„Falsuri grosolane!” Medicul Silvia Roșescu și Clinica Antares, despre parafele și ștampilele din dosarele Mafiei Concediilor Medicale TBC

Fraudele realizate de firmele deținute de niște pensionari nemțeni (părinți ai unor bugetari de la CAS și ANAF) au speculat tocmai faptul că CAS-usile (din Harghita și Iași) nu comunică cu DSP-urile în general, mai ales pe o problematică medicală gravă, relevă ancheta jurnalistică Recorder care a devoalat cum au fost plătite concedii medicale fictive de milioane de lei în aceste cazuri.
Și după ce Casa de Asigurări a plătit ani de zile, saci de bani, fără să facă o minimă verificare, dosarul e încă în stadiul de IN REM la DIICOT Neamț, de anul trecut, mai relevă Recorder.
Aceste dosare pentru decontarea CM-urilor pentru bolnavi inventați au fost împănate, de artizanii respectivi și cu documente medicale. Care documente au parafe și ștampile ale unor entități medicale, medicul pneumolog Silvia Roșescu și Clinica Antares. Și medicul (fost director al Spitalului județean Neamț, fost director al Sanatoriului TBC Bisericani)) și Clinica susțin că nu au parafat/ștampilat așa ceva, deci parafele/ștampilele de pe documente ar fi ori falsificate ori copiate ilegal.

“Falsuri grosolane”

<Procurorii DIICOT n-au audiat nici măcar medicul a cărui ștampilă a fost falsificată de firmele care decontau concedii fictive. Este vorba de pneumologul Silvia Roșescu, al cărei nume apare pe documentele medicale. Am găsit-o noi și i-am luat o declarație. „S-a folosit altă parafă cu numele meu, un fals grosolan”, ne-a spus Roșescu. „Mă mir că nu s-a sesizat nimeni vreme de atâția ani. Cei care au beneficiat de concedii false nu au fost pacienții mei și nu figurau în sistemul informatic”.

Pe concediile fictive apare și ștampila unei unități medicale private – Clinica Antares, din Piatra Neamț. „A fost un fals ordinar, ștampila era falsificată. Noi nu avem contract cu casa de asigurări pentru pneumologie, deci nu avem dreptul să eliberăm certificate de concedii medicale”, ne-a declarat patronul clinicii, medicul Dorel Cosma.

O serie de falsuri pe care procurorii DIICOT nu au niciun elan să le ancheteze și țin dosarul in rem de peste o jumătate de an. Asta după ce Casei Naționale de Asigurări de Sănătate i-au trebuit trei ani ca să-și dea seama că e fraudată în mod grosolan prin decontarea de concedii fictive>, spun cei de la Recorder.

Nu este prima dată când în județul Neamț se vorbește de folosirea ilegală/discutabilă a unor parafe sau ștampile medicale pe documente care au dus la decontări ilicite din bugetul de asigurări de sănătate. Au mai fost cazuri – mai ales de parafe aplicate pe rețete – când beneficiarii unor astfel de servicii au fost… morți pe numele cărora erau eliberate rețete cu medicamente foarte scumpe.
Deși e vorba de fraude care au prejudiciat bugetul de asigurări și, spune logica, banii decontați fictiv au umplut buzunarele unora, toate aceste subiecte nu s-au soldat cu condamnări.
Tot la Neamț, apropos de concedii medicale discutabile, a fost un caz celebru, cu un bugetar de lux care a avut vreo 16 luni de CM pentru „TBC osos”, problema medicală intervenind fix când „pacienta S” urma să fie schimbată de pe o funcție importantă. În aceeași perioadă, aceeași persoană, participa însă cu voioșie la ședințele de CJ, având și calitatea de consilier județean PNL.

D.VINCA

Lasă un răspuns