Florin Hozoc: Șpaga de pandemie / Vestitorii

De mai bine de 100 de zile ne luptăm cu o pandemie, care ne-a dat peste cap viețile. Cei mai mulți dintre noi au avut de suferit. Unii și-au pierdut locul de muncă sau chiar afacerile construite în ani de zile. Alții nu pot dormi noaptea de teama că nu vor mai rezista prea mult timp din cauza restricțiilor.

Dar sunt și români fericiți! Cei care din orice criză fac milioane, prin corupție. Pandemia este ocazia perfectă pentru achiziții netransparente, din care au de câștigat afaceriștii necinstiți și funcționarii corupți.

“Șpaga de pandemie” nu ar fi posibilă, dacă politicienii care conduc azi țara ar fi competenți și cinstiți.  Competența i-ar ajuta să înțeleagă repede când funcționarii le propun o achiziție dubioasă, iar cinstea i-ar opri să aprobe sau chiar să inițieze ei astfel de afaceri.

Sunt din ce în ce mai dezamăgit de cei care conduc România în aceste vremuri, pentru că vedem prea multe achiziții dubioase:

Iată că vorbim zilele acestea de achiziții de milioane de măști medicinale, în care principalul criteriu de departajare nu mai este prețul, ci termenul de livrare foarte scurt – așa a câștigat o firmă dubioasă, singura care avea pregătită exact cantitatea solicitată prin caietul de sarcini. Curat murdar!

Sau vorbim de achiziția unor echipamente de testare, procesare, depozitare a sângelui și componentelor sanguine, în valoare totală de 50.000.000 euro, după ce Ministerul Sănătății a refuzat echipamente similare, oferite gratuit (32 echipamente de plasmafereză, 3 echipamente de testare a sângelui, 3 echipamente de inactivare virală a componentelor sanguine, 5 echipamente de congelare ultrarapida a plasmei, 10 congelatoare de depozitare). Loturile și caietul de sarcini sunt făcute astfel încât să limiteze abuziv competiția, iar procedura este grabită, astfel încât să câștige exact firma pentru care s-a făcut această licitație. Echipamentele astfel cumpărate de stat vor fi plătite din bani de la bugetul național, în loc să fie atrase fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană.

În timp ce pentru mulți dintre noi, pandemia a deschis porțile iadului, pentru alții România a devenit raiul șpăgii.

Dar cel mai grav, dincolo de incompetența politicienilor, respectiv necinstea lor și a funcționarilor corupți, vedem pasivitatea și resemnarea omului simplu. Asta pentru că nu înțelegem că vom suferi și mai mult, tocmai pentru că măsurile autorităților sunt doar exerciții de imagine, în spatele cărora se ascund achiziții spectaculoase, din care se încasează cele mai mari șpăgi din ultmii 30 ani.

Florin Hozoc

Lasă un răspuns