Festival de poveste cu datini de iarnă la Tîrgu Neamţ! 500 FOTO + VIDEO

…………………………………………………………………………………………

Regal de tradiţii şi obiceiuri de iarnă – asta s-a întâmplat în a 2-a zi din 2018 la Tîrgu Neamţ. Centrul oraşului s-a dovedit neîncăpător şi astfel că Piaţeta de lângă Catedrala Adormirea Maicii Domnului, locul tradiţional pentru Festivalul Obiceiurilor şi Tradițiilor de Anul Nou de la Tîrgu Neamţ, a avut nevoie de un fel de extindere, până la giratoriul de la Spital şi până la Casa de Cultură, în celălalt capăt.

La ora 10.30 a început parada: Casa de Cultură- Spital şi retur, până la scena care apoi, timp de câteva ore, a fost gazdă primitoare pentru cetele şi alaiurile de colindători, urători, capre, urşi, jieni, arnăuţi etc.

Şi pentru a dovedi încă o dată că nu doar Tîrgu neamţ ci toată zona e o adevărată ladă de zestre a tradiţiilor strămoşeşti din Neamţ, organizatorii acţiunii au avut ieri două pluguri adevărate, numai bune de băgat în brazdă: unul pe scenă, adus de Ansamblul Floricică de la Munte şi un altul, în faţa scenei, cu boi înjugaţi la el, adus de urătorii de la Humuleşti, urmaşii celebrului Nică a lui Ştefan Apetrii.

Pe scenă au urcat cete care de care mai interesante, cum ar fi:

Alaiul de la Timişeşti
Ansamblul „Poieniţa” – Vorona, Botoşani
Ansamblul de datini Drăguşeni, Suceava
Formaţia de arnăuţi de la Urecheni
Plugul de la Humuleşti
Ansamblul de datini şi obiceiuri „Floricică de la munte” Piatra Neamţ
Formaţia de urşi de la Târzia, Neamţ
Arnăuţii de la Humuleşti
Ansamblul „Codrii Neamţului” Piatra Neamţ
Alaiul de colind „Sânziene” Clubul Copiilor Tg.Neamţ
Ansamblul „Moştenitorii de Oglinzi, Oglinzi, Răuceşti Neamţ
Arnăuţii de la Topoliţa
Capra Bătrână de la Răuceşti
Urşii de la Târzia
Arnăuţii de la Răuceşti
Sumanarii de la Trifeşti
Banta „Încheierea Păcii” de la Agapia
Arnpuţii de la Băltătesti
Ansamblul de Datini şi Obiceiuri Ozana.

Localnicii din Tîrgu Neamţ, nemţeni din alte localităţi veniţi special pentru a vedea acest festival de tradiţie dar şi turiştii aflaţi în zonă care nu au ratat evenimentul au avut toate motivele să se felicite pentru alegerea făcută: ţinute tradiţionale, obiceiuri străbune, mesaje moştenite şi transmise din generaţie în generaţie, ironia urăturilor etc au fost doar câteva din ingredientele care au dat farmec şi culoare acestui eveniment de poveste.

Primarul Daniel Harpa, administratorul public Geanina Fedeleş dar şi ceilalţi organizatori au meritat şi ei măcar un procent din ropotele de aplauze care însoţeau terminarea fiecărui recital. Şi calitatea festivalului, în ansamblul său, a fost cu atât mai mare cu cât organizatorii au luat măsuri speciale pentru ca în zonă să nu se mai infiltreze pretinse grupuri de urşi care nu au nicio legătură cu tradiţia adevărată.

Şi apropo de principii, a surprins plăcut decizia directoarei Carmen Nastasă, de la centrul pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare, membru al juriului de ieri care a ţinut ca recitalul Ansamblului Floricică de la Munte (al instituţiei pe care o conduce) să fie în afara concursului, motivând că nu ar fi fair-play ca membrii cetelor de amatori să fie la concurenţă cu colegii ei care sunt profesionişti. Drept e că recitalul Ansamblului Floricică de la Munte a fost cel mai complet şi mai „curat” din punct de vedere folcloric astfel că, în situaţia în care această trupă ar fi concurat nu avea cum să rateze marele premiu.

La finalul zilei, primarul Daniel Harpa avea zâmbetul omului căruia i-a ieşit acţiunea. „Sunt fericit pentru că am vpzut atâţia oameni fericiţi. Şi bucuria mea este cu atât mai mare cu cât au fost şi mai mulţi turişti ca în anii precedenţi dar şi pentru că localnicii vin, tot mai mulţi, cu toată familia. Bunici, copii şi nepoţi sunt şi pe scenă dar şi în public, ca o adevărată ştafetă a generaţiilor întru păstrarea adevăratelor tradiţii”, a spus Harpa.

„Decizia ca recitalul colegilor mei să fie în afara concursului este una corectă. Aşa e just, să apreciem şi în acest fel dăruirea artiştilor amatori care au făcut repetiţii după orele de muncă sau de şcoală, care s-au antrenat la răscruce de uliţe, în bătătura unui gospodar ori care s-au strâns ca la şezătoare în odaia unuia dintre ei. A fost o onoare pentru Centrul de Cultură şi Arte Carmen Saeculare să fie azi, aici, şi pe scenă dar şi în juriu. Aseară a fost ultima zi din Târgul de Crăciun la Neamţ şi acum, la Tîrgu Neamţ a fost o fericită continuare a maratonului de la Curtea Domnească. Felicit organizatorii – Primăria Tîrgu Neamţ şi Consiliul Judeţean – şi nici nu aveam dubii că această acţiune nu va fi una reuşită, fiind vorba de două instituţii conduse de doi tîrg-nemţeni, Ionel Arsene şi Daniel Harpa, care sunt colegi şi prieteni. Personal, şi după Târgul de Crăciun dar şi după această acţiune de la Tîrgu Neamţ simt că m-am încărcat cu foarte multă energie pozitivă pentru că e mare bucurie să vezi atâţia copii preluând ştafeta folclorului adevărat de la părinţii şi bunicii lor”, a declarat Carmen Nastasă.

Oferind diplomele pentru locurile 1, 2 şi 3, vicepreşedintele CJ Neamţ, Ion Asaftei a punctat şi el valoarea comorii inestimabile a folclorului tradiţional: „Foclorul rom\nesc, folclorul moldovenilor, folclorul de aici, de la Tîrgu neamţ şi din întreg judeţul este o comoară. O adevărată ladă de zestre. Este acea valoare care ne ţine uniţi, este acea comoară pe care nu ne-o poate lua sau cumpăra nimeni. Este folclorul nostru, sunt datinile şi obiceiurile noastre, moştenite din moşi-strămoşi. În calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean unde fac echipă cu preşedintele Ionel Arsene – el e şi preşedintele PSD Neamţ, eu sunt preşedintele ALDE Neamţ – arătăm ca alianţa de guvernare funcţionează foarte bine în judeţul nostru şi mă bucur că instituţia noastră susţine astfel de activităţi deosebite şi pentru sufletul nostru dar şi de înaltă ţinută artistică. La mulţi ani!”.

Iar dacă Asaftei a înmânat premiile pentru locurile 1, 2 şi 3, marele Trofeu al Festivalului a fost decernat de senatorul Emilia Arcan care a urcat pe scenă într-un suman de oaie, împrumutat la faţa locului de la unul dintre participanţii la festival. „Este o onoare, o mare bucurie să mă aflu azi aici în mijlocul dumneavoastră. Vă aduc şi eu mesajul preşedintelui Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene, un om care iubeşte judeţul Neamţ dar în mod deosebit şi acest oraş, dumnealui fiind concitadinul dumneavoastră. Când îi văd pe aceşti copilaşi, îmbrăcaţi atât de frumos, care au prezentat prograe artistice atât de pline de substanţă, îmi saltă inima de bucurie. Şi când privesc în ochii dumneavoastră, a părinţilor şi bunicilor acestor copii, ştiu şi văd că i-aţi educat frumos, în spiritul tradiţiilor şi al valorilor româneşti. La mulţi ani!”, a spus şi Emilia Arcan.

Încheiem, publicând podiumul ediţiei din 2018 a acestui festival:
Marele Trofeu – Ansamblul „Poieniţa” – Vorona, Botoşani
Locul 1 – Alaiul de la Timişeşti
Locul 2 – Ansamblul „Codrii Neamţului” Piatra Neamţ
locul 3 – Sumanarii de la Trifeşti.

text si foto: Daniel Vinca
imagine si montaj: George Teodorescu