Florin Zaharia: „Informația înseamnă putere”. Este încă de actualitate această expresie? / Vestitorii

„Informația înseamnă putere”. O expresie foarte cunoscută din care înțelegem că, dacă o persoană/entitate controlează informația și modul de propagare al acesteia, atunci deține și puterea.

Mai este, însă, valabil acest dicton și în zilele noastre? Pentru a răspunde acestei întrebări, consider necesară, mai întâi, o scurtă incursiune istorică.

Înainte de 1989, în România, exista un singur post de televiziune care, împreună cu presa scrisă și postul național de radio, erau cenzurate și folosite doar întru lauda regimului și foarte rar pentru a prezenta părți negative ale societății multilateral dezvoltate, în special furturi din avutul obștesc. Societatea avea nevoie de liniște pentru a se putea concentra la construirea socialismului.

Odată cu zorii democrației postdecembriste, au apărut mai multe publicații și posturi TV, prin intermediul cărora populația afla despre crime, violuri, tâlhării. Subiecte care au luat prin surprindere societatea. Spațiul de emisie și paginile publicațiilor au fost completate, în goana după rating (sau poate doar pentru a satisface cererea), de mult cancan, dezbateri fără conținut și promovarea nonvalorilor. Era o necesitate care presupunea și unele riscuri.

Așa s-a putut face ca aceste nonvalori, din păcate, să înlocuiască modelele de viață ale tinerilor și nu numai, obișnuiți odinioară să le aleagă din rândul eroilor din cărțile citite, al dascălilor, sportivilor de performanță, colegilor mai mari de la școală etc.

Însă, aspectul cu adevărat îngrijorător a fost acela că multe dintre aceste publicații și posturi TV au început să fie folosite, de multe ori cu real succes, la manipularea cetățenilor. Fie că a fost folosită în scop politic, social sau economic, manipularea a reușit să creeze un public captiv, aproape incapabil să se elibereze de sub această influență.

Mergând mai departe, simultan cu apariția internetului, au crescut exponențial și sursele de informare, deci implicit și posibilitățile de manipulare. Nu mai este nevoie ca cineva să apară zi de zi pe ecranele televizoarelor sau în paginile ziarelor pentru a influența opinia publică, acum manipularea se poate realiza în adevărate „laboratoare”. Acestea pot răspândi informații și „analize avizate” despre diferite subiecte chiar dacă se află la mii de kilometri de locul acțiunii.

Asistăm la un adevărat război al fake news. Victime sunt mulți dintre noi care, în lipsa unui exercițiu de a-și alege corect sursele de informare sau de a verifica o informație și din alte surse, ajungem să dăm crezare unor informații false și chiar să le dăm mai departe și altora.

Sunt concluzii la care am ajuns în ultimii ani în care am urmărit mai cu atenție scena politică românească, pentru că, da, aici sunt cele mai aprigi lupte între tabere, iar locul măciucii este luat de informație. Vin alegerile și vor începe să curgă (și) dezinformări despre contracandidați pe toate canalele posibile. Locul fluturașilor de hârtie cu caricaturi sau informații false, aruncați altădată peste poartă sau în cutiile poștale, a fost luat de pagini false de facebook. Se schimbă metodele, dar este păstrat scopul: decredibilizarea adversarului cu ajutorul informațiilor. Fie ele și, de cele mai multe ori, false.

Concluzia? Informația încă înseamnă putere. Depinde doar de noi dacă suntem un receptor de calitate și o procesăm corect, validând doar sursele corecte de informare, sau alegem varianta ușoară, de a fi un public naiv și de a înfuleca pe nemestecate tot ce ni se servește.

Florin Zaharia

Lasă un răspuns