Poliţie Săvineşti. La aceeaşi distanţă e şi parcul din centrul comunei unde, peste câteva zile, va fi Ziua Comunei Săvineşti. Doamne fereşte să bată vântul de la nord la sud!…

D.V.
sursa foto –  facebook

Comentarii Facebook

One thought on “Focar de infecţie în Colonia Săvineşti! Gunoi, şobolani, ţânţari, gunoi, maidanezi, mâţe, gunoi, gândaci, şerpi…

  1. Primarul e din anul 2008 inca in campanie electorala si nu il intereseaza decat buzunarul propriu si al familiei sale. Daca nu e nimic de castigat din gunoi ce ati vrea sa faca cu el?

Lasă un răspuns