Fata cu lavanda de la Ruseni

Doi tineri frumoși din Ruseni, 5000 de metri pătrați de teren și o cultură de lavandă. În urmă cu aproape un an, a început povestea Lavandei de Ruseni. Familia Samson a transformat necesitatea în… pasiune. Deși inițial a cătat lavanda pentru ceaiuri și proprietățile curative, Alina s-a indrăgostit pur și simplu de miros și de culoare, după cum chiar ea  spune. „Ideea a luat ființă dintr-o pasiune mai veche față de această minunată plantă „lavanda”. După ce am strâns destule informații în domeniu, am hotărât să cultivăm soiul „lavanda officinalis, fiind unul dintre cele mai căutate și răspândite în Europa datorită parfumului său intens, dar mai ales pentru că are o gamă largă de întrebuințare, fiind folosită cu succes în medicina naturistă (având deosebite efecte curative), în industria cosmetică cât și în atelierele de design și aranjamente florale.”Împreună cu soțul ei, Alina a cumpărat butași, i-a plantat pe 5000 de metri pătrați și s-a pus pe treabă.

“Nu necesită îngrijire specială, dar este nevoie de atenție continuă”, povestește cu încântare fata cu lavanda. “Noi nu folosim ierbicide și din acest motiv, plivim tot timpul micile plăntuțe. Buruiana este inamicul numărul unu și, cum noi am declarat război atât plasticului cât și tuturor produselor chimice, trebuie să fim atenți la fiecare fir care apare pe langă.”
Ne povestește cu pasiune despre produsele pe care le face din și cu ajutorul lavandei. Ceaiuri, siropuri, oțet, ulei esențial, săpun și chiar biscuiți și prăjituri, sunt minunile pe care Alina și soțul ei le oferă la standul pe care îl mută pe la zilele de comune.
“Sperăm ca oamenii să ajungă să ne cunoască și să înțeleagă ce înseamnă cu adevărat lavanda. Avem prețuri mici, accesibile tuturor.”
Deși există concurență și în acest domeniu, familia Samson spune cu toată inima că “atât pe piața internă cât și pe cea externă este loc pentru toată lumea, mai ales când lucrezi cu profesionalism și seriozitate, încurajăm și pe alți tineri care sunt interesați de înființarea unei noi culturi. Vă punem la dispoziție atât butaşi de lavandă, cât și consiliere și mici secrete care fac diferența în domeniu”.

Elena CRISTEA

Lasă un răspuns