Florin ZAHARIA: Cu ce ne-am ales după perioada de restricții sau noua relație a omului cu natura / Vestitorii


E marți și scoatem la rampă pe cel de al 2-lea Vestitor din acest sezon. Florin Zaharia e viceoreședinte USR Neamț și cel anunțat drept candidat USR-PLUS pentru funcția de președinte al CJ Neamț la viitoarele alegeri locale.
Reamintim că VESTITORII este practic, rubrica prin care, în fiecare zi a săptămânii, veți putea citi câte un editorial extern (tabletă de autor din afara redacției) scris pe diverse teme: social, educație, cultură, civic etc. Mai puțin veți vedea abordări politice în această rubrică, pentru că unii autori (îi veți descoperi zilnic) au legătură cu această zonă și, evident, de comun acord, am stabilit ca aici să nu aibă abordări politice ci cetățenești. (Red.)

Trăim cu toții vremuri despre care am citit in cărți, le-am văzut în filme sau am auzit în poveștile bunicilor spuse ,în șoaptă, la gura sobei,în serile reci din vremea comunismului și pe care nu credeam să le apucăm vreodată. Stare de urgență și de alertă, cu restricții de circulație, molimă teribilă, frică de foamete si lipsuri care ne-au făcut să luăm cu asalt magazinele. Toate ca într-un vis urât din care vrem să ne trezim de parcă nici nu ar fi fost.

În timp ce cei mai mulți dintre cetățeni stăteau în casă, respectând instrucțiunile autorităților, natura a avut trei luni de repaus în care a încercat să-și revină. Am văzut multe filmări pe internet cu animale care, profitând de lipsa activității umane, și-au făcut curaj și au cutreierat străzile pustii, cum nu o făcuseră niciodată. Pădurea a înverzit și iarba a crescut prin poieni, semn că nu au fost deranjate de lipsa oamenilor.

Dar pentru noi a fost o perioadă grea, pentru că noi, românii, suntem învățați să socializăm, să ocupăm parcurile și poienile în zilele libere, să petrecem cu orice ocazie. Și, din păcate, și să producem cantități imense de deșeuri pe care să le aruncăm pe unde apucăm. Când ieșim la iarbă verde sau când vrem să scăpăm mai ușor de lucrurile care nu ne mai trebuie.

Se presupune că fiecare dintre noi am învățat câte ceva în perioada asta. Dar oare am învățat cu adevărat? Cel puțin din punct de vedere al relației noastre cu natura.

Un grup de iubitori ai naturii au luat recent la pas toata lunca Bistriței, în aval de barajul de la Reconstrucția, au fotografiat, măsurat și apoi au realizat o hartă interactivă a zonelor în care se află depozitate ilegal deșeuri de toate felurile: de la material plastic,materiale de construcții, deșeuri menajere și până la deșeuri deosebit de periculoase pentru sănătatea noastră, cum ar fi azbocimentul sau deșeurile medicale. Toate astea pe o suprafață de aproximativ 11 hectare, unde, din păcate, nu putem beneficia de frumusețile naturii, ci doar de posibile focare de infecție, pericole, mediu poluat și disconfort vizual.

Cititi și Ion ASAFTEI: Luptând cu virusul cu săbiile laser ale copilăriei! / Vestitorii

Ei bine, aceste deșeuri nu au apărut de nicăieri, ci au fost aruncate cu bună știință de semenii noștri, cu acordul tacit al autorităților, care par depășite de situație. În plus, și unii poate veți fi deranjați, și cu complicitatea noastră, a celor care ne oprim implicarea la a respecta personal mediul. Câți dintre noi nu am întors privirea când am văzut pe unii aruncând deșeuri în locuri nepermise fără să luăm atitudine? Ideea hărții este un început și, la presiunea presei și a cetățenilor, dacă va exista, unele zone vor fi ecologizate și vor fi amendați câțiva acari Păun. Și cam atât, deocamdată.

Pe mulți ne surprinde numărul mare de cazuri în care prieteni,rude și cunoștințe mor, mult prea tineri, diagnosticați cu cancer, dar nu ne gândim atunci când aruncăm gunoaiele aiurea că asta poate duce la otrăvirea aerului, solului și a apei. Că toate toxinele rezultate din aceste deșeuri ajung în aerul pe care-l respirăm, în alimentele și apa pe care le consumăm. Ne surprinde și faptul că asemenea practici nu se întâmplă și în străinătate, cel puțin nu de aceeași amploare. Semn că acolo s-a reușit stăpânirea fenomenului nu doar prim măsuri coercitive, în speță amenzi usturătoare care chiar trebuie achitate, ci și prin campanii de educare și informare a cetățenilor despre efectele poluării și printr-un sistem eficient de colectare selectivă a deșeurilor.

Natura are toate pârghiile să repare echilibrul ecologic pe care noi îl punem pericol și nu ezită să le pună in funcțiune. Deocamdată ne mai păsuiește și ne trimite din când în când câte un mesager pentru a ne atenționa. Ultimul pare să fi fost un liliac.

Vrem să trăim și să ne creștem copiiiîntr-un mediu sănătos, dar ce facem pentru asta? Nu vom reuși dacă alegem să întoarcem capul de fiecare dată și nu reacționăm.

Dacă  fiecare dintre noi ar lua atitudine, pădurile nu vor continua să fie exploatate excesiv,  albiile râurilor nu vor mai fi în continuare pline de plastic, iar deșeurile in general ar ajunge acolo unde le e locul. Unele la groapa de gunoi a orașului, altele la groapa de gunoi a istoriei.

Florin ZAHARIA

Cititi și Ion ASAFTEI: Luptând cu virusul cu săbiile laser ale copilăriei! / Vestitorii

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns