Evenimentul săptămânii: BALUL GOSPODARILOR LA RĂUCEȘTI!

Într-o perioadă în care pare că majoritatea energiilor din sfera politico-administrativă sunt canalizate spre alegerile europarlamentare, mai sunt oameni, mai sunt instituții și administrații care înțeleg și arată că există viață și în afara campaniilor electorale. Chiar viață culturală, dacă e să ne raportăm la ceea ce, pe bună dreptate, este avenimentul acestei săptămâni în județul Neamț: Balul Gospodarilor de la Răucești.

Având suportul organizatoric și logistic al Consiliului Județean Neamț și al Centrului pentru Cultură și Arte Carmen Saeculare, Primăria de la Răucești a pus la cale o manifestare deosebită, la care așteaptă duminică, de la ora 15, cât mai mulți localnici, cât mai mulți nemțeni și – de ce nu? – chiar și turiști aflați în zonă.

„DE ZIUA PORTULUI TRADIŢIONAL, LA RĂUCEŞTI VA AVEA LOC BALUL GOSPODARILOR”, anunță Centrul pentru Cultură și Arte Carmen Saeculare. „Duminică, 12 mai, este o zi specială pentru una dintre cele mai importante moşteniri spirituale ale poporului român: este Ziua naţională a portului tradiţional, sărbătoare care este celebrată anual, începând cu anul 2015, în a doua duminică a lunii mai. 
Având în vedere acest eveniment, Centrul pentru Cultură şi Arte Carmen Saeculare Neamţ, în colaborare cu Primăria comunei Răuceşti, organizează, duminică, 12 mai 2019, la Căminul cultural din localitate, începând cu ora 15:00, BALUL GOSPODARILOR”, precizează aceeași sursă.

În cadrul acestei manifestări cultural artistice vor fi premiate: cel mai frumos, vechi şi autentic costum popular; cea mai bună pereche de dansatori pe ritmurile muzicii populare; gospodina cu cele mai gustoase plăcinte; gospodarul cu cel mai bun streşinel; cea mai frumoasă / inedită declaraţie de dragoste.
Fiind zi de sărbătoare pentru portul tradiţional, participanţii la Bal sunt invitaţi să poarte straie populare.
În cadrul Balului gospodarilor de la Răuceşti o implicare deosebită o va avea Ansamblul „Floricică de la munte”, prin recitalurile folclorice prezentate dar şi prin suportul muzical oferit, pe întreg parcursul desfăşurării evenimentului, de orchestra Ansamblului.
Alături de artiştii pietreni va evolua şi Formaţia „Favorit” din Târgu Neamţ.

Primarul de Răucești, Dumitru Bălăjel, un împătimit al conservării și promovării tradițiilor adevărate românești este convins că evenimentul se va bucura de aprecierea localnicilor dar și a musafirilor. „Cele 4 sate ale comunei – Răucești, Oglinzi, Săvești și Ungheni – sunt comunități care îmbină și dezvoltarea firească pentru secolul 21 dar respectă și zestrea culturală moștenită de la bunicii noștri. Avem în comuna noastră diverse ansambluri folclorice generaliste sau axate pe tradiții de iarnă, avem o fanfară recunoscută în tot județul și chiar în țară, avem grupuri de elevi care au diverse programe culturale, așa că acest Bal al Gospodarilor vine să completeze respectul pe care locuitorii comunei îl au pentru lada de zestre a moștenirii tradiționale. Vetrele de sat din comuna noastră sunt vechi de secole, locuitorii acestor așezări au trăit, cum se spune, în umbra Cetății Neamțului, au fost și sunt oameni gospodari, harnici, dar au fost și la războaie și au știut să se și distreze. Îi așteptăm pe toți nemțenii iubitori de tradiții la Răucești, la Balul Gospodarilor”, a precizat primarul Bălăjel.

D.V.

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.