Florin Zaharia: „A furat, dar a și făcut” / Vestitorii

Auzim tot mai des aceasta expresie atunci când se face referire la unii politicieni sau aleși ai neamului. Uneori, ca intr-un scenariu kafkian, mai că auzim plânsul unor fani declarați ai purtătorilor de cătușe atunci când idolii lor ajung să fie închiși, în principal, pentru devalizarea banului public. “Le cer scuze românilor din pușcării”, avea să spună la un moment dat și președintele partidului aflat la guvernare la un moment dat, uitând, parcă, de multele alte categorii sociale greu apăsate din cauza unei iresponsabilități politice crase.
Destul de bizară această optică din partea unora care,de altfel, arată că sunt convinși că furtul este un păcat capital care va fi pedepsit, pe lumea cealaltă, prin băi veșnice în cazanul cu catran.

Ne-am obișnuit ca, în timp ce se montează borduri, se construiesc podețe sau se toarnă un pospai de asfalt apar, ca ciupercile după ploaie, și casele aleșilor și ale rudelor acestora, de parcă ar fi fost trecute într-o anexă secretă a proiectului inițial.
Asta când sunt la vedere și sunt trecute în declarațiile de avere. Alții preferă proprietățile pe insule exotice și conturile deschise in paradisurile fiscale.

Faptul că se fură din banul public este cunoscut de toată lumea, dar pe mulți deja nu-i mai deranjează. Această realitate frustrantă și deloc necesară a devenit, din păcate, una normală.
Ideea înțelenită în rândul maselor că “toți fura”, „toți sunt la fel”, nu face decât să scadă încrederea în șansa de revenire a noastră ca țară.
Un ales public care ajunge să se laude cu realizări elementare și de bun simț cum ar fi apă, canal sau asfalt, sau cu lucrări făcute în grabă, în ultimele luni înaintea alegerilor, nu ar trebui să se mai găsească pe lista niciunui partid la următoarele alegeri.
Continuând, șansele de a avea școli și grădinițe noi, de a fi tratați într-un spital nou sau de a circula pe autostradă în Moldova, sunt aproape nule.

Puterea de a distinge între bine și rău, între adevăr și minciună, este șansa noastră să ne revenim ca nație.
Dacă nu reușim asta și vom continua să să ne închinăm în fața imaginii unor infractori dovediți, unii aflați la loc de cinste pictați pe pereții unor biserici, nu vom mai avea dreptul să ne plângem că lucrurile merg din ce în ce mai rău în România.

Florin Zaharia

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns