Fenomenul „PNL şi Antena 3”. Sau despre OMG-uri din presă! / plumbul zilei

De cum a început campania electorală, şi la Neamţ au început atacurile la candidaţi sau la echipe după modelul conspiraţionist. Siteuri cunoscute (şi asumate), siteuri noi apărute, conturi fake de pe facebook sau pagini neasumate şi-au stabilit nişte ţinte şi dau cu bâta. Vârtos, apăsat, dur. Dar, de cele mai multe ori şi cu abordări incorecte, nemernice chiar.
Că unele siteuri pretinse de ştiri sunt mai politice decât unele siteuri de partid se vede din avion. Nu ar fi rău – ba chiar aşa ar fi mai corect – să scoată de pe manşete titulaturi gen „independent”, „adevărat” şi să treacă „sute în slujba partidului X”.
Partea bună e că astfel se mai prind şi cititorii cum e cu presa făcută de unii şi, în timp, vor şti care siteuri chiar fac presă şi care, de fapt, sunt la butonul unor politicieni.
Atenţie, nu mă refer la advertoriale de promovare de campanie sau la ştiri din care aflăm că „X acuză…”. Nu. Ci la acele aşa-zis articole sau – mai rău! – analize şi editoriale care parcă par scrise de nişte paranoici de prin galeriile de fotbal, după modelul „pe ei, pe mama lor”. Ca să nu mai spun de coperţile efectiv greţoase, în care pretinsa ironie este, în fapt, băşcălie de cea mai proastă calitate, ca de prin „Scândurica” din Mărăţei. Şi n-o să mă refer, în primul rând la trucajul fumat în care unui politician de care nu-ţi place îi trânteşti nas de Pinochio (merită, poate, toţi!) ci mai ales la lipsa de civilizaţie în care referindu-te la un cetăţean care contestă un act administrativ (o profesoară pensionară care lucrează în presă) ilustrezi articolul cu faţa hâdă a unei vrăjitoare.
Asta e, atât pot unii!
Nu o să mă mir nici de siteurile care apar fix la început de campanie electorală, pline de „şoc” (pardon „shock”), „dezvăluiri incendiare”, „pe surse”, „serviciile secrete confirmă…” etc. Ca şi în cazurile conturilor fake de pe facebook, la un moment dat află toată lumea cine le-a creat, cine le administrează şi cu ce politicieni îşi beau respectivii cafeaua…
Mă mir de politicieni doar. Pentru că într-un fel sau altul – poate nu direct ci în echipă – ei primesc ce au semănat. Şi voi da exemplul clasic al PNL care acum e supărat pe Antena 3. Probabil că are şi dreptate PNL când spune că postul respectiv toacă într-o dungă, toacă doar într-o direcţie. Dar e acelaşi post care pe vremea USL era tare apreciat de PNL. Pentru că atunci toca doar pe Băsescu şi PDL. Şi atunci făcea Antena 3 ce face şi azi doar că, la acel moment, PNL nu era ţintă. Unii spun că în acele vremuri, PNL nu doar aplauda lupta anti-băsistă dusă de Antena 3 ci şi sugera (ca să nu spunem mai multe) unor oameni de afaceri să aibă contracte de publicitate cu postul respectiv. Că nu exista nicio limită, că politica editorială era a la Caragiale, nu conta pentru PNL-ul care nu a văzut atunci nici măcar cum se trucau ştiri (leşinuri la mitinguri sau un atac defazat la Boc cum că ar fi însecant un anume moment). Nu, Antena 3 era bună atunci pentru că – nu contau mijloacele – dădea doar în „ai lor”. Cum s-a rupt lanţul de iubire din USL, cum Antonescu şi-a luat ţeapa cu candidatura la preşedinţie de la PSD, cum a remarcat PNL că nu mai era în graţiile postului. Şi a şi bocit public, în acest sens. Iar balaurul, OMG-ul din presă este chiar cel hrănit, să spunem, cu jăratec în anumite vremuri chiar de victimile de azi.

Revenind la Neamţ, azi unii liberali acuză – şi au motive – „Antene 3 locale” (ca să folosim un eufemism). Retoric, poţi doar să te întrebi dacă nu au observat acelaşi tip de derapaje şi la alegerile locale când, cel puţin pe Piatra Neamţ prestaţiile erau de acelaşi tip dar victimele erau alţii. Tot „Presă cu japca” era şi atunci iar cei care aplaudau la făcături identice cu cele de azi şi mai hrăneau şi cu jăratec câte un monstru din ăsta erau şi unii din rândurile lor. Ba, unii bine informaţi spun că şi acum OMG-işti anti-PNL mai sunt hrăniţi (chiar cu informaţii din interior sau cu teme de răfuială internă) chiar de unii cu carnet galben-albastru… Adică, odată cu zahărul, le mai amestecă în cafea ba câte un pont intern, ba câte o finanţare (nu musai pe presă…) etc.
Ce nu au înţeles politicienii (şi, până la urmă, nu e vorba doar de PNL) e faptul că atunci când hrăneşti un pitbull de mic şi-l dresezi să sară de aiurea, fără motiv, la beregata duşmanilor rişti ca într-o zi potaia mică devenită OMG în toată regula să se uite câineşte în ochii tăi şi să-ţi sară la beregată.
Din asta ar putea trage nişte învăţăminte toţi, inclusiv cei de la PSD, care nu trebuie să uite că în ciuda jăratecului păpat atâţia ani de Antena 3, postul respectiv nu a reuşit să oprească valul oamenilor ieşiţi în stradă ca să dărâme Guvernul Ponta. Da, a făcut A3 eforturi, a dus în desuet acţiunea dar nu a putut opri tăvălugul… Ba, dimpotrivă, cu astfel de coloane a 5-a în presă, e foarte serios riscul de a obţine uneori efectul invers.
Pentru că potaia transformată în OMG nu are garanţii totale nu doar de loialitate, dar nici de eficienţă…

D.VINCA

OMG – organisme modificate genetic

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns