Florin Zaharia: Râsul, simbol național / Vestitorii

Majoritatea țărilor au un animal drept simbol național, astfel că există: cangurul australian, cocoșul galic (francez), vulturul pleșuv american, taurul spaniol, panda chinez sau bourul fraților noștri moldoveni de peste Prut. Noi, românii, avem ca simbol național râsul.

Coincidență sau nu, sub aceeași denumire aflăm o felină discretă, dar și o manifestare a veseliei. Această manifestare, omonimă cu simbolul național, ne-a ajutat de-a lungul timpului să trecem peste perioade dificile ale existenței noastre.

Strămoșii daci plecau la luptă și înfruntau moartea râzând, având ca simbol lupul. Au venit romanii și, după o repriză comună de râs, a luat ființă poporul român.

Apoi, în timp, râsul simplu nu a mai fost îndeajuns pentru a exprima trăirile românilor și a fost nevoie de apariția unor forme mai complexe ale acestuia, formule de mare actualitate în zilele noastre.

S-au dărâmat obiective economice, a fost vândută flota, au fost distruse bănci, banii ajungând în buzunarele băieților deștepți. Pe noi ne-a pufnit râsul.

Au plecat milioane de români în străinătate să muncească, din greu, la căpșuni și îngrijit bătrâni. Pe noi ne-a umflat râsul.

Unii au schimbat partidele ca pe șosetele murdare și continuă să se agațe cu dinții de putere. Noi râdem.

Au apărut boli fără leac, trebuie să purtăm măști și să ne spălăm pe mâini mai des, dar românii se prăpădesc de râs.

Ne uităm pasivi cum se taie pădurile și apele ne iau casele, continuăm să sufocăm natura cu deșeuri, nonvalorile devin modele pentru tineri, dar în același timp ne stricăm de râs.

Orice s-ar întâmpla pe lumea asta, pe noi nu ne va prinde nepregătiți. Având rezerve nebănuite, mai avem posibilitatea să leșinăm sau chiar să murim de râs.

„A se face de râs” sau „a ajunge de râsul lumii”, când aproape o treime din populația țării încă are toaleta în fundul grădinii, iese din discuție. Asta deși, la fiecare 4 ani, atunci când are loc competiția de râs forțat, asta ar trebui să fie pecetea multora.

Dar dacă ar fi să facem un exercițiu de imaginație, voi ce animal credeți că ne reprezintă cel mai bine, ca popor? Și de ce? De exemplu, ar putea și struțul să îndeplinească cu succes acest rol?

Florin Zaharia

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns