„Farfuria asta o să merg să i-o duc bunicului!”


Sunt cuvintele pline de mulțumire ale Mayei, o fetiță de vreo 6 anișori care tocmai terminase de modelat la roata olarului o farfurie din lut, după care a mai adăugat: „Și așa bunicului îi place să se mai joace cu lutul, așa că o să-i placă”. Pe Maya, Rareș, Adela, Matei și alți cinci prichindei i-am găsit la „șura” din Ștrandul municipal, unde Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț organizează an de an „Școala de vară”.
Încă de la primele ore ale dimineții, cei mici, însoțiți de părinții lor s-au adunat la locul de întâlnire, așteptând cu nerăbdare să învețe cum să dea viață lutului. Ajutați de coordonatoarea lor, Viorica Bugeaclău, cei mici au deprins rapid tainele modelării argilei, astfel că în scurt timp, dintr-un calup lipsit de formă au început să apară trandafiri, pentru ca mai apoi aceștia să fie folosiți pentru ornarea vaselor meșteșugite de copii.


Veselia se putea citi cu ușurință pe chipurile celor mici, care s-au împrietenit aproape instantaneu și au început să se îndemne unii pe alții la treabă. La un moment dat, Rareș, un băiețel la vreo 6 ani jumătate, a preluat șefia grupului și a început să-i învețe pe ceilalți ce și cum să facă. „Vezi, aici strângi bine bine de tot, iar după aia îndoi. Ai văzut? Apasă tare! Așa, uite că a ieșit”, spunea acesta, luându-și foarte în serios rolul.
„Odată finalizate, creațiile celor mici sunt introduse într-un cuptor electric, unde sunt uscate și arse, căpătând forma finală”, explică Viorica Bugeaclău.
Devenită deja tradiție, „Școala de vară” vine în fiecare zi cu câte o activitate nouă destinată celor mici. Astfel, zilele de luni sunt dedicate obiectelor handmade, marțea – olăriei, miercuri este rândul inițierii în confecționarea măștilor populare, joia este dedicată aeromodelismului, iar vinerea cei mici învață dansuri populare.
Cererile nu sunt deloc puține, spun organizatorii, cu atât mai mult cu cât aceste cursuri reprezintă o alternativă atât pentru părinți, cât și pentru prichindei. „Prin organizarea acestor cursuri pe diferite domenii, venim în întâmpinarea părinților și a celor mici cu o alternativă de petrecere a timpului liber într-un mod extrem de plăcut. Copiii învață să-și folosească în mod constructiv imaginația și să își descopere talentul, în timp ce părinții care nu prea dispun de timp liber pot să își vadă liniștiți de alte probleme, știindu-i pe micuții lor în siguranță. Activitatea este cu atât mai bună, cu cât e un adevărat desen între tradiție și modernism. De la a deprinde arta olăritulu, veche de mii de ani și tainele dansurilor populare, până la a învăța aeromodelismul – o activitate mult mai modernă, cei mici au posibilitatea de a petrece timpul într-un mod cu mult mai util decât de a sta în exces în fața calculatoarelor sau tabletelor”, a precizat Carmen Nastasă, directorul Centrului pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț.


Alex SÎRBU

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns