Fast and furious, Chitic către PSD-iști: „Este jenant că v-ați permis”, „o obrăznicie”!

Ca într-un veritabil film de acțiune, scrisoarea deschisă citită ieri la începutul ședinței Consiliului Local Piatra Neamț a primit o replică instant de la primarul Dragoș Chitic, cel vizat de criticile aplicate ale social-democraților.

Vizibil iritat de acuzele care duceau spre concluzia că ar fi un primar mediocru și ipocrit, primarul Dragoș Critic a dat un răspuns scurt  în care a catalogat demersul adversarilor politici de a-si spune un punct de vedere drept o „obrăznicie”, motivația fiind că au folosit sala de ședințe CL pentru respectivul demers („păcat” pe care îl comite mult mai des chiar el, primarul).

„Eu n-am să vă rețin decât 30 de secunde pentru că m-aștept aici în sala de consiliu să facem administrație și nu politică. Vreau să vă mulțumesc pentru această scrisoare deschisă, după această scrisoare deschisă îmi va crește simpatia în ochii electoratului din Piatra Neamț”, a început primarul pledoaria sa, vizibil iritat și încercând să minimalizeze tonul acuzator al adversarilor.

Chitic și-a continuat apoi acțiunea de a-i trage de urechi pe PSD-iști: „Este jenant că v-ați permis să veniți cu o chestiune politică să ocupați 10 minute dintr-o ședință de Consiliu Local. Aveți sediu de partid unde vă puteți exprima și spune toate minciunile și gogoșile care (sic!) le-ați înserat în acest document intitulat scrisoare deschisă. Încă o dată, vă mulțumesc, dar aș ruga colegii să nu mai permitem la ședințele de Consiliu Local să vină cu asemenea obrăznicie și să se încalce o ținută a unei instituții cum este Consiliul Local Piatra Neamț”.

Detaliu: după ce consilierul PSD Victor Marghidan a citit scrisoarea, din sală s-au auzit câteva aplauze, mai ales din zona grupului ALDE; replica primarului Chitic nu a fost salutată/apreciată/aplaudată de nimeni, nici măcar de consilierii PNL.

Unde nu are dreptate primarul

Oricât ar spune primarul Dragoș Chitic (în oglindă, președintele CJ Neamț, Ionel Arsene), ședințele de Consiliu Local/Județean au un intrinsec caracter politic. E la fel ca în Parlament: nu se discută legi în care se pronunță nume de partide, dar cei care dezbat și votează sunt oameni politici, mânați de propria conștiință care nu poate face rabat și de la apartenența politică. Pe logica expusă ieri de Chitic, parlamentarii PNL din Camera Deputaților și Senatului ar trebui să vorbească la tribună strict despre legi nu despre PSD.
Dar nici primarul nu respectă cutuma invocată de el. În aceeași sală, chiar la ședințe de CL (mai rar, ce e drept) sau la conferințe de presă (foarte des), primarul liberal a făcut dese referiri la „Guvernul PSD-ALDE” cu evidente accente critice. Sau – chiar ieri, în conferința de presă care a precedat ședința – lăuda un demers al președintelui Klaus Iogannis. Acestea nu sunt tot gesturi politice, comise tot în sala de ședințe din clădirea Primăriei? Primarul are dreptul să facă declarații cu iz politic în instituția publică și consilierii locali nu?
Unde nu mai are dreptate primarul? Atunci când îi trage el de urechi pe consilieri locali. Conform legii, primarul poate participa la ședințele de CL, nu e obligat, nefiind membru al acestui for. Nu spune nimeni să stea un primar în poziția „ghiocel” în fața CL, dar primarul nu e șeful Consiliului Local să le dea ordine, să-i tragă de urechi etc.

Unde are dreptate primarul dar nu știe cum s-o spună…

Deși nu o spune foarte clar și precis (așa se întâmplă când reacționezi imediat dar iritat), Chitic face indirect trimitere la lege care nu a fost respectată în litera ei. Un astfel de mesaj precum cel al PSD se încadra perfect pe ce stabileste Legea 215 la punctul Diverse. Adică la finalul ședinței, după discutarea proiectelor de hotărâri. Cutuma spune că se exprimă păreri în ședință pe proiectele propuse și că ar fi permis un asemenea mesaj în cazuri excepționale (gen un grup politic părăsește sala și explică de ce).
Ieri nu a fost un caz excepțional, deci scrisoarea PSD putea fi expusă bine merci la final. Marghidan a vrut să facă acest demers la început și pe filmări se vede cum președintele de ședință (liberal, deci din același partid cu primarul!) permite această basculare a ordinii firești.
Greu de crezut că Romel Bîrjoveanu ar fi fost blat cu PSD-iștii, mai curând a mers pe ideea că „ce nu e interzis e permis” sau s-a l[sat purtat de val pentru că ședința începuse cu un alt moment din afara ordinii de zi (premierea unui sportiv din Piatra Neamț). Da, a devenit un fel de obicei al pământului ca tot felul de momente din afara ordinii de zi, fel de fel de diplome, premieri, serbărici, cântări etc să fie inserate la începutul ședinței deși locul lor firesc ar fi la punctul Diverse.
ce s-ar fi întâmplat dacă „Scrisoarea” era mutată la final, la Diverse? Nimic deosebit. Poate nu mai erau atât de atenți cei din sală dar impactul spre opinia publică ar fi fost același deoarece ea a fost apoi publicată de presă.

Revenind la replica de 5 rânduri a primarului, este clar că aceasta a fost una nervoasă, presărată de epitete (jenant, obrăznicie, minciuni, gogoși), forțat ironică (faza cu „mi-ați făcut un bine”). Deși a încercat, primarul a arătat din nou că spontaneitatea replicii nu e arma lui forte…

Daniel VINCA

Nota Bene – Ca la orice ședință, și cea de ieri a avut în ordinea de zi punctul cunoscut ca „Diverse”. Oficial se numește „Informări, Întrebări – Interpelări adresate executivului”, deci oricât nu i-ar plăcea primarului, consilierii locali pot să-l interpeleze cât vor. Și pe chestiuni administrative dar și politice din moment ce Dragoș Chitic își asumă un Program de Guvernare locală ca primar PNL, cu ajutorul unei majorități în care PNL e vioara întâi.
E frumoasă sintagma cu „politica cetățeanului”, dar când în conferințele de presă de la Primărie se vorbește despre politică iar în cele de la PNL Piatra Neamț sunt aduși directori ale firmelor Primăriei să vorbească despre chestiuni administrative (cazul Ciobanu și Togan), e clar că borcanele sunt încurcate și de cel care e acum nemulțumit.

Comentarii Facebook

One thought on “Fast and furious, Chitic către PSD-iști: „Este jenant că v-ați permis”, „o obrăznicie”!

  1. Incompetentule!!! Esti buhait la fata de atata odihna in fotoliul de primar.

Lasă un răspuns