Eşalonări pentru datornicii la bugetul Primăriei Piatra Neamţ

dragos chitic

Consilierii locali au votat la ultima şedinţă a CL Piatra Neamţ un proiect de hotărâre prin care, practic, se întinde o mână de ajutor datornicilor la buget. În această categorie intră, după cum a a explicat primarul Dragoş Chitic în conferinţa de presă de marţi în care i-a avut alături pe vicele Vasile Popescu şi pe secretarul Florin Fecic, atât persoanele fizice cât şi cele juridice.

“Înţelegem atât problemele sociale cu care se confruntă unii pietreni, persoane fizice cât şi perioada mai grea pentru unele firme. Piatra Neamţ stă rău cu locurile de muncă şi, în cazul celor care au o slujbă, şi salariile sunt mai mici decât în alte zone ale ţării”, a prezentat primarul Chitic motivaţia acestei Hotărâri de Consiliu.

Secretarul Fecic a prezentat detaliile tehnice: de această facilitate pot beneficia persoanele fizice cu datorii de peste 1000 de lei sau cele juridice cu datorii de peste 3000 de lei; pentru accesarea acestei posibilităţi, doritorii vor merge la Direcţia de Taxe, vor completa un formular, cererea urmând apoi a fi analizată şi aprobată de o comisie specială; garanţia constă în două rate medii dar nu trebuie garanţie în cazul datoriilor mai mici de 5.000 lei, la persoane fizice şi de 20.000 lei la persoane juridice.

Un alt mare avantaj al accesării posibilităţii de eşalonare a datoriei (din taxe sau impozite) la bugetul local este că, din momentul aprobării cererii, nu mai curg penalităţi pentru suma de bază datorată.

Alte plusuri sunt, în opinia primarului Chitic “evitarea executării silite, evitarea blocării conturilor sau a intrării în insolvenţă, pentru persoanele juridice”.

Şeful administraţiei pietrene şi-a spus şi of-ul în legătură cu lipsa unei mai mari şi eficiente autonomii locale: “Am putea veni cu mai multe măsuri benefice în întâmpinarea contribuabililor şi am putea sprijini mai real mediul de afaceri. Din păcate, cadrul legal şi fiscal nu ne permite prea mult, uneori acţionând în defavoarea intereselor comunităţii”. Chitic a dat exemplul celebrului impozit aferent locului de parcare: “Sincer vă spun, nu mi-a convenit deloc că trebuie să-l aplicăm. Ne-a obligat, practic, Curtea de Conturi şi a trebuit să ne conformăm”.

D.VINCA

 

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.