„Fetele Oanei”! O vacanță pentru fiecare copil!

„Fetele Oanei” – așa li s-a spus celor două adolescente dintr-o comună din zona Roman care în această vară au participat la Tabăra DĂM FOLK de la Tașca-Bicaz și care, timp de o săptămână și-au primit cel mai frumos cadou pentru faptul că au absolvit clasa a 8-a și au intrat la liceu.
Deși tabăra s-a terminat și cu un festival de folk, întreaga manifestare a avut multiple componente, inclusiv una socială. Pe partea socială, beneficiari au fost și cei 10 copilași aduși de Monica Sofron și de asociația ei, au mai fost și alți copii proveniți din medii sociale defavorizate care au avut ocazia unică de a îmbina o tabără cu petrecerea timpului alături de artiști mari sau mici și, printre ei, și cele două adolescente.

„Fetele Oanei” – pentru că Oana Bulai (fost administrator public al județului, actualmente consilier la Cabinetul Primului Ministru al României) a fost cea care a realizat toate procedurile pentru ca adolescentele să aibă parte de vacanța bine-meritată. Iar inițiativa și susținerea financiară oferită de Oana Bulai (în completarea taberei propriu-zisă) a fost o punte de legătură care „a stârnit” și alți oameni să contribuie pentru ca elevele să se bucure de acest dar.

Larisa și Patrisia – sunt două fete din Stănița, de 15 ani fiecare. Acum sunt eleve de liceu și, ca toți copiii de vârsta lor au tot visat în ultimii ani la o tabără. Până acum… nu a fost să fie dar în această vară, Oana Bulai le-a adoptat de la distanță pentru o săptămână și le-a îndeplinit visul. Fără să aibă ocazia de a se întâlni cu fetele (era la job, la Guvern), Bulai a rezolvat cu Marius Coșerariu (președintele Asociației EU CRED, organizatorul taberei) partea administrativă a înscrierii. Le-a asigurat, de asemenea, celor două fete și banii de buzunar pe care îi are orice copil care ajunge în vacanță.

Dar, înainte de asta, tot Bulai a fost cea care a pus un ban (nu mare, nu mic) pentru ca fetelor să le fie cumpărate toate cele necesare pentru o tabără. Văzând o postare a unui terț pe facebook pe acest subiect (în care nu era nici un nume) a sărit și deputatul Ciprian Șerban care a donat și el o sumă similară (nu au rost acum cifre concrete). Iar fetele, însoțiți de un „casier” și de o profesoară de la Stănița au venit la Piatra Neamț, la cumpărături. De la blugi la treninguri, de la geci la genți de voiaj și rucsaci de o zi, de la cosmetice la tricouri, de la hanorace la pastă de dinți, tot ce însemna bagaj pentru tabără a fost cumpărat din banii donați de Bulai și Șerban.


Deși tabăra a fost una (preponderent) de folk, în program au fost și alte activități – drumeții, cercuri aplicative – printre care și un curs de inițiere foto. Ei bine, tot la un anunț făcut pe net în ideea de a face rost de două telefoane mobile, fie și SH, cu care să poată participa cele două fete la cursul foto, oamenii inimoși de la „Clinica GSM” au sărit și au anunțat că donează două smartphone-uri noi-nouțe. Fetele au primit telefoanele, din mâna Ștefanei de la Clinica GSM, în aceeași zi de shoping.


Aduse la Tașca prin grija acelorași cadre didactice din comună, echipate ca la carte pentru o tabără cu multe drumeții și activități în aer liber, Larisa și Patricia au avut parte de acele zile pe care și le doreau de mult. La început, mai timide, ca niște mici domnișoare care pășesc pe un tărâm nou, iar apoi mai dezinvolte, fetele de la Stănița s-au integrat perfect în atmosfera de prietenie creată de Asociația EU CRED.

 

Cum în orice moment se făcea prezența, mai ales la plecarea sau venirea din drumeții, a fost de ajuns ca, la un moment dat, cineva să le strige cu „fetele Oanei” pentru ca așa să fie menționate.

La finalul taberei, înainte de a pleca de la locul de cazare, cele două eleve și-au luat la revedere de la colegii de tabără și apoi, că tot era și „casierul” prin zonă, au spus doar atât: „Să le transmiteți mulțumirile noastre Oanei, lui Ciprian și celor de la Clinica GSM”. Mulțumirile sunt transmise acum dar, mult mai importante au fost privirile lor din săptămâna de tabără, ochii lor vii.

 

Daniel VINCA

Nota Bene – Așa cum am mai spus și altădată, comentatorilor care vor și sări cu replici gen „propagandă” etc, le spunem doar atât: faceți și voi un copil fericit, oferiți o clipă de bucurie cuiva care are nevoie de ea și vorbiți apoi…
Cei menționați în acest articol nu au nevoie de texte de apreciere, cea mai mare mulțumire a lor este răsplata binelui făcut. Când dăruiești, primești înapoi însutit!

Lasă un răspuns