Eroii zilei: NEGOCIATORUL POLIȚIST ȘI POMPIERUL CĂȚĂRĂTOR! Ei l-au convins pe tânăr să coboare de pe stâlp…

Poliție Națională, Poliție Locală, ISU, Salvare etc – o sumedenie de instituții au fost prezente astăyi, prin angajații lor, la elenimentul numit generic de presă „Un bărbat amenință că se aruncă de pe stâlpul Telegondolei”. Toți și-au făcut datoria sau erau pregătiți de intervenție în funcție de evoluția cazului dar doi sunt adevărații eroi ai zilei: pompierul care s-a cățărat și el pe stâlp (și pe care l-a văzut toată lumea) și un polițist de la IPJ Neamț (mai puțin vizibil pentru curioșii de la fața locului dar și pentru opinia publică) care a avut rolul de negociator.

Negociatul este polițistul Daniel Bitere (S.A.S.) iar cățărătorul este pompierul Cristian Moga. Rolul ambilor militari a fost determinant în finalul fericit al acțiunii care altfel se putea încheia cu o tragedie. Informațiile de mai jos sunt dintre cele pe care nu le vedeți prea des în presă pentru că, de obicei, ne sunt băgați în față șefii celor care se expun real și își riscă viața.

La scurt timp după ce la ora 14.20 tânărul de 19 ani se urcase pe stâlp și s-a dat alarma, polițistul Bitere ajunge cu o telecabină aproape de vârful stâlpului, după cum ne-au informat surse neoficiale din Poliția Neamț. A fost stabilit un prim contact, foarte important și pentru desfășurarea ulterioară a evenimentelor dar și prin prisma faptului că tânărul avea la el un telefon dar aparatul era descărcat. Tânărul acceptă să comunice, este întrebat ce dorește urgent și spune că o țigară… Este momentul în care orice negociator spune „îl am!”, în ideea că poate comunica. Din diverse motive tactice (inclusiv pentru că soarele bătea în telecabină și-i crea un discondort tânărului situația respectivă), negociatorul ia decizia să coboare după ce stabilește cu băiatul că va continua discuția de pe acoperișul blocului din apropiere și, evident, îi va trimite și țigara.

În acest moment intră în rol pompierul Moga. E și alpinist de interventie la ISU,, așa că echipat cu carabiniere și corzi de asigurare urcă pe altă scară a stâlpului. Între timp, negociatorul Bitere era pe acoperiș și cu o portavoce continua discuția cu tânărul. Obține de la acesta promisiune că după ce primește țigara va coborî. Pompierul ajunge în vârful stâlpului și-i dă țigara gata aprinsă (ca nu cumva tânărul să cadă încercând să aprindă el țigara). Denis(așa se numește băiatul de 19 ani) trage câteva fumuri (era de aproape două ore cocoțat pe stâlp și începe coborârea). Pompierul rămâne în urma lui, pe un plan superior. Polițistul îl ține într-una de vorbă pe Denis (este iarăși un motiv care ține de tactica negocierii în astfel de situații). Denis ajunge în același plan cu polițistul și când mai coboară câțiva metri și Bitere merge la sol. Și continuă dialogul. E iar un detaliu tehnic, în felul acesta, cu polițistul sub el, Denis era obligat să privească în jos, nu în sus, să-i mai vină vreun gând aiurea…

Cititi si FOTO-VIDEO Happy-end! Tânărul care amenința cu sinuciderea a fost convins să coboare de pe stâlp!
Gesturi extreme! Și-a desprins o mână de pe scară și stă oblic la 60 de metri deasupra pământului
ACUM! Amenință că se aruncă de pe stâlpul Telegondolei! GALERIE FOTO!

 

Denis ajunge pe pilonul de beton, mai stă preț de cateva minute, polițiștii nu fortează situația (dar erau pregătiți în caz că tânărul ar fi dat vreun semn că urcă iar). Tânărul coboară și prima mână care i se întinde la sol este cea a negociatorului. A salvatorului, a unuia dintre salvatori. Cel de al doilea salvator avea să coboare câteva minute mai târziu în aplauzele spectatorilor. În acest timp, Denis primea primele îngrijiri medicale de la echipjul de la Salvare, sub privirile atente ale polițiștilor, inclusiv ale lui Bitere.

Modest și emoționat, pompierul Moga spune câteva cuvinte în fața camerelor tv. Se vede că nu e învățat să fie vedetă. Mult mai vorbăreț e colonelul Ioan Nițică (șeful ISU Neamț) care, cu câteva minute în urmă, se rățoaia la o polițistă cerându-i cont pe un ton cu mulți decibeli de ce ea și colegii ei nu au ținut mai la distanță pe curioși. În acest moment Denis era în Ambulanță, în drum spre spital, cu echipajul Salvării dar și cu doi polițiști dintre care unul era Bitere. Înainte de a intra în spital, tânărul a cerut voie celor de la Salvare să-l mai lase să mai fumeze o țigară cu polițiștii…

Vom reveni…

Daniel VINCA

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns