Florin Zaharia: Vandalizarea modernă a României / Vestitorii

În primul mileniu al erei noastre, popoarele migratoare au năvălit în mai multe valuri peste Europa, venind din stepele asiatice, pârjolind totul în calea lor, atacurile lor ducând chiar la căderea marelui Imperiu Roman.

În limba română,folosim astăzi cuvinte legate de acele vremuri: „vandali”, „barbari”, devenite sinonime cu „necivilizat”, „crud”, „nemilos”, „distrugător”.

Mulți dintre acești barbari au ajuns și pe teritoriul actual al țării noastre, dovadă fiind, pare-se, practicile multora dintre semenii noștri care, în ultimii 30 de ani, aproape au distrus o țară.

După 1990, vandalii vremurilor moderne s-au trezit la viață și au început un atac susținut a tot ce se construise în România până la acea dată. Au căzut pradă, pe rând, fabrici, uzine, combinate, rafinării, școli, spitale, cinematografe, instalații de irigații, mori, flotă, căi ferate, gări și lista poate continua.

Vandalizarea României s-a făcut cu aprobarea și cu atenta supraveghere a celor care s-au succedat la putere, indiferent de culoarea politică.Ce nu a putut distruge privatizarea frauduloasă, au reușit barbarii care au tăiat și vândut la fier vechi tot ce se putea vinde.

Incapacitatea de adaptare la economia de piață, managementul defectuos sau lipsa de investiții în cercetare și inovare au făcut ca majoritatea obiectivelor industriale să fie distruse.

Mai departe, vidul legislativ, corupția și sistemul juridic ineficient au făcut ca mare parte dintre vinovați să nu fie trași la răspundere, să aibă o bătrânețe liniștită, cu toți banii furați în conturi. Și pentru că tot sunt la modă, unora li se adaugă și câte o pensie specială.

Județul Neamț a devenit un pol al sărăciei, al șomajului, fără industrie, cu slujbe puține și cu unele dintre cele mai mici salarii din țară. Mulți locuitori, majoritatea tineri, au fost nevoiți să îngroașe rândurile celor plecați în străinătate. Absolvenții de facultate nu sunt atrași să revină pe plaiuri natale și preferă să profeseze în orașele mari sau peste hotare.

Fără investiții pentru dezvoltarea locală și fără sprijin real pentru toți cei care creează locuri de muncă nu vom reuși să revenim pe linia de plutire.Reducerea birocrației, stimularea mediului privat,investiții în infrastructură, salarii competitive, oportunități și șanse egale pentru tinerii absolvenți sunt soluțiile pentru viitor.

Daca nu vom reuși asta, nu ne vom mai putea lăuda cu originea noastră daco-romană,  ci vom fi doar un popor de barbari.

Florin Zaharia

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns