Florin Hozoc: Carantina prelungită înseamnă sinucidere colectivă / Vestitorii

Acum câteva luni, atunci când puțini îndrăzneau să propună carantina, sau așa cum au numit-o occidentalii – “lockdown”, am fost printre cei care am solicitat închiderea urgentă a școlilor, magazinelor, restaurantelor, zborurilor, pentru că doar așa se putea limita transmiterea comunitară a virusului și dezvoltarea accelerată a epidemiei. Trebuia să aplatizăm curba infectărilor, astfel încât să dăm timp sistemului sanitar să se pregătească pentru a prelua cazurile grave. Trebuia să dăm timp statului ca să-și redimensioneze sistemele de intervenție pentru limitarea pierderilor de vieți omenești.

Dar încă de atunci am spus că o astfel de măsură trebuie să fie strict limitată în timp, pentru că nu putem supraviețui dacă ne închidem economiile. Nici o economie nu poate rezista mai mult de trei luni, dacă producția este efectată de carantină, dar mai ales dacă populația nu mai consumă produse și servicii neesențiale.

În prezent, peste 70% din economia globală se bazează pe consumul de bunuri și servicii neesențiale (turism, divertisment, produse de folosință îndelungată utilizate pentru confort sau divertisment). Peste 60% dintre salariații înregistrați la nivel mondial activează în aceste domenii. Carantina a produs o reducere cu peste 50% a consumului de produse neesentiale. Dar în unele domenii reducerea a fost de peste 90%. Dacă măsurile de limitare a activităților sociale vor continua, acele companii care și-au redus vânzările cu peste 90% vor da faliment. La fel va fi cu aproape toate companiile din turism, comerț și producție de bunuri neesențiale. Asta înseamnă că peste 60% dintre salariați au locurile de muncă în pericol.

Un somaj în creștere și o scădere accelerată a consumului de bunuri și servicii, va pune pe butuci toate sistemele de sănătate, care nu vor putea fi finanțate. Vor intra în colaps, nemaifiind capabile să trateze nici pacienți COVID-19, dar nici multe alte afecțiuni, mult mai răspândite în rândul populației.

În realitate, doar puțin peste 15% dintre persoanele infectate cu noul coronavirus dezvoltă forme severe.  Peste 80% dintre aceste persoane sunt din categorii de risc ce pot fi protejate prin măsuri specifice: persoane imunodeprimate din cauza vârstei sau a unor afecțiuni cronice (diabet, imunodeficiențe, boli autoimune, afecțiuni oncologice, cardio-vasculare etc.). Pentru ceilalți, riscul de a dezvolta o formă gravă este sub 3%. Dacă reduci riscul ca doar aceste persoane să fie infectate, atunci poți să faci față cazurilor critice, în timp ce restul populației, rămâne activă și ține economia în picioare.

În aceste condiții, cred că este important ca specialiștii epidemiologi să ne ofere o soluție care să protejeze în egală măsură atât persoanele din grupele de risc, dar și economia națională, fără de care sistemul de sănătate va rămâne fără finanțare.

Nu pot să accept că singura soluție oferită de epidemiologi este să ne închidem în eprubete sterile, până când vom avea un vaccin. Pentru o astfel de soluție nu trebuie să fi făcut studii sofisticate.

Deja carantina seamănă a sinucidere colectivă;  mai mult, ar putea însemna sfârșitul civilizației moderne, care a produs cel mai înalt nivel de prosperitate.

Forin HOZOC

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns