Eroii sporurilor nelegale! 914.000 lei, fraudă uriașă la Spitalul Județean cu „bonusuri Covid”


Peste 900.000 de lei reprezintă prejudiciul constatat la Spitalul Județean Neamț de către Inspectorii Curții de Conturi prin plata nelegală a unor sporuri COVID, anunță Mesagerul de Neamț în articolul „Curtea de Conturi, verificări la Spitalul Județean Neamţ. Se cere recuperarea a 914.110 lei, sporuri acordate nelegal”.

„Sporurile pentru angajații Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț, care au îngrijit pacienți cu covid în vara anului 2020, sunt înroșite de verificările instituțiilor abilitate. Consiliul Județean Neamț a fost verificat de Curtea de Conturi Neamț, iar concluziile recent încheiatului control țintesc și modul de acordare a sporurilor pentru condiții deosebit de periculoase de la spital. Câtă vreme banii au fost asigurați de CJ Neamț, instituție verificată de inspectori despre cum a cheltuit banii în tot anul 2020, spitalul județean a fost chemat să clarifice. Vorbim de aproape un milion de lei, bani pe care Curtea de Conturi Neamț i-a identificat ca fiind acordați nelegal ca sporuri de covid în perioada iunie-august 2020. Concluziile Curții de Conturi Neamț au fost întărite de un controlul  ANAF, derulat în luna iulie 2021, iar concluziile inspecției fiscale sunt similare cu ale Curții de Conturi Neamț în privința legalității. Mai este de adăugat că și Casa de Asigurări de Sănătate a avut control de la Curte pe aceeași problematică”, spun cei de la Mesagerul de Neamț.

„Din analiza documentelor prezentate, s-a constatat că pentru a justifica influențele financiare din creșteri salariale, reprezentanții SJU Neamț au doar o situație centralizatoare prin care a fost stabilită global valoarea influențelor financiare, raportat la cheltuielile de personal aferente lunii septembrie 2015, ca lună de referință, (…) în funcție de actele normative emise anterior, abrogate de legea 153/2017. (…) Cuantumul acestor influențe nu s-a realizat pe baza unui calcul nominal, pe fiecare angajat și pe fiecare lună. (…) Nu există documente legal întocmite privind influențele financiare determinate de creșterile salariale calculate nominal pe angajați/lună pentru a avea certitudinea calcului corect al bazei salariale. Echipa a constatat acordarea nelegală de sporuri aferente lunii iunie și iulie. (…) Consiliul Județean Neamț aprobă suma maximă aferentă sporurilor lunii iunie în sumă de 2.744.855 lei, respectiv suma maximă aferentă sporurilor lunii iulie în sumă de 2.666.626 lei, cu încadrarea cf. Art. 25 din legea cadru 153/2017. Se constată că aferent lunii iunie au fost acordate efectiv sporuri în valoare de 3.314.855 lei, iar în iulie în sumă totală de 2.860.940 lei (…). Drept urmare au fost acordate nelegal sporuri în sumă de 764.291 lei fără aprobarea ordonatorului principal de credite, retroactiv, plata acestora fiind efectuată în luna septembrie 2020, fără fundamentarea adecvată, în condițiile în care nu există posibilitatea legală acordării a două procente diferite ale aceluiași spor”, acuză Curtea de Conturi.

Explicațiile directorilor responsabili din perioada respectivă din 2020 (manager Silviu Verzea, director economic Maricica Drăgan) merg pe scuza că în lipsa unor mecanisme clar stabilite de către Casa de Asigurări de Sănătate, cei din conducerea Spitalului au făcut cum au crezut ei, ca să fie mulțumită toată lumea (!!!), că doar au fost de acord și… liderii de sindicat (!!!). Mai mult, ex-managerul Verzea mai oferă o explicație în care disciplina financiară a cheltuirii banului public este pusă la pachet cu… presiunile colegilor: „După ce am preluat mandatul, m-am confruntat cu o presiune constantă din partea personalului implicat direct în tratarea pacienților COVID-19, care doreau acordarea sporului de condiții deosebit de periculoase”.

Față de „presiunile” invocate de Verzea, stabilirea cu exactitate a persoanelor care meritau sporul dar ;i stabilirea timpilor reali de lucru în care UNII angajați ai Spitalului intrau în contact direct și real cu pacienți COVID s-au dovedit simple detalii neesențiale, după cum relevă investigația Curții de Conturi și articolul din Mesagerul de Neamț, pe care îl puteți citi integral AICI.

Actualul manager al Spitalului Județean Neamț spune că se va conforma Controlului Curții de Conturi și că va recupera prejudiciul de la cei care au încasat nelegal acei bani. Peste 900.000 lei…

D. VINCA

Lasă un răspuns