Flori și suflet, mini-parc pentru pacienți. Colț din curtea Spitalului, remodelat de doamnele OFSD

Doamne și domnișoare de la OFSD Neamț dar și unele neînregimentate politic au dus astăzi la capăt un proiect nu foarte stufos sau fițos dar care înglobează gând și suflet puse în slujba semenilor: un mini-parc de recreere amenajat într-un colț din curtea Spitalului Județean Neamț, dedicat pacienților unității sanitare și, deopotrivă, angajaților.
Detalii despre această acțiune, găsiți în comunicatul de la finalul articolului, preluat de pe pagina de facebook a OFSD Neamț. Până la informațiile și declarațiile oficiale, câteva observații:

1.Dincolo de componenta estetică și funcțională, există și un detaliu al respectului față de natură. Băncile sunt recondiționate, mesele au fost făcute din paleți modulați creativ iar piesa de forță, suportul floral din mijloc, este tot un obiect refolosit (ne putem gândi la un tambur de cablu).
2.Utilitatea acestui parc (fie și doar pentru personal, în această perioadă în care unitatea sanitară e suport Covid și pacienții nu au voie să părăsească saloanele) este cu atât mai mare cu cât, singurul parc existent până nu demult a fost desființat prin contrucția realizată acum de Asociația Dăruiește Viața (ATI modular).
Practic curtea spitalului devenise mai nou un fel de „oază de beton”, singurele spații verzi care au rămas fiind și mici dar, mai ales, neamenajate corespunzător.
Demersul OFSD a completat, într-un mod fericit, acest gol. Un sfert de ceas petrecut într-un părculeț de un pacient (că nu va fi Covid la nesfârșit) face cât o sacoșă de medicamente și poate chiar și mai mult. Câteva minute de relaxare pentru un medic sau un asistent care au ieșit dintr-o operație (sau din altă activitate medicală dificilă) într-un cadru plăcut pot însemna o adevărată reîncărcare a bateriilor.
3.Există și o componentă civic-politică în acțiunea aceasta. OFSD Neamț demonstrează ca mai e cam singura organizație politică specială care mai există (sau reînvie). Organizații speciale satelitare partidelor sunt cele de femei, tineret și seniori. În afară de tradiționale (și clișeistice) acțiuni de sărbători (Crăciun, Paște, Ziua Vârstnicilor), aceste organizații nu prea există în perioadele dintre campanii, cu excepția share-urilor date la normă la postările șefilor supremi. Deși logica spune că șefii supremi din județe ar trebui să-și dorească astfel de organizații vii, eficace, cu reale aptitudini organizatorice și de mobilizare.
Practica arată însă că – fie pentru că aceste organizații speciale au încăput pe mâna unor colecționari de funcții sau activiști cu pile, fie din alte motive – aceste organizații sunt absolut inerte, ca să nu spunem „decedate”, mai ales în perioadele post-electorale.
La acest moment, opinia publică nu a mai citit nicio știre, de la alegeri încoace, despre organizațiile de tineret ale partidelor din Neamț, sau de seniori, despre activități inițiate de acestea sau în care ele s-au implicat. Afirmația e valabilă și pentru organizațiile de femei de la partidele din Neamț (unde, pe vremuri, tot OFSD mai apărea pe scenă, în perioada cât a fost șefă Emilia Arcan dar, după plecarea acesteia din PSD a urmat o mare liniște și pe zona aceasta).
Instalată de curând în funcția de președinte interimar, chiar și cu o astfel de acțiune care nu a presupus un efort logistic sau financiar prea mare, Carmen Nastasă arată (deocamdată!) că nu a vrut funcția aceasta doar ca o insignă la rever.

Și da, asta trebuie să facă prioritar organizațiile speciale. Mai puțină politică colțoasă, agresivă, „ba pe-a mă-tii” invazive și stridente la adresa adversarilor și să fie, mai mult, un fel de cluburi pretabile la acțiuni diverse unde, cu finețe, printre o mână de vopsea dată cu bidineaua sau plantarea a cârtorva flori să se discute despre principii, despre politică la un mod detașat (analize doctrinare, de ce nu?) și, mai ales, despre comunitate și nevoile ei, indiferent de culoarea carnetului de partid din buzunar.

Când partidele din Neamț (confiscate de mult timp de diverse grupuri de interese) vor înțelege rolul important al organizațiilor speciale, cu siguranță va crește măcar cu un procent și prezența la vot și nu vor mai umbla unii ca bezmeticii, în ajun de ultima zi a depunerii listelor la BEJ, să găsească unul sau doi candidați.

Citiți și în cheia „fotosintezei” de mai sus, informațiile din comunicatul postat pe net de OFSD Neamț:

 

COMUNICAT DE PRESĂ

Curtea Spitalului Județean, mai frumoasă ca niciodată!

Mai multe doamne membre ale OFSD Neamț sau care nu aparțin vreunei formațiuni politice au aderat la proiectul președintei femeilor social-democrate nemțene, Carmen Elena Nastasă, și împreună au lucrat pentru înfrumusețarea curții Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț.

În această după-amiază, „proiectul“ doamnelor a ajuns la final și împreună s-au bucurat de noua imagine a curții unității sanitare, în prezența unor cadre medicale și a conducerii spitalului.

„În această după-amiază, ceea ce am muncit alături de colegele social-democrate din organizația județeană OFSD și alte doamne cu suflet mare se poate vedea în curtea Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț.

Am reparat bănci, am schimbat destinația unor obiecte lipsite de utilitate și le-am adaptat și vopsit pentru a deveni măsuțe, am plantat flori! Toate aceste pete de culoare înfrumusețează acum curtea Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț.

Mi-am dorit să schimbăm fața acestui loc asociat cu durerea, cu suferința grea, cu lipsa de speranță! Am dus un strop de culoare cu care să înveselim sufletele pacienților care vor vrea să se bucure de o scurtă ședere în curtea spitalului, eventual alături de aparținătorii lor, de cadrele medicale, de alți colegi de suferință!“, a declarat Carmen Nastasă, președinta Organizației Femeilor Social Democrate Neamț.

În perioada următoare, pesedistele nemțene și toate doamnele și domnișoarele care vor dori să fie părtașe la alte proiecte menite să schimbe în bine lumea în care trăim vor face din nou echipă.

„Nu căutăm bani, ci căutăm inițiative, idei noi, dorință de implicare. Le aștept alături de mine pe toate doamnele și domnișoarele care îmbinând utilul cu plăcutul pot schimba puțin lumea în care trăim“, a mai spus președinta Carmen Nastasă.

 

D.V.

 

Lasă un răspuns