Felie groasă din bugetul judeţului pentru comuna lui Culiţă Tărâţă

coperta tarata bozieni

Micuţa comună Bozieni a rupt serios din tortul bugetului judeţului Neamţ la ultima etapă a împărţirii banilor de către CJ Neamţ către UAT-uri.

Referindu-ne doar la comune, 78 la număr, cu populaţii numărate la ultimul recensământ cuprinse între 2.000 şi 10.000 de suflete, Bozieni ar reprezenta, pe acest criteriu, nici 0,5 la sută din populaţia rurală a judeţului. Pentru că în 2011, specialiştii au numărat 2716 locuitori la Bozieni.

Ei bine, pe cele trei anexe prin care noua majoritate a lui Culiţă Tărâţă a împărţit vreo 7,72 milioane lei către comune, comunei Bozieni i-a revenit 1,15 milioane de lei. În lei vechi, 11,5 miliarde iar în procente – 14,99%. Rotunjit, 15 la sută, adică aproape o şesime din banii destinaţi pentru 78 de comune din care unele (Săbăuani, Piatra Şoimului, Borleşti etc) cu populaţie de 4 ori mai mare ca Bozieni.

Care să fie norocul celor din Bozieni şi ghinionul a 400.000 de mii de nemţeni, din celelalte comune? Ar putea fi spuse multe dar siteul machiavelli.ro (predestinat nume!) ne zice că în respectiva comună a văzut lumina soarelui, pe 6 decembrie 1952, Culiţă Tărâţă. Cum care Culiţă Tărâţă? Preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, cel care a jurat cu mâna pe Biblie la investirea in funcţie, că va apăra interesele tuturor locuitorilor judeţului, nu doar pe cele ale sătenilor din comuna natala, sau doar pe ale colegilor de şcoală, sau doar pe cele ale celor care lucrează la anumite firme.

Culmea este că înainte şedinţei de ieri, vrând să spună cât de corect şi legal s-a tăiat tortul banilor publici din Neamţ, Tărâţă susţinea că “şi la mine la Bozieni aş fi vrut să dau mai mulţi bani, dar aşa spune legea aşa facem”. Vineri banii s-au împărţit pe 3 anexe iar banii alocaţi acum completează ce s-a dat la începutul anului. Decalibrarea pro-Bozieni se vede din avion, chiar şi din cel cu care se face ierbicidarea la TCE 3 Brazi!

Cele 3 anexe prin care s-au dirijat acum bani se referă la: sume defalcate din TVA pentru plata arierate şi pentru programe şi proiecte care necesită cofinanţare; sume defalcate din impozitul pe venit pentru aceleaşi destinaţii; sume defalcate din TVA pentru drumuri judeţene şi comunale.

La anexa 2, cu sume din impozitul pe venit, valiza a fost cam goluţă (doar 245 mii lei) şi Bozieni a primit 0.
Dar la anexele 1 şi 3 unde a fost bănet de împărţit, zici că a venit Moş Nicolae. Cert e că prin amendamentul propus de un consilier UNPR (adică din partidul condus, la Neamţ, de Culiţă Tărâţă), la multe comune s-a tăiat, la câteva s-a mai pus, aşa, subţire, iar la Bozieni s-a vărsat sacul. Dar s-a vărsat “ghini di tăt”.

Concret, la anexa 1, per total au fost 3.154 mii lei. Cam jumătate, adică 1.529 mii lei au mers la localităţi urbane şi restul la cele 78 de comune. Din cei 1625 mii lei pentru rural, 200 mii lei au fost votaţi pentru comuna natala a onor preşedintelui CJ Neamţ. Adică 12,30 la sută.

anexe amendament (1) anexe amendament (1)m

La anexa 3, darul a fost şi mai dar. Fiind vorba de “drumuri comunale şi judeţene”, din cei 12.665 mii lei împărţiţi acum, 4.950 mii lei au mers la CJ, ca administrator al drumurilor judeţene. Din cei 7.715 mii lei rămaşi, 1.865 mii au mers către localităţi urbane. Buuun! Şi s-au împărţit la comune 5.850 mii lei (adică 58,5 miliarde lei vechi) din care 950 mii lei (adică 9,5 miliarde lei vechi) vor merge spre uliţele din Bozieni. Adică 16,23 % din banii daţi, la acest capitol, în şedinţa de vineri, tuturor celor 78 de comune.

anexe amendament (5) anexe amendament (5)mLa acest capitol, şi oraşelor li s-au dat mai puţini bani sau deloc ca la Bozieni. Unor comune li s-a dat câte 200 mii lei. Dar la foarte multe – cu populaţie mult mai mare, cu drumuri comunale mult mai multe şi mai lungi – li s-au dat sume mult mai mici (50 mii lei) sau deloc, acum, la această rectificare. DELOC! Da, poate pare incredibil că în sitiuaţia în care, pentru întreţinere drumuri, Bozieni a primit 950.000 lei, 45 de comune (da, aţi citit bine!, patruzecişicinci de comune) nu au primit niciun şfanţ prin proiectul propus de tabăra Tărâţă. Ca tacâmul să fie complet, celor 45 de comune li se alătură şi două oraşe, Târgu Neamţ şi Bicaz.

Culmea e că în proiectul iniţial, fiecare localitate avea ceva alocat pe anexa 3 (că doar toate au drumuri locale), însă pixul amendamentului UNPR a tăiat în carne vie la unele ca să dea la Bozieni şi la alţii.

Ca fapt, divers, că tot vorbea Culiţă Tărâţă de lege, criterii şi imparţialitate, în varianta iniţială, comuna Bozieni era oricum la categoria FERICIRE cu 80.000 lei (anexa 1) plus 250.000 (anexa 3). 330.000 de lei nu-s două fire dar un pix din acela vertical a mai plusat peste 800.000 de lei. Adică a luat de la unii care oricum primeau mai puţin ca să ducă la Bozieni.

Daniel VINCA

Nota Bene – În curând, anexele iniţiale versus cele promovate şi votate de tabăra Tărâţă, copii în oglindă care arată foarte bine de la ce localităţi s-a tăiat ca să se dea unde…

P.S. Ce s-a votat acum apare în coloana “Influenţe”. Cum le aşează limba română la locul lor…

2 thoughts on “Felie groasă din bugetul judeţului pentru comuna lui Culiţă Tărâţă

  1. Eu sunt de acord, comuna cu pricina alături de Oniceni şi Stăniţa arată ca în Africa, rebuie investit pentru ca şi acei oameni să ajungă la un trai demn demn de Uniunea Europeană.

  2. Zanestiul, probabil, stiti vorba…. Pe alt tabel este. lasati ca-i vine randul.

Lasă un răspuns