Festivalul Medieval de la Târgu Neamț, deschis cu salve de tun!

Chiar în aceste momente, frumosul parc de la poalele Cetății Neamț răsună de cântece cavalerești și strigătele cetelor de răzeși și străjeri ai lui Ștefan. Este prima zi a MedievArt Fest, manifestare ajunsă la cea de-a treia ediție, care a fost deschisă cu trei salve de tun, acompaniate de strigătele Ordinului Cavalerilor Lupi și stegarilor din Mureș. „Să-nceapă distracția, domnițe și cavaleri!”, a fost îndemnul adresat de maestrul de ceremonii, regizorul Liviu Pancu, directorul artistic al Festivalului.
Nu este singurul motiv de sărbătoare pentru târgnemțeni, festivalul medieval fiind dublat și de Zilele Cetății. Până duminică seara, parcul va fi transformat în loc de distracție, unde muzica și dansul vor fi la ele acasă. Se vor ocupa de acest lucru ansamblurile folclorice ce urmează să evolueze în fața publicului care se anunță extrem de numeros.
Înainte de începerea „ostilităților” din parc, străzile din centrul orașului s-au umplut de oșteni, cavaleri și domnițe, care au plecat în paradă de la Casa Culturii „Ion Creangă”.

Permiteți-mi să declar deschisă cea de-a treia ediție a MedievArt Fest și, totodată, ediția cu numărul 17 a Zilelor Cetății Neamț. Sunt emoționat de plăcutul prilej care mi s-a oferit, de a fi unul din organizatorii acestui festival. Mulțumesc Consiliului Județean Neamț, Complexului Muzeal Județean, Centrului pentru Cultură și Arte Carmen Saeculare și directorului artistic, prietenul nostru, regizorul Liviu Pancu. Ambele evenimente care se desfășoară zilele acestea la Târgu Neamț sunt un simbol pentru orașul nostru. Pot afirma fără să fiu blamat de nimeni că zilele acestea nu se ține cont de niciun fel de politică, pentru că alături de noi sunt oameni și prieteni de la toate partidele politice. Vă doresc tuturor distracție plăcută și multă sănătate”, a spus Daniel Harpa, primarul orașului Târgu Neamț și directorul festivalului MedievArt Fest.


Alături de târgnemțeni sunt și prefectul de Neamț, Vasile Panaite, vicepreședinții Consiliului Județean Neamț Ion Asaftei și Laurențiu Dulamă, deputatul Dan Andrușcă, dar și oaspeți din țară și de peste hotare, din Republica Moldova.
Mulțumesc domnului primar pentru invitația pe care mi-a adresat-o, de a fi alături de dumneavoastră. Trecând destul de des prin Târgu Neamț, nu am putut să nu remarc dezvoltarea pe care a cunoscut-o acest oraș în ultimii cinci ani. Mărturisesc că, până în urmă cu două luni, cât încă eram primar, vă priveam cu oarecare invidie, dar și cu admirație. Dar mai presus de toate, vă privesc cu mândrie, pentru că eu sunt născut aici, la Târgu Neamț”, a spus prefectul Panaite.
Și vicele Asaftei s-a arătat emoționat și fericit să ia parte la acest eveniment imoportant pentru orașul de sub Cetate, dar și pentru întregul județ.Emoția care mă încearcă astăzi este continuă de duminica trecută, de când am fost prezent în Cetatea de Scaun a Sucevei. Am fost acolo pentru a duce salutul nostru, al răzeșilor, al moldovenilor, al nemțenilor. Să vă dea Dumnezeu sănătate și să vă bucurați de aceste zile”, a punctat acesta.
La rândul său, și Laurențiu Dulamă a transmis salutul său târgnemțenilor și și-a exprimat convingerea că evenimentul va fi unul de excepție.Mulțumesc pentru invitația pe care domnul primar mi-a făcut-o și care mă onorează. Vă invit să ne bucurăm împreună de acest eveniment, care cu siguranță va fi unul de excepție”, a precizat Dulamă.
Nici deputatul Dan Andrușcă nu a ratat ocazia de a se adresa locuitorilor orașului și oficialităților locale și județene. „Sunt foarte fericit să mă aflu în mijlocul dumneavoastră și mulțumesc organizatorilor pentru invitație. Felicit administrația orașului pentru că știe să păstreze vie, an de an, flacăra medievală”, a precizat acesta.În același context, directorul Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț a anticipat oarecum succesul evenimentului, încă de la primele momente. „Nu știu ce ar mai fi de spus după atâtea cuvinte frumoase pe care le-au rostit cei ce au vorbit înaintea mea. Mă rezum, așadar, să transmit doar felicitări organizatorilor și mulțumiri finanțatorului, Consiliul Județean Neamț. Dumneavoastră, târgnemțenilor, vă doresc să vă bucurați de trei zile de poveste”, a spus Carmen Nastasă.
Și cu siguranță directorul de la „Carmen Saeculare” are perfectă dreptate, din moment ce lista evenimentelor ce alcătuiesc programul sărbătorii este extrem de complexă şi cuprinzătoare.

In imaginile de mai sus ati putut vedea membrii următoarelor echipe care recreează atmosfera medievală: Străjerii Cetății Neamț, Garda Cetății Deva, Formația Terra Alba, Stegarii Argotica Sibiu, Ansamblul Domnița Ruxanda.

Alex SÎRBU / foto: D. VINCA

 

Lasă un răspuns