Ești din provincie, ești ars dar nu ai pile? Un funcționar din Guvern refuză să facă plata pentru Spitalul din Belgia (ep. 2)

Ești un prăpădit de pacient ars din provincie (de la Piatra Neamț), nu ai încăput într-un spital din București (cu secție pentru arși gravi), elicopterul nu s-a ridicat de la Iași pe motiv de condiții meteo defavorabile (deși la acel moment cerul era senin fără vânt și 18 grade), iese scandal național, anunță Ministrul Sănătății că te transferă la un spital din Belgia… dar tot ai ghinion! Din coma profundă în care te afli, după o operație deja efectuată, dacă ai auzi ai ști că transferul în Belgia este întârziat pentru că un funcționar din Guvern nu face la timp o plată către parteneri (o datorie pentru tratamentul altor doi pacienți și avansul cerut de belgieni când lucrează cu „‘țări neserioase”).

Faptele, pe scurt, prezentate de două entități media naționale:

1.”O noapte şi aproape o zi s-a rugat ministrul Sănătăţii de funcţionarii din Guvern să trimită 15.000 de euro unui spital din Belgia care să preia cazul. Sorina Pintea spune că a fost nevoie ca România să plătească un avans din costul tratării pacientului, pentru că ţara noastră nu se bucură de încredere în străinătate, când vine vorba de plata îngrijirilor medicale.
Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii: „Sunt anumite ţări care cer plata în avans şi asta a fost un obstacol. Adică, în momentul în care medicii spuneau – Da, noi trebuia să avem plata făcută. A fost un impediment, au fost momente de nervozitate, de emoţie din partea mea pentru că după o noapte nedormită lucrurile nu sunt foarte simple, dar acum acest pacient e acolo”.
Avionul cu tânărul de 28 de ani la bord a decolat spre Belgia la mai mult de 24 de ore de la incendiu.” (digi.24.ro)

2. <<Sorin Pintea, ministrul Sănătăţii: “Sunt proceduri internaţionale, sunt țări care cer plata în avans. A fost contracronometru. Trebuia să facem plata către Belgia simultan cu starea pacientului”.
Reporter: “Aţi plâns?”
Sorin Pintea, ministrul Sănătăţii: “Da, din cauza unor funcţionari, a lipsei procedurilor”.
Ministrul Sănătăţii spune că sunt discuţii avansate pentru a încheia protocoale cu centre de arşi din Germania şi Austria.>> (stirileprotv.ro)

Deci în doar 24 de ore, un tânăr din Piatra Neamț, cu sanse minime de supraviețuire, cu viața atârnând de un fir de păr, ajunge subiectul național al zilei, vorbesc despre el colonei și generali, miniștri și tot felul de băgători în seamă. Tot felul de demnitari de stat sau de agarici locali se bat cu cărămida în piept cum lucrează pentru acest caz, rup cămășile de pe ei pe la tv sau pe facebook să vadă tot poporul, iși fac statui sau de felicita încrucișat pentru implicarea lor și în acest timp situația e tot mai gri:
1.La momentul inițial, TOATE (dar toate) spitalele cu secții specializate de arsi din București au refuzat pacientul sub motivul că nu au paturi libere.
2.Băieții ăia care sunt dispeceri și comandanți la Centrul Regional ISU de la Iași au spus că elicopterul nu poate zbura că nu sunt condiții meteo prielnice (dar și la Iași și la Piatra Neamț era vreme de inceput de septembrie).
3.Transferul spre Spitalul din Belgia a fost întârziat din motive birocratice imputabile exclusiv Statului Român. Adică Guvernului, oamenilor din Guvern.

Dacă la un caz devenit subiect național, pacientul are atâtea „ghinioane” în 24 de ore, vă dați seama la un caz (posibil la fel de grav) mai puțin mediatizat, cu mai pu’ini decidenți care să dea telefoane (sau să mimeze interesul) cam care sunt șansele reale ca totul să meargă șnur?

La 3 ani de la Colectiv, șansele la viață ale lui Alexandru au fost și mai diminuate de acest sistem criminal. Un sistem pe care românii îl percep direct (personal sau prin apropiați) dar pe care nu-l critică decât atunci când sunt direct afectați. Un sistem putred menținut în acesti parametri prin furăciuni odioase (aparatură supraevaluată, lucrări cu prețuri frauduloase, decontări de servicii fictive), prin căpușări la lumina zilei care nu ar fi posibile fără cârdășia manageri-politic. În 99% din cazuri, numirile de directori interimari în unitățile medicale sau concursurile pentru posturile de manageri au fost comedii sinistre, orchestrate de politicienii din fruntea instituțiilor administrative în subordinea cărora funcționează spitalele.
Prima grijă a politicienilor ajunși la butoane la minister, cj-uri, primării a fost să-și pună „directorul nostru” la spitalul din subordine. În general, portretul robot viza un director de paie care să execute cu personalul din subordine achizițiile publice (lucrări, aparatură, alte dotări) cu firmele primite în plic.

Așa s-a ajuns ca parcurile auto de la Ambulanță să fie, în multe cazuri, bazate pe rable cu roți (dar avem elicoptere care zboară doar când vor inițiații), să avem un Spital de Srși doar pe hârtie (cu zeci de milioane de euro cheltuiți pentru renovare și dotare), să cază aparatură de milioane (oricum luată la preț triplu) pe holurile spitalelor. Adică banii destinați sănătății să fie tocați pe forme fără fond, pe furăciuni și combinații. Iar în timpul acesta, ca și în alte sisteme, sindicatele (mână în mână, în fond, cu politicienii) să tot cânte aria subfinanțării.

Și pentru ca toată tragi-comedia asta să fie și mai macabră, periodic se fac fel de fel de simulări și exerciții. Toate de nota 10, toate terminate cu aplauze. Pentru că la simulări elicopterele zboară (chiar câte 3 zile peste Piatra Neamț, în recunoaștere). locuri în spitale sunt berechet, curg pozele și clipurile (mai nou și din drone) și la final felicitările, urările și motivele de avansări în funcții și grade.

Din păcate însă pentru pacienți, pentru români, simulările acestea tip „desene animate” nu le cresc lor ;ansele de supraviețuire. Pentru că după toate aceste exerciții, concluziile sunt pozitive, nimeni nu este destul de bărbat să arate tarele sistemului. Cum să facă așa ceva directori, colonei și generali care ar trebui să arate cu degetul spre politicienii care i-au pus în funcții sau îi mențin și îi protejează?

Alexandru e doar un caz care va deveni o cifră în statistică. Necazul e al tuturor românilor. Mai ales al celor din provincie care, dacă nu au pilele corespunzătoare, vor afla cum au așa, niște ghinioane…

Daniel VINCA