Expoţie de pictură în crescătorie de porci / „Ferma animalelor” reloaded

unnamed

Dacă despre vernisaje în cafenele, în hale abandonate, pe holuri de firmă aţi mai auzit, cu siguranţă că ideea unei expoziţii de pictură într-o porcărie (la propriu) este o noutate absolută.

Provocarea – care aminteşte de “Ferma animalelor” – vine din partea pictorului nemţean Ciprian Istrate care duce noncorformismul din galeriile din centrul oraşului taman într-o fermă de porci, din satul Başta, comuna Secuieni.

Va invit sambata, 18 aprilie, ora 14:00 la un eveniment inedit, unic in peisajul cultural  romanesc: Istopia, expozitia personala a pictorului Ciprian Istrate, organizata intr-o porcarie.
Veti asista la un eveniment al contrastelor in care intalnim arta moderna contemporana prezentata intr-un mediu neconventional, multa eleganta dar si cizme de cauciuc si noroi, parfumuri scumpe ce se impletesc cu mirosul porcilor, mancare rafinata, vinuri si sampanie servite de chelneri spilcuiti prin noroi si pamant.
Publicul prezent va putea viziona un filmulet sugestiv despre ce inseamna arta pentru porci (atat la propriu cat si la figurat) – aceasta este provocatoare invitaţie remisă, în numele lui Istrate, de Roxana Pricop, PR-ul Galeriei Era din Piatra Neamţ.

Istopia este lumea lui Ciprian Istrate, creata la 25 de ani din iesirea de sub comunism. Este o tara in care se poate orice, nu exista dualitatea bine-rau sau limite, in care tu esti liber si iti poti crea propriul tau univers.
Are locuitori, nascuti din trairile artistului, gandurile si experientele lui, din viziunea lui despre ceea ce inseamna « sa fii ». Personajele poarta amprenta a ceea ce le-a format, a ceea ce sunt, asimiland suma de experiente traite atat in regimul comunist cat si dupa, cand « au scapat » in libertate. Razboiul posibil sau nu, vine in completarea acestor experiente. Traiesc, in momentul prezent, un fenomen aproape imposibil de imaginat, smuls parca din cartile de istorie, iminenta participarii intr-un posibil razboi, obligate fiind de intregul sistem politic romanesc dar si international.
Cu toate acestea in Istopia se intampla lucrurile putin altfel. Locuitorii continua sa traiasca viata, acceptand totul asa cum vine, apeland in acelasi timp la libertatea lor de a alege. Se casatoresc, fie si pe campul de lupta, fac selfie cu amintirile comunismului in spate, traiesc experiente, au dorinte, au pasiuni, recreaza Rusia in timp ce primesc bilete de incorporare, cauta pe campurile pline de istorie fragmente din amintirile traite, isi accepta trecutul. Copiii experimenteaza liber desi societatea are pregatit déjà softul de programare pentru ei iar tinerii incearca sa se elibereze de fabrica de tipare ce tinde sa ii acapareze.
In Istopia viata curge indiferent de alegerile facute de altii. Locuitorii aleg sa fie ca ei. Comunismul, razboiul, rusii, religia, Putin, UN, NATO, ONU sunt doar jocuri. Aleg cum sa joace propriul rol pe aceasta mare tabla de sah care este lumea, universul.

V.N.

 

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns