Eveniment cu „Scriitorul de la mănăstire”! Prelegere la Neamţ despre „Tradiții, obiceiuri și năravuri”

Scriitorul de la mănăstire – unul din (re)numele cu care este cunoscut Cornel Constantin Ciomâzgă – va susţine peste o săptămână o interesantă prelegere la Neamţ, vorbind, prezentând, analizând şi ironizând traseul pe care îl cunoaşte unorie Tradiţia, de la Obicei la Nărăv.
Prezentarea ineditului şi interesantului eveniment este făcută, mai jos, de instituţia organizatoare dar se cuvine şi o scurtă prezentare a celui care a scris „Lucrarea”, considerat cel mai căutat roman românesc din epoca postdecembristă, şi a continuat cu „Se întorc morţii acasă” (un alt best-seller, scris întru neodihna torţionarilor din epoca comunistă).
Născut undeva în apropierea de Mănăstirea Neamţ, Ciomâzgă avea să lucreze mai întâi ca muncitor şi merceolog, studiind în timp regie-film şi jurnalism. A studiar, de asemenea, teologie şi psihologie.
Imediat după 1990, se afirmă în presa nou apărută, la Zig-zag şi Tinerama.  În 1991 a a devenit redactor-șef al primului post de radio particular din România, Fun-Radio. Între 1992 și 1996 a fost director general la Radio Tinerama. Între 1992 și 2002 a fost director general și fondator al societății Romanian Advertising Media. Între 1993 și 2003 a fost președintele Asociației Jurnaliștilor Europeni — filiala România. A fost profesor la facultatea de Jurnalistică din București. În 2001 a realizat primul curs de psihologie creștin-ortodoxă.
Din 2002 se retrage în liniştea chiliilor mănăstireşti şi se dedică apropierii de Dumnezeu şi literaturii.
Ultimul roman, „Se întorc morţii acasă”, aşează, faţă în faţă, victima şi călăul din epoca comunistă. Torţionarul ajunge să se spovedească unui bătrân duhovnic care fusese cândva, cu 36 de ani în urmă, nici mai mult nici mai puţin decât cea mai opresată victimă a lui. În timpul spovedaniei, torţionarul nu-l recunoaşte pe bătrân, dar acesta şi-l reaminteşte şi, ca duhovnic, este nevoit să-l asculte spovedind, printre alte orori, cum i-a ucis fratele, cum i-a violat sora şi cum i-a întocmit lui însuşi un fals dosar, în urma căruia avea să capete 21 de ani de muncă silnică. (D.V.)

EVENIMENT DEOSEBIT – PRELEGEREA „TRADIŢII, OBICEIURI ŞI NĂRAVURI” SUSŢINUTĂ DE SCRIITORUL CORNEL CONSTANTIN CIOMÂZGĂ

Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare” Neamț va fi gazda unui eveniment complex, care se va desfăşura săptămâna viitoare la Piatra-Neamţ. În perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, profesorul şi scriitorul Cornel Constantin Ciomâzgă, autorul romanelor best-seller „Lucrarea” și „Se întorc morții acasă”, va susține prelegerea „Tradiții, obiceiuri și năravuri”, un eveniment de excepție, nu numai prin conținutul de idei și comunicări inedite, dar și prin proiecțiile video spectaculare.
Editura „Cartea Actuală 3C” va întregi evenimentul cu o surpriză, constând într-un pachet promoțional de sărbători, iar autorul celor două cărți va susține la sfârșitul prelegerii o sesiune de autografe.
În deschiderea conferinţei, grupul vocal „Floare de colț” al Școlii Populare de Artă Piatra-Neamț, va susţine un recital muzical din care nu vor lipsi cele mai frumoase colinde strămoşeşti. Grupul este condus de îndrăgita solistă a folclorului nemţean, Georgiana Şerban-Axinte.
Evenimentul va avea loc miercuri, 11 decembrie, la sala „Calistrat Hogaş” a Consiliului Judeţean Neamţ, începând cu ora 17:00.
Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile.

CCS

 

 

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns