Faceţi loc, trece un ministru cu girofar!

coperta girofarVizita la Neamţ a liderului naţional al UNPR nu a trecut neobservată pentru cetăţeanul de rând. Ba, unii concitadini au apreciat drept exagerate măsurile de asigurare a culoarului rutier special pentru cel care este şi ministru de interne.

La o postare pe facebook a unui articol cu detalii de culise a acestei vizite (vezi aici), un nemţean nu s-a abţinut să nu-şi verse of-ul cu privire la scoaterea unor efective exagerate de poliţişti („echipajul şi intersecţia”) pentru ca ministrul să poată traversa rapid oraşul Piatra Neamţ la întoarcerea spre Bucureşti.

Legat de întâlnirea de la Durău, vă relatez ce s-a intamplat în Piatra Neamt, ieri, când domnul Oprea, ministrul de interne, a tranzitat orasul: începând cu ora 12:00 toate semafoarele au funcţionat pe culoarea galben intermitent, iar în fiecare intersectie se afla câte un politist. Domnul ministru a traversat orasul la ora 14:45, în mare viteză, într-o maşină cu girofarul pornit, fiind insoţit de trei maşini, una inscripţionată şi două nu. Dupa ce domnul ministru a plecat, semafoarele au revenit la funcţionarea normală , iar politiştii s-au retras”spune cel care are id-ul Liviu Darie.

Această desfăşurare impresionantă de forţe politienesti platite din banii noştri mi s-a parut o dovadă de slugărnicie locală faţă de ministrul Oprea. Poliţiştii s-au mobilizat exemplar pentru a organiza o vizită privată a şefului lor, pe când noi, cetăţenii orasului Piatra Neamţ, plătitori de taxe si impozite, suntem pradă agresiunilor zilnice ale bandelor de şuţi, cerşetori şi alti infractori, faţă de care poliţia se declară neputincioasă! Pe când o asemenea mobilizare impresionantă de forţe din partea autorităţilor locale, în vederea eradicarii fenomenului infracţional, care, mai ales în rândul minorilor, a atins cote alarmante în oraşul nostru?”, întreabă cetăţeanul.

Dincolo de iritarea pe fond a pietreanului, de reţinut e că, prin lege, demnitarii au şi astfel de facilităţi, iar coloanele oficiale nu au limită de viteză. Dincolo de oportunitatea parcugerii unei distanţe într-un timp mai mic e vorba şi de o măsură de siguranţă suplimentară, şansele de reuşită a unui atentat fiind mai mici când ţinta are o viteză de deplasare mai mare.
De asemenea, este foarte posibil ca maşina cu girofarul în funcţiune să nu fi fost cea în care se afla ministrul ci alta, eventual cea din capul coloanei. 
Girofarul este acompaniat, pentru prevenţie, şi de sirenă iar zgomotul acesteia e destul de deranjant pentru ocupanţii respectivului autoturism.

D. VINCA

Lasă un răspuns