Fals grosolan în actele Primăriei. Carabelea: „Nu e relevant!” (cazul refugiați Ucraina)

În documentele oficiale ale Primăriei Piatra Neamț defilează informații false (care pot îmbrăca și formă penală) iar primarul Andrei Carabelea, după ce recunoaște cu greu astfel de aberații pe care le patronează, spune că nu e relevant.

Ieri, presa din Neamț publica documentul remis de Primăria Piatra Neamț către Comitetul Județean Pentru situații de Urgență în care era menționată, de 2 ori, existența unor contracte încheiate anterior date de 6 martie 2022.

Deci în șase rânduri și jumătate, administrația Carabelea invocă de 2 ori același motiv („are încheiate contracte”, „obligați contractuale cu terți”). Deci nu „înțelegeri”, nu „discuții”, nu „tatonări” ci „contracte” și „obligații contractuale”.
Iar aceste referiri clare nu sunt făcute de doi șantieriști (mai puțini atenți la precizia unor termeni administrativi-juridici) ci pe un document oficial, cu antet și siglă Primărie si parafate de două semnături de sub nume cu greutate: primar, respectiv director din Primărie. Între timp aflăm că la primar a semnat cu PENTRU administratorul public, Vlad Moscalu (tot aia e, fiind vorba de cineva numit prin decizie directă de primar, deci asumat total de Andrei Carabelea).

Cum subiectul e unul important (evacuarea/relocarea refugiaților ucraineni), ieri, al ora 15.30, Redacția Vestea a solicitat unui responsabil cu comunicarea din Primărie proba verității existenței acelor contracte. „Imediat”, ni s-a răspuns. Și, în scurt timp am primit nu ce solicitasem ci un fel de mesaj lacrimogen al Primăriei (deci al Primarului) din care aflam diverse mesaje motivaționale și deja apelul-clișeu al primarului „fără jocuri politice” (de câte ori e vorba de un subiect incomod, primarul se dă victimă a unor atacuri politice).

Am mai primit apoi, pe mail, de încă 2 ori, același mesaj, cu ușoare modificări. Dar nu dovada că acele contracte menționate în documentul oficial ar exista.
Evident, între timp, lipsa de răspundere și transparență a Administrației Carabelea alimenta tot felul de ipoteze, inclusiv că refugiații sunt fugăriți din căsuțele din Ștrand pentru a face loc unor ong-iști prieteni (cum ar fi domnii Dăscălescu sau Hrib, cu acțiuni în ștrand, finanțate de Primărie).

Azi, după mai bine de 22 de ore de la solicitare (se poate și mai rău, vezi secretomania și sfidarea CJ Neamț) am primit răspunsul care confirmă că acea informație cu contractele este FALSĂ!

Până să primim însă răspunsul de la Primărie, ne super-lămurisem de aseară, cireașa de pe tort fiind o declarație pe care Carabelea o dădea altei publicații (ziarulatitudineadeneamt.ro): „Nu e relevant dacă sunt sau nu contracte…”.

Declarația integrală, foto, mai jos:

Deci încă de aseară (pe când Primăria nu răspunsese solicitării Vestea), primarul spunea că nu e relevant dacă există, real, acele contracte invocate în adresa către CJSU. Mai exact, primarul ducea în plan secund faptul că administrația pe care o conduce folosește, în documente oficiale, informații false, minciuni. Fake-news-uri, cum ar spune niște postaci care și-au făcut culcuș chiar lângă primar.

Hai să vedem ce spune Primăria și în răspunsul remis azi (după 22 de ore) către Vestea:

„În adresa trimisă de instituția noastră către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, cu propunerea de relocare a refugiaților ucraineni din Ștrandul Municipal, a fost invocat factorul economic pentru obiectivitatea lui, însă rațiunea principală este cea de a asigura refugiaților condiții de liniște și odihnă.
În fiecare zi, în zona din apropierea căsuțelor se joacă sute de copii, datorită locurilor de joacă amenajate acolo, iar în cursul serii și nopții terasele au program prelungit în funcție de evenimentele pe care le desfășoară. În special în weekend evenimentele private se pot desfășura chiar până la orele dimineții, situație care poate fi verificată de oricine.
Ștrandul nu este conceput pentru a oferi cazare pe termen lung, ci condiții decente de cazare pentru o vizită de câteva zile în orașul nostru. Mulți dintre refugiații ucraineni au deja câteva săptămâni de când locuiesc în căsuțele din ștrand și de aceea susținem în continuare relocarea acestor persoane într-o locație care oferă condiții superioare.
În ceea ce privește modul incomplet în care s-a redactat propunerea de relocare a refugiaților ucraineni, cei care s-au făcut vinovați de inducerea tezei că ar exista contracte de cazare semnate vor fi sancționați.
Există într-adevăr un potențial contractual dovedit de experiența anilor precedenți și de solicitările telefonice de rezervări ce nu au putut fi onorate. Anexăm la acest răspuns o situație a gradului de ocupare a căsuțelor din ștrand din aceeași perioadă a anului trecut, perioadă în care România se afla în stare de alertă din cauza pandemiei, precum și înterogările referitoare la posibilitățile de rezervare a căsuțelor și la programul ștrandului, primite în mediul online pentru acest sezon. Menționăm că scopul municipalității pietrene este de a asigura ștrandului o funcționalitate completă pentru vizitatorii acestuia.
Ne exprimăm și pe această cale speranța ca, din decență, subiectul persoanelor refugiate să nu fie speculat politic„.

Ce e cu roșu și bold este răspuns cât de cât la întrebarea Vestea (contractele?), restul e o polologhie siropoasă care încearcă să îmbrace în suaniol ideea de minciună și fals în documente oficiale. Chiar și acolo unde recunoaște eroarea uriașă, Primăria (Primarul, adică) o face așa, cu un sfert de gură, folosind sintagma „modul incomplet”.
Poate incomplet și-au făcut treaba cei care au semnat „ca primarul” un document plin de minciuni fără să(-și) pună întrebarea logică și de bun simț, care țâșnea și din gura unui elev de clasa a 8-a: „care contracte?”.

Felul în care administrația Carabelea a gestionat și comunicarea cu CJSU și asumarea falsului din documente arată că, deși au trecut vreo 20 de luni de când la Primărie s-a schimbat garda, nu s-a depășit modul pueril, incompetent, ong-istic (în sens peiorativ), neo-marxist în care funcționează, la vârf, actuala administrație.
Cei care sunt „oamenii Primarului” ori nu înțeleg ce înseamnă competență și asumare ori nu au forța personală să-i explice astfel de principii de bun simț. Și ne referim concret la administrator public și cei de la Cabinet Primar, în primul rând, pentru că aceștia sunt oamenii angajați „pe direct”, prin dispoziție de primar.
Frumoasă și teoria cu sancționarea de mai sus și, probabil, că Acar Păun va fi vreun angajat de la Ștrand (care a fi zis el că…) nu cei doi semnatari ai adresei, oameni cu peste 15.000 leafă lunară care au semnat la mișto o hârtie strident dubioasă.

Ceea ce primarul Carabelea și trompeții lui încearcă, de aseară/dimineață încoace să minimalizeze (informația falsă dintr-un document oficial) nu este, din păcate, un detaliu așa de formă. Pentru că de asta au lefuri de circa 2000 euro net (și peste) bugetarii de lux din Primărie, ca să citească, să analizeze ceea ce semnează.

Propaganda Carabelea rostogolește, de câteva ore, scuze dintre cele mai penibile. Că nu ar fi important ce e scris ce ceea ce era în mintea unor gânditori (serios?), că nu e mare brânză doar așa se întâmplă în toate instituțiile din România (pe bune?, asta e justificare?), adică orice în afară de o asumare corectă, bărbătească. Gen „Da, domnule, am comis-o pentru că am adus incompetenți în Primărie și mai facem lucrurile și pe genunchi, așa cum ne spun prietenii la un aperol…”. Bine, după asumarea reală, ar trebui și corectare pe bune!

Ca să nu lungim vorba. Există legi în țara asta care spun că minciunile strecurate în documente oficiale nu sunt niște detalii nesemnificative ci fapte penale.
În acest sens:

Art. 325 Falsul intelectual
(1) Falsificarea unui înscris oficial cu prilejul întocmirii acestuia, de către un funcţionar aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, prin atestarea unor fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului ori prin omisiunea cu ştiinţă de a insera unele date sau împrejurări, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
(2) Tentativa se pedepseşte.

Și încă:

Art. 327 Uzul de fals
Folosirea unui înscris oficial ori sub semnătură privată, cunoscând că este fals, în vederea producerii unei consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă când înscrisul este oficial, şi cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă când înscrisul este sub semnătură privată.

Recitiți și vedeți dacă aici e vorba de „atestarea unor fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului”, „în vederea producerii unor consecințe juridice” sau nu.

Noi nu suntem juriști, nici procurori, nici judecători. Așa că Vestea a solicitat de aseară Prefectului de Neamț să se autosesizeze (Prefectura are juriști angajați, este garantul legalității guvernamentale și administrative în teritoriu) și să vadă dacă e cazul de a fi sesizat Parchetul. Evident suntem convinși că, la rândul lor, juriștii de la Prefectură (care altădată au girat și boacăne cum ar fi demiterea unui vice CJ de către un fost și mediocru prefect) or fi înțeles și ei între timp că „unde e lege nu e tocmeală” și că nu uită nici altă zonă din același Cod Penal:

Art. 265 Omisiunea sesizării
(1) Funcţionarul care, luând cunoştinţă de săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală în legătură cu serviciul în cadrul căruia îşi îndeplineşte sarcinile, omite sesizarea de îndată a organelor de urmărire penală, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Când fapta este săvârşită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la un an sau amenda.

Astăzi, prefectul de Neamț a declarat că Prefectura a solicitat dovada acelor contracte invocate de Primărie (culmea, într-un document remis CJSU, adică unui for condus tot de Adrian Niță). Pentru că da, Prefectura nu poate avea dubii și să ceară clarificări pe orice act emis de o autoritate dar în acest caz a devenit deja de notorietate publică falsul din adresa Primăriei.
Prefectura a cerut clarificările respective într-o adresă remisă prin poștă, mail, fax, a mai precizat prefectul (după aluzia Vestea cu porumbeii călători care făceau lent drumul hangu / Piatra Neamț).
Rămâne de văzut acum, în cât timp va răspunde Primăria la adresa Prefecturii (nu are cum să scoată contracte din burtă) și de câte conclavuri e nevoie la Prefectură ca să se decidă dacă falsul din acte e așa cum se vede din avion sau pentru unii pot fi găsite mereu scuze și pretexte. Așteptăm. Vedem dacă primim în 5 zile, în 10 sau în 30, conștienți fiind că, de data asta, rapiditatea Prefecturii depinde de ședințele lungi și dese de la Primărie…

Evident că nu-și permite presa (chiar dacă e acuzată de trompeții lui Carabelea, că asta o fi, probabil, scuza perfectă pentru reformele acelea promise care nu se văd deloc, fiind probabil umbrite de veșnicele creșteri de taxe și tarife) să impună o anumită decizie Prefecturii. Noi doar putem spera într-o decizie CORECTĂ, conform legii. Și că prefectul înțelege, la rândul lui, că are șansa de a-și spăla fie și 1/1000 din păcatele deja comise, la rândul lui, în această funcție.

Două precizări:
1.Vestea nu vrea funcționari în pușcărie.
Aceasta a fost acuza lansată ieri după ce, în mod semi-public (pe un grup de comunicare Presă-Prefectură) am cerut Prefectului să analizeze adresa Primăriei în oglindă cu legea.
Vrem respectarea legii. Și o administrație legală, coerentă. Și serioasă. Cerem prea mult?
Și mai vrem ca funcționarii – și cei de rând dar mai ales cei de lux – să răspundă real pentru ceea ce semnează. E prea mult?
Suntem convinși că în cazul în care un astfel de caz ar ajunge sub analiza procurorilor și judecătorilor, date fiind circumstanțele și reperele concrete ale unei potențiale fapte, sancțiunea judiciară nu ar fi închisoarea. Poate o amendă, în cel mai rău caz ceva cu suspendare (dar puțin probabil).
2.Obsesia primarului cu jocurile politice.
De câteva luni, primarul Carabelea a preluat în discursul său public niște clișee. Probabil la recomandarea unor sfetnici de soi. De exemplu acuza cu fake-news. Folosind termenul de multe ori ca pe tarla, adică departe de argumente reale. Făcând confuzia între o informația bazată (chiar pe documente) sau o opinie critică și cea de informație tendențioasă, adică intenționat mincinoasă.
La fel e și obsesia asta cu „jocuri politice”. Cum nu-i iese primarului un calcul sau strategie făcute prost, pe genunchi, pe documente false cum țipă „jocuri politice”. La fel ca atunci când fiindu-i pozată mașina parcată nelegal pe spațiul verde (teren public) se dădea victimă și acuza… atacuri la adresa familiei.
Să acuzi – fie și cu mantă – și presa nemțeană neafiliată politic de astfel de jocuri e un fel de scuză puerilă pe care nu o cred nici tovarășii de partid.
Nu ne referim acum doar la Vestea ci și la alte entități (Mesagerul de Neamț, TVM Neamț, Monitorul de Neamț etc) care, în ultimii ani au arătat cu degetul spre abuzurile și ilegalitățile făcute de o camarilă PSD-Arsene, direct, fără ocolișuri, cât nu au făcut Carabelea și aghiotanții lui în viețile lor.
Nu intrăm acum în alte detalii (jenante, unele, pentru prea curajoasa administrație Carabelea, prin unii oameni aflați de-a dreapta și de-a stânga).
Așa că nu are decât primarul – care și în mesajul de mai sus, de fapt, cauționează prin minimalizare un fals intelectual în documente publice și uzul de fals – să o țină danga cu aceste mesaje șablonarde și lipsite de conținut cât dorește. Dacă el crede că mai păcălește pe cineva, e fix treaba lui, ca și cu acele sondaje trucate (prin implicarea forțată a subordonaților, care doar nu aveau să bifeze NU, când pe template rămân urme de localizare).

La final, un sfat pentru bugetarii (mai ales cei de lux) din Primărie: nu mai acceptați să semnați documente dubioase, pline de informații false, să asumați rapoarte de specialitate la proiecte de HCL care încalcă legea (prin conținut, pe fond sau pe formă). Primarii (prefecții, parlamentarii, președinții CJ, tot felul de baroni locali) vin și pleacă. Documentele rămân iar practica DNA (sau a altor parchete) arată că nici nu știi când un astfel de act devine probatoriu pentru fapte penale.
Da, slujba (cu pierderea căreia sunteți amenințați direct sau indirect) e importantă. Dar cel puțin la fel de important e să știți că peste o lună, un an, 5 ani sunteți lângă familii, lângă soți și copiii voștri. Protejați-vă de jocurile, abuzurile și interesele nelegale ale politicienilor!

Daniel VINCA

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.