Fake news! Te-a disperat şi pe tine mesajul cu sânge pentru Alexandra? E… vechi de 8 ani!

Facebook-ul nu arată doar gradul de incultură al unora ci şi doza de naivitate. Cel mai bun exemplu e informaţia difuzată la greu în ultimele zile (atât în zona publică cât şi pe chaturile private) cu mesajul lacrimogen al apelului pentru donări de sânge fără de care o fetiţă de 11 ani, Alexandra, ar muri. O postare publică făcută acum câteva ore de Centrul de Transfuzie Bucureşti lămureşte pe deplin şi uşor ironic lucrurile: mesajul e vechi de acum 8 ani, fetiţa de 11 ani are, între timp, 19 ani şi instituţia aşteaptă cu braţele deschise cât mai mulţi donatori pentru că sunt mulţi pacienţi care au nevoie de sânge, dar nu mânaţi de mesaje mincinoase (un mesaj vechi multiplicat acum ca şi cum ar fi la zi e tot minciună).

Mai jos, cele două mesaje, evident, mai întâi cel alarmist, disperat:

<<Te rog…. din suflet, da si tu sfoara în tara dupa grupa AB pozitiv…Daca cineva e dispus sa doneze sânge…pentru o fetita cu aplazie medulara … Este la spitalul Fundeni (Bucuresti) , sectia de Pediatrie , are 11 ani , se numeste Tudor Alexandra Mihaela si pâna la operatie face transfuzii zilnice. Altfel moare. Macar da mai departe!!! Nu-i greu!!! DOAMNE AJUTA!! (un simplu forward ajuta o viata de ingeras)>>.

Acum şi mesajul care restabileşte adevărul şi ar trebui să le dea de gândit celor care dau share la orice parascovenie de pe net, mai ales la cele pline de sensibilitate sau compasiune, fără a face o minimă verificare:

Centrul de Transfuzie Sanguină Bucureşti: <<Apreciem disponibilitatea voastră de a da o mână de ajutor în cazul semnălarii unui caz care necesită transfuzie de sânge in spital.
De data aceasta, însă, vă dăm o veste bună: mesajul este din anul 2009, Alexandra are 19 ani, este bine, ultima internare a avut-o în februarie 2017 iar noi îi dorim mulți ani sănătoși și fericiți!
Iar pe voi vă așteptăm la centru să donați și să salvați, pentru că mereu există o mamă, un unchi sau o prietenă care au nevoie de noi>>.

Situaţia de mai sus e una cu valoare de exemplu perfect şi arată foarte clar cum tot felul de oameni care au descoperit internetul mai târziu (persoane de o anumită vârstă) sau prea devreme (fără să aibă o educaţie solidă) dau share la astfel de fake news (ştiri mincinoase sau vechi) fără să se gândească nicio secundă. Mai devreme sau mai târziu, aceleaşi persoane ajung să întrebe ce e cu atâtea ştiri false pe net, nerealizând că fenomenul are amploare şi datorită naivităţii lor.

Un astfel de exemplu este şi motivul pentru care Vestea tratează cu atenţie sporită astfel de anunţuri şi în ciuda rugăminţilor unor internauţi am refuzat de multe ori preluare unor astfel de mesaje, preferând mai întâi să verificăm informaţia, inclusiv să avem un contact direct cu pacienţii sau rudele apropiate.

D.V.

Comentarii Facebook

One thought on “Fake news! Te-a disperat şi pe tine mesajul cu sânge pentru Alexandra? E… vechi de 8 ani!

  1. noroc cu matale ca altfelu ramaneam si inculti si prosti de naivi – mai bine naiv decat politician jegos deputat senator primar cu studii medii si gretos de incult – vrei exemple? daca nu le vezi esti un naiv si un incult – aia pe care ii promovezi in siteul asta ca pe corifei ai neamului ei fiind doar niste țoape țopi

Lasă un răspuns