Final în scandalul dispariției lui Hrisostom. Călugărul e în țară, în ascultare față de Mitropolit și „cer iertare pentru mesajele smintitoare”!

Punct final în multmediazatul scandal al dispariției călugărului Hrisostom Filipescu, fostul stareț al Schitului Țibucani. Într-o postare pe internet, Hrisostom a anunțat acum 3 zile că s-a întors în țară, e sub ascultarea Mitropolitului Teofan și că pentru o vreme se va reculege și se va ruga la Mănăstirea Secu. De asemenea, călugărul dispărut pentru care în urmă cu câteva luni se autosesizase Poliția Neamț își cere public iertare pentru „mesajele smintitoare” anterioare, de pe internet spunând că a fost vorba de un derapaj cauzat de „epuizare fizică și psihică”.

Mesajul postat pe internet este urm[toarul:

<<IUBIȚI CREDINCIOȘI ȘI DRAGI PRIETENI,

Cu ajutorul lui Dumnezeu, după perioada de absență, am ajuns cu bine în țară. Sunt sănătos și în ascultare față de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Pentru o vreme mă voi întoarce în Mănăstirea Secu, mănăstirea mea de metanie și v-aș fi foarte recunoscător dacă mi-ați putea îngădui liniștea duhovnicească, specifică rânduielilor monahale.
Vă cer în mod public iertare pentru toate mesajele smintitoare apărute pe diferitele rețele de socializare. Acestea au fost cauzate de un episod neplăcut survenit pe fond de epuizare fizică și psihică, care a deteriorat temporar starea mea de sănătate. Din mila lui Dumnezeu lucrurile își vor relua făgașul firesc.
Să ne întâlnim în rugăciune, acolo unde sufletele noastre își vorbesc altfel! Să ne ajute Dumnezeu să avem cu toții un post cu mult folos duhovnicesc! Cu rugăciune și binecuvântare, Părintele Hrisostom Filipescu>>.
Dispariția călugărului Hrisostom a fost semnalată presei în luna noriembrie a anului trecut de mai mulți enoriași, unii dintre aceștia acuzând autoritățile bisericești că ar fi în spatele unui scenariu de tip conspirație, pentru a reduce la tăcere o voce noncoformistă dar foarte credibilă în rândul credincioșilor. Punând cap la cap frânturi de informații mixate cu diverse teorii și speculații, respectivii vorbeau de comploturi odioase de care ar fi responsabili unii capi ai Bisericii din Neamț sau de la Mitropolie.
Ancheta declașată de Poliție l-a depistat în scurt timp pe călugăr, undeva într-o țară din Vest și evident că informațiile făcute publice au fost sumare pentru că așa ceruse „urmăritul”. Chiar și în aceste condiții, unii enoriași mai predispuși în a genera sau crede diverse teorii și fabulații, tot au acuzat ba Biserica, ba alte autorități, ba chiar și presa că nu îl aduc (cu forța?) pe Hrisostom în fața mulțimii.
Mesajul postat de călugăr limpezește acum apele. Evident, pentru cei dispuși că creadă mesajul lui, pesimiștii urmând să acuze, probabil, în continuare, faptul că acestuia i-or fi fost sparte diverse conturi sau cine știe ce alt scenariu. Drept e că și în momentul în care acesta va accepta să apară în spațiul public se vor găsi unii care să observe vreo schimbare fizică, vreun fir de păr alb, fața mai slabă sau mai grasă, adică suficiente motive pentru a se îndoi la nesfârșit.
Daniel VINCA
Comentarii Facebook

Lasă un răspuns