Eugen Țapu-Nazare, PNL: ”Acord istoric pentru Sistemul energetic. Județul Neamț, printre beneficiari”


Într-o perioadă în care agenda publică este acaparată de negocierile pentru formarea unui nou guvern, în calitate de membru în Comisia pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale am participat la semnarea, de către Virgil Popescu, ministrul Energiei, a unui acord de colaborare cu firma norvegiană Arbaflame, specializată în producția de peleți negri, produși în special din biomasă și rumeguș.

Pentru județul Neamț, semnarea acestui acord are o însemnătate aparte. Partenerul norvegian a anunțat că una din fabricile de producție peleți negri va fi construită în județul Neamț.

Acordul semnat are beneficii multiple pe termen mediu și lung. Permite o reducere importantă a emisiilor de CO2, dar și exploatarea rezervelor de cărbune inclusiv după anul 2030, fără sancțiuni din partea Comisiei Europene. Folosirea peleților într-un procent de 100% reduce emisiile de carbon cu circa 90 %, iar în amestec cu cărbunele, părți egale, emisiile de carbon se reduc cu 45%.

Partenerul norvegian are în vedere și realizarea unor investiții de circa 800 de milioane de euro, în construcția a 20 de fabrici care vor produce peleți negri, rezultați din orice formă de materie primă regenerabilă, în special biomasă și rumeguș. Acordul semnat mai prevede și înființarea, în Valea Jiului, a unui centru de cercetare pentru identificarea tuturor formelor de materie primă fabricării peleților, fără afectarea mediului înconjurător. Un alt aspect îmbucurător este acela că CET-urile vor utiliza instalațiile existente, fără a fi nevoie de investiții suplimentare. Prin implementarea acestei investiții nu se pierd locuri de muncă nici în minerit, nici la CET-uri, ci se creează alte noi locuri de muncă.

CET Paroșeni va fi prima termocentrală din România care va utiliza peleți negri.

Folosirea peleților negri în industria energetică a fost implementată cu succes în Norvegia, dar și Canada, acolo unde firma norvegiană a construit deja o unitate de producție.

Eugen Țapu-Nazare
Chestor al Senatului României

One thought on “Eugen Țapu-Nazare, PNL: ”Acord istoric pentru Sistemul energetic. Județul Neamț, printre beneficiari”

 1. Ca sa te lauzi cu faptul ca le iei oamenilor saraci una din sursele alternative de incalzire prin constructia unui rahat de fabrica de peleti arata micimea si impotenta acestei clase politice formate numai din analfabeti si hoti care nu au fost capabili sa faca in 30 de ani absolut nimic in aceasta tara decat sa o indatoreze pe generatii ca sa plateasca statul securisto analfabeto corupto mafioto incompetent salarii aberante si pensii speciale si de serviciu ca sa nu-i bage la puscarie de ”integri”ce sunt.

  Cum sa te pozezi cu norvegianu ala pentru ca iti face o fabrica de peleti?ca si cum ar fi terminat reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda?

  Aici suntem oameni buni,uitati-va la poza de mai sus.Este imaginea unei clase politice esuate,corupte si fara coaie care taie pamblici la inaugurari de WC-uri.

  Astea sunt realizarile PNL.

  ”Cizmarul” de Ceausescu era 100 de clase peste aceste caricaturi si slugi ale securistilor numiti”politicieni” care au distrus aceasta tara.

  JALNIC

Lasă un răspuns