Florin Cîțu, Prim-ministru interimar: „Execuția bugetară la 9 luni de zile arată că într-o perioadă foarte scurtă de timp am pus economia României pe drumul corect”

Am promis la începutul anului creștere economică record și un deficit bugetar mai mic ca urmare a creșterii veniturilor bugetare, fară să creștem taxe, și controlul cheltuielilorbugetare. Asta am făcut.

Execuția bugetară la 9 luni de zile arată că într-o perioadă foarte scurtă de timp am pus economia României pe drumul corect, în ciuda diverselor turbulențe cu care țara se confruntă.

În această perioadă am reușit reducerea deficitului bugetar cu 2,6 puncte procentuale din PIB în raport cu perioada similară a anului trecut. Am făcut această ajustare reușind atât creșterea veniturilor, cât și reducerea cheltuielilor, făcând în același timp plăți excepționale de 10,4 miliarde lei generate de epidemia COVID-19.

Într-o perioadă de pandemie care a continuat să afecteze activitățile economice, am înregistrat o creștere a veniturilor bugetare cu 1,4 puncte procentuale din PIB față de primele 9 luni ale anului trecut doar prin conformare voluntară și prin absorbție de fonduri europene. În sumă netă, veniturile bugetare au crescut cu 42,6 miliarde de lei față de 2020 și cu 41,7 miliarde de lei față de 2019.

În același timp, în perioada ianuarie – septembrie am diminuat cheltuielile bugetare cu 1,2 puncte procentuale din PIB față de aceeași perioadă a anului trecut, reușind însă majorarea investițiilor cu 3,9 miliarde de lei față de perioada similară din 2020 și cu 10,8 miliarde de lei față de perioada similară din 2019.

Așa cum am promis și cum am trecut în buget, 53,6% din totalul cheltuielilor pentru investiții au fost reprezentate de proiecte finanțate din fonduri europene, fiind vorba de o sumă cu 5,69 miliarde de lei mai mare decât în primele 9 luni ale anului trecut.

Economia României crește, parametrii economici generali se îmbunătățesc, iar acum avem nevoie de maturitate politică pentru a susține trendul pozitiv.

Florin Cîțu
Prim-ministru interimar

4 thoughts on “Florin Cîțu, Prim-ministru interimar: „Execuția bugetară la 9 luni de zile arată că într-o perioadă foarte scurtă de timp am pus economia României pe drumul corect”

 1. Este halucinant sa citesti ce aberatii debiteaza acest personaj sinistru care a tras teapa unei banci in SUA si a fugit in Romania ca ultimii boschetari fara sa-si plateasca datoriile,fiind pus prim ministru de IRESPONSABILUL de la Cotroceni si care datorita impotentei in a face orice FEL DE REFORMA a adus aceasta tara si mai aproape de incapacitate de plata si faliment.

  In aceasta guvernare ESUATA datoria externa a tarii a ajuns la 150 miliarde euro din care 50 de miliarde imprumutati de Catu cu care nu s-a facut NIMIC.
  Toti bagati in consum nesustenabil ale celor cu salarii aberante si fara numar de la statul degeaba,pensii speciale /serviciu halucinante care au produs un deficit de 20 de miliarde euro.

  Crestere economica bazata pe consum care a dus inevitabil la inflatie,reducerea puterii de cumparare,rate si dobanzi marite deci intr-un cuvant SARACIREA populatiei.

  Sub aceasta ”guvernare”REFORMISTA PNL care nu a avut coaie sa faca NICI UN FEL DE REFORMA ,romanii au pierdut 25% din puterea de cumparare.

  Numai intr-o tara de prosti LUMEA nu iese in strada dupa acest dezastru ISTORIC produs de IMPOTENTII CORUPTI de la PNL.

 2. Stimate domn,faptul ca ai imprumutat bani in nestire la dobanzi mari nu inseamna ca esti mare scula de manager. Manager smecher erai daca scoteai caruta din glod cu resursele pe care le aveai. Da nu te duce capul asa tare. Cat despre starea economiei….eu sunt manager la privat,muncesc de imi sar capacele,si nu simt nimic in buzunare. Poate doar la amicii tai bugetari le-ai dat fara numar…fireste,tot din taxele platite de prosti ca mine. Hai sictir,nu mai votez PNL cate zile oi avea eu.

 3. asa e
  cu imprumt 17 miliarde de euro … 1000 de euro de vita romaneasca furajata inca in tinutul asta
  se vede ca economia e pusa pe directia buna. Mor 3000 pe saptamana….. inflatia sare e 7%….
  forja!

Lasă un răspuns