Ex-prefecta Soroceanu reclamată la DNA pentru abuz în serviciu! Chiar de Prefectură, pe cazul Dulamă!


Fostul prefect Daniela Soroceanu a fosr reclamată la DNA (Secția Teritorială Bacău) pentru abuz în serviciu, chiar de Prefectura Neamț – anunțul a fost făcut marți, 4 februarie 2020, de actualul prefect de Neamț George Lazăr în cadrul unei conferințe de presă în acest acest subiect a fost capul de afiș. 

Prefectul Lazăr a precizat că, de fapt, Prefectura s-a îndreptat împotriva lui Soroceanu prin două acțiuni, cea penală fiind dublată de una civilă pentru recuperarea cheltuielor de judecată din procesul pierdut de instituție ca urmare a actului administrativ emis împotriva lui Laurențiu Dulamă, considerat deja NELEGAL prin sentințele pronunțate. 

”Prefectura Neamț a făcut 2 lucruri reparatorii: solicită în acţiune în regres suma de 1.180 lei de la Soroceanu, prefect în funcţie la data emiterii ordinului. Totodată, am analizat documentele care au stat la baza emiterii ordinului din 2018 şi am constatat că actul administrativ a fost emis cu încălcarea prevederilor legale. Am sesizat Parchetul cu privire la faptul că numita Soroceanu Daniela ar fi putut comite infracţiunea în abuz în serviciu. Sesizarea a fost depusă la DNA Bacău pe data de 20 ianuarie 2020 ”, a declarat prefectul George Lazăr. 

Este vorba de suma de 1.180 lei (cheltuielile de judecată au fost de 2.360 lei). Restul sumei ar trebui plătită de reprezentantul Consiliului Județean Neamț care a sesizat așa-zisa incompatibilitate. Sentința definitivă pronunțată după ce Dulamă a fost demis abuziv obliga la reintegrarea lui în funcția de președinte CJ, la plata retroactivă a drepturilor salariale (obligația CJ), la daune morale de 10.000 lei (obligația Prefecturii) și la plata cheltuielilor de judecată, în solidar, de cele două instituții. Dulamă a renunțat la daunele morale din partea Prefecturii după ce a fost reîncadrat în funcție. Dar Prefectura a rămas cu povara cheltuielilor de judecată pe care acum, noul prefect, vrea să le recupereze de la cea care a semnat ordinul nelegal. 

Reamintim că Dulamă a fost demis de Soroceanu din funcțiile de vicepreședinte CJ și consilier județean pentru o pretinsă incompatibilitate legată de faptul că soția lui era acționar la o firmă care cumpăra apă de la Apaserv, compania CJ (cumpăra nu vindea ceva, de pe o piță unde e furniyor monopol). Mai mult, așa cum la vremea respectivă au sesizat și juriști, și jurnaliști și alți lideri de opinie raționali, Soroceanu invoca un cadru legal expirat, de dinainte de apariția ANI, de pe vremea când nefiind inspectori de integritatem era atributul Prefectului să constate incompatibilități sau conflicte de interese.

De altfel, Dulamă a atacat în contencios-administrativ ordinul prefectului Soroceanu și a câștigat procesul, fiind repus în calitatea de consilier județean și vicepreședinte al CJ Neamț.

Rămâne de văzut care va fi parcursul penal al plângerii făcută de Prefectura Neamț, ce probe vor fi invocate în dosar și care va fi decizia DNA.

D.V.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns