Florin Zaharia: Minciuna are picioare scurte / Vestitorii

Doi oameni dintr-un sat, un pic și rude mai pe departe, se pregăteau, în același timp, să meargă să își are pământul aflat la marginea satului. Loturile lor de teren erau apropiate ca suprafață și cam la aceeași distanță de casele lor.
Unul dintre cei doi avea o pereche de boi, învățați cu munca, cu experiență în activitatea agricolă, pe care putea să-i lase singuri să ducă rândul până la capăt.
Celălalt, o pereche de boi tineri, nepuși la ham, dar îngrijiți și pregătiți să facă treabă, de  care omul nu se despărțea aproape niciodată.
În sat mai era și un mic arendaș care, prin minciuni și manipulare, a reușit să pună mâna pe majoritatea suprafețelor de pământ. Promitea oamenilor o mare cotă din producția anuală, dar când sosea vremea plăților dispărea din sat sub pretextul că anul a fost unul rău, recolta slabă și el este nevoit sa meargă la tratament, îmbolnăvindu-se de grija oamenilor, urmând ca anul următor să o ia de la capăt cu aceeași poveste.
Oamenii satului, văzându-se mințiți an de an, s-au gândit că ar fi mai bine să vorbească cu cei doi, singurii care mai aveau boii lor în sat, să vină împreună și să le are pământul, să-l semene, având speranța că vor obține mai mult de la aceștia decât de la arendaș.
Cei doi s-au întâlnit cu oamenii, au vorbit cu ei și au stabilit că se vor asocia și îi vor ajuta pe cei interesați pentru a le cultiva pământurile în condiții avantajoase pentru toate părțile implicate.
Cel cu boii bătrâni, profitând de naivitatea celuilalt, l-a sfătuit să-și ducă boii tineri în lunca satului și să rămână cu ei acolo un timp pentru a paște iarbă bună și a prinde puteri, fiind nevoie de multă energie pentru o asemenea lucrare făcută împreună, urmând ca la momentul potrivit el să-l anunțe.
Acesta din urmă, fiind  de bună credință, a urmat sfaturile primului, a luat boii și a plecat cu ei la păscut, așteptând mult timp un semn de la posibilul asociat.
Primul a mers între timp la arendaș făcându-i propunerea să are împreună toate terenurile din sat, iar oamenilor le-a spus că cel cu boii tineri a plecat din sat și nu mai dorește să-i ajute la truda câmpului și să-i scape de arendaș.
Ce nu știa acesta este faptul că oamenii și-au dat seama de acest aranjament și au hotărât să renunțe la ajutorul său și al arendasului, să meargă în luncă după cel cu boii tineri, iar împreună cu acesta să încerce să are și să lucreze pământul tuturor.
Morala? Orice minciună are picioare scurte. Orice manipulare venită de la așa-ziși experți în diferite domenii, evident, ne referim și la politică, nu va avea sorți de izbândă atunci când oamenii sunt hotărâți și dornici să se implice având ca unic scop binele comunității în care trăiesc.

D.V.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns