Florin Zaharia: Nevoia de implicare / Vestitorii

La tot pasul, în țara noastră, găsim lucruri despre care suntem cu toții de acord ca nu sunt în regulă: de la gropi în asfalt și guri de canal care pun la încercare mașinile, la școli cu toaleta în curte și clase neîncălzite,  păduri care dispar sub ochii noștri sau funcționari publici care nu-și fac treaba cum trebuie. Colac peste pupăză, trăim cu teama de a nu ne îmbolnăvi și a ajunge în spital, unde unii au intrat cu o boală și au ieșit cu trei. Toate acestea, accentuate în ultimii 30 de ani, au ca principale motive corupția tolerată și acceptată ca stare de fapt, o politizare excesivă în toate domeniile și nivelurile, precum și o veche sau chiar nouă clasă politica mult hulită și blamata de întreaga societate.

În lupta contra corupției, deși s-au făcut unele progrese, mai este mult până vom putea ajunge la o stârpire a furtului din banii publici. Depolitizarea ar fi un prim pas pentru o însănătoșire a societății noastre, iar competențele, și nu carnetul de partid, să fie unicul criteriu pentru ocuparea unei funcții publice. Nu vreau să fiu înțeles greșit, poți numi oameni din partid, dar alege-i pe cei care chiar merită să ocupe acea funcție, dacă îi ai. Spun asta pentru că, da, e nevoie, acum mai mult ca oricând, ca oamenii profesioniști să se implice în politică și să își dorească să contribuie la dezvoltarea comunității din funcții publice. Dar cum percepția publică asupra sistemului administrativ de stat se degradează pe zi ce trece, misiunea devine tot mai dificilă.

Trebuie, însă, să conștientizăm că, în prezent, pentru a reuși să schimbăm ceva în bine, este necesară implicarea activă din partea cetățenilor, fie că este vorba de proiecte civice, sociale sau, reiau, chiar politice.
Merg mai departe și spun că una dintre materiile care ar trebui să fie printre primele din programa școlară, deși ar fi utila și celor care au terminat școala de ceva timp, ar fi educația civica și politică. Toată lumea trebuie să înțeleagă ce drepturi și obligații are în România și Uniunea Europeană, de ce este nevoie de implicare în treburile și bunul mers al societății, de ce este nevoie ca glasul său să fie auzit și ascultat întotdeauna și nu doar de formă o dată la 4 ani.
Stând deoparte și tot așteptând „să ni se dea, să ni se facă” nu va duce la rezolvarea problemelor cu care ne confruntăm.

Putem începe simplu prin participarea la o acțiune de ecologizare, la o activitate de ajutorare a persoanelor defavorizate, la participarea activă în  activitatea de monitorizare a administrației publice sau, de ce nu, prin înscrierea într-un partid politic care promovează ideile în care noi credem.

Curaj!

Florin Zaharia

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns