Managementul tip Angheluță de la Apaserv continuă la fel de „glorios”: o informație esențială pentru nemțeni, de maxim interes public a fost ASCUNSĂ o lună și jumătate (fie că atâta îl duce capul pe directorul general al companiei, fie că este vorba despre alte rațiuni, posibil și electorale).
Iar informația respectivă, oferită azi în EXCLUSIVITATE de vestea.net este că bucățica aia de contract POIM (14,5 milioane euro din cei 311 milioane euro solicitați) a fost… REZILIATĂ la mijlocul lunii aprilie.
Fragmentul de document atașat mai sus este clar ca lumina zilei: cu acordul C.A. Apaserv a fost solicitată, în data de 4 aprilie 2024, rezilierea contractului fluturat de Angheluță în conferința de presă din septembrie anul trecut. Și fix la 2 săptămâni de la solicitarea Apaserv a fost concretizată REZILIEREA contractului de finanțare, adică pe 19 aprilie.
O evaluarea a acestei situații făcută azi, în câteva ore de la primirea documentelor (dintr-o altă sursă, nicidecum Apaserv) arată așa: opinia publică din Neamț nu știa, presa din Neamț nu știa, Opoziția nu știa. Nici chiar mulți din cei din partidul din care face parte Angheluță (PSD) nu știau. Vestea a chestionat 5 primari PSD pe acest subiect: unul singur a zis că parcă a auzit ceva, ceilalți patru au zis că informația e șocantă, că la ședințele de partid s-a vorbit despre fazare (mutarea, teleportarea ce ar urma, de pe POIM pe PODD / program viitor de finanțare pe care, evident, Apaserv nu a semnat niciun contract de finanțare până la acest moment).
Ca să nu fie vorbe: fragmentul de mai sus nu face parte din vreun comunicat al „dușmanilor de clasă” de la alte partide, nu e vreun paragraf din vreun articol de presă scris de jurnaliștii-potaie (cum îi numea Ion Asaftei, actualul președinte al CJ Neamț, deci șeful acționarului majoritar al Apaserv) ci este – asta e deja altă bombă! – parte din … Raportul administratorilor companiei pe anul trecut. Fixat mai ales pe informații din 2023 (când a și fost semnat contractul de finanțare), Raportul vine și cu câteva informații conexe mai noi, cum e și cea cu rezilierea.
Respectivul Raport este, în esență, o sursă deschisă. Publicat undeva pe siteul Apaserv (greutate medie în a fi descoperit), el nu a fost remarcat până acum nici de presa locală (vorbim în esență de redacții subdimensionate care nu pot acoperi vastitatea de informație publică) dar – și asta e cu adevărat grav! – nici de cei de la Opoziție, din toate partidele (ca să nu fie vorbe). Deși în partide sunt destui pricepuți care au primit funcții publice (adică au fost răsplătiți politic), ei bine, pentru că nu se pricep, sau pentru că sunt indiferenți sau pentru că nu vor să-și strice relațiile personale cu unii decidenți, nimeni (dar NIMENI) nu a venit până acum cu această informație. Bine că au timp activiștii să dea like și share și comentarii pe post de aplaudaci la postările șefilor de partide…
Surse apropiate de PSD spun că, din punct de vedere tehnic, această reziliere ar fi fost necesară pentru a ușura procesul de ulterioară semnare a finanțării pe PODD. Așa o fi… Ca ziariști nu spunem acum dacă rezilierea e bună sau rea. Dar întrebarea legitimă este de ce sinecuristul Vlad Angheluță (care a apărut în funcții publice odată cu ascensiunea la butoane a fugarului Arsene) nu a ieșit public, în conferință de presă, să anunțe și să justifice rezilierea? La fel cum a făcut când a semnat contractul (chiar dacă și atunci a mințit pe față susținând aberația că 14,5 = 311)?
Dacă există public un singur comunicat de presă (comunicat de presă nu document ascuns prin site) sau emisiune (cu moderatori jurnaliști cunoscuți pentru profesionalism, nu pe la trompete de partid care se gândesc deja cum să publice acum, cu programare, adică cu difuzare antedată) în care Angheluță spune, din 19 aprilie până acum, „am reziliat contractul de finanțare POIM”, Vestea va realiza, gratuit, un film de promovare cu Apaserv (nu cu directorii sau cu unii piloși de partid de prin birouri ci cu muncitorii ăia cu lefuri amărâte care stau cu picioarele în apă și pun cepuri de lemn la conducte sparte).
Dar nu există vreo astfel de asumare și transparență reală, de aceea rămâne așa: după ce a mințit ca o gazetă sovietică despre valoarea din contractul POIM, Angheluță a mințit – de data asta, prin omisiune – și la rezilierea aceluiași contract. Că va veni din spate sau nu altă finanțare pe PODD este altă discuție. Deocamdată, strict tehnic, Apaserv avea 14,5 milioane pe POIM și a renunțat și la acei bani. Că așa trebuia sau nu – e iar altă discuție, și dacă așa trebuia, directorul Apaserv ar fi trebuit să explice lucrul ăsta, că de aia are leafă de nabab.
Concluziile ar putea fi multe. Rămânem, deocamdată, la o simplă întrebare retorică: cine, pentru ce și pentru cât îl ține în continuare în funcție pe acest director care confundă compania județului cu propria moșie?
Daniel VINCA