EXCLUSIV! Ordinul de Prefect prin care primarul aflat în arest a fost suspendat din funcție!

Consecventă misiunii de a informa prompt, corect și complet opinia publică despre decizii, fapte, acte cu impact major asupra vieții nemțenilor, de a aduce în fața oamenilor informații (chiar oficiale) de interes public major, Vestea publică azi în exclusivitate (după știința noastră) Ordinul de Prefect (semnat de Adrian Bourceanu) prin care a fost suspendat din funcție Manole-Dănuț Fîrțală, primarul de Tarcău aflat în arest preventiv (pentru infracțiunea de luare de mită) pentru 30 de zile.

Precizăm că documentul de mai sus a fost remis redacției Vestea încă de vineri de către Prefectura Neamț, la scurt timp după ce am solicitat respectivul document.
Un alt detaliu interesant (din punctul nostru de vedere) este faptul că acum în fruntea instituției respective este Adrian Bourceanu (de profesie avocat).

Reamintim că într-un alt caz similar pe fond (demiterea din funcția de președinte al CJ Neamț a infractorului fugar Ionel Arsene), prefectul de atunci (Adrian Niță, un fel de aghiotant al condamnatului) a refuzat cu obstinație să ofere documentul solicitat de Vestea, motivând că ar fi vorba de un act administrativ care se referă la persoane. Asta deși legea spune cu totul altceva când e vorba nu de chestiuni personale ci de detalii referitoare la capacitatea de exercitare a funcției publice („Articolul 14 (1) Informațiile cu privire la datele personale ale cetățeanului pot deveni informații de interes public numai în măsura în care afectează capacitatea de exercitare a unei funcții publice” / Legea 544 / 2001).

Nemțenii își amintesc că la acel moment, Vestea i-a „tras de mânecă” atât pe Nicolae Ciucă (șeful Guvernului pe atunci, deci șeful administrativ al prefectului de Neamț) dar și pe Marcel Ciolacu (șeful camerei deputaților, dar și șeful PSD, deci șeful politic al aceluiași prefect) și după insistențe și energii demne de a fi consumate pentru o cauză mai bună, Niță a fost obligat să remită presei (deci publicului) actul administrativ semnat cu mânuța lui prin care îl demitea (pentru că devenise condamnat penal) pe chiar cel care îl propusese și susținuse pentru funcția de prefect. Adică pe „nașul” său politic, Ionel Arsene.

În cazul Fîrțală, nu e vorba de condamnare ci de arest preventiv, deci nu de demitere ci de suspendare.
Dar documentul oficial este la fel de relevant pentru publicul interesat.

Ca fapt divers, reamintim că numirile sau demiterile (sau demisiile) miniștrilor, secretarilor de stat, șefilor de agenții sau de instituții publice naționale sunt realizate prin acte normative / administrative cu caracter public. Adică aceste acte sunt publicate în Monitorul Oficial și/sau pe siteuri oficiale (Guvern, Ministere, Instituții) fără ca presa să fie nevoite să solicite sau să insiste pentru caracterul public al unor astfel de documente.

Pentru că este evident că plecare din funcție a unui Ministru sau șef sau șefuleț de ceva în țara asta nu e o informație privată, care să vizeze viața personală a unui astfel de competent (sau sinecurist) ci este o informație publică legitimă (nu doar în format de comunicat de presă ci și cu documentul oficial atașat).

la capitolul documente publice pe care cineva le-a dorit ascunse la sertar, putem aminti și de celebrul caz „Uite 311 milioane euro, ba nu e suma asta” (Cu Vlad Angheluță, directorul Apaserv, care în conferința de presă din septembrie 2023 spunea că finanțarea POIM obținută din contractul pe care-l flutura în fața camerelor de luat vederi este de 311 milioane de euro și apoi, când Vestea a obținut copia contractului, s-a văzut că de fapt era vorba de doar 14,5 milioane de euro, adică nici 5% din suma pretinsă de respectivul personaj).

Iată de ce e important ca astfel de informații și documente (aflate în computerele celor care conduc sau lucrează în instituții, adică la un click distanță) să fie livrate prompt presei, conform art 8, alin 5 din Legea 544 care prevede că unor astfel de solicitări VERBALE se răspunde imediat sau în maximum 24 de ore.

Vom reveni (dacă e nevoie) !

Daniel VINCA