EROII MEI NU DEZERTEAZĂ! / plumbul zilei

Am toata considerația pentru medicii, asistentele, îngrijitoarele și ceilalți salariați din Sănătate.
Cu unii dintre cei din Neamț stau chiar mult de vorbă, mai ales online, inclusiv când intră sau ies din tură. Încrezători sau plângând, fericiți că au mai oferit cuiva viață sau debusolați, dacă duc, fără să știe, moartea în familiile lor, la copii, soți, părinți…
Am început să învăț coduri de măști. Nume de dezinfectanți sau de medicamente care au mai sosit, s-au terminat sau lipsesc…
Aș putea scrie zeci de articole despre eroismul lor, dar ei nu vor asta, vor să nu mai intre în tură cu „nu avem” sau „avem pe sponci”.
„Degeaba am consumat 3 măști de hârtie dacă nu am avut-o și pe a 4-a. Poate atunci am luat eu ceva sau am dat unui pacient”, spunea o asistentă acum câteva zile.
Și da, majoritatea dintre ei sunt speriați. Eroi speriați. Trebuie să fii de piatră, și aia seacă, să nu-ți tresară ceva când auzi de angajați din sănătate pe moarte la București, de plutoane de pozitivi la spitalul din Suceava și, deja, de pozitivi în spitalul din Piatra Neamț în care lucrezi.
Ei sunt eroii mei în aceste zile. Probabil, și ai voștri. Și da, când paharul răbdării și al lui „n-avem” se va fi umplut, vor striga.
Își vor striga disperare prin mine, prin tine, care știm și avem datoria să fim solidari cu ei. Sau vor striga chiar ei, vor ieși în curtea Spitalului și vor spune tot ce au pe suflet.
Chiar acolo, unde poposesc politicienii pentru ședințe foto și mesaje de doi lei cu „avem totul sub control”.
Vă mai spun ceva și gata: eroii mei nu vor dezerta! Vor fi acolo, unde e nevoie de ei. Așa că nu-i ucideți cu zile, oferiți-le logistica de care au nevoie ca să fie și mâine, și poimâine eroi în lupta cu inamicul invizibil!

N.B. – Dacă alții, nu „ai mei”, dezertează fără ca înainte să-și strige lipsurile, cred că etic și normal ar fi ca, apoi, pe viață, să nu mai aibă dreptul să practice în Sistemul de Sănătate. Nici la Stat nici la Privat, nici să administreze sau să aibă vreo firmă care vinde o pastilă sau un masaj kineto. Nimic.
Chiar! Dacă tot vă ajunge unora disperarea la os, de ce înainte de demisie nu vă strigați public lipsurile? Că, oricum, cu demisia în gând, nu mai aveţi nimic de pierdut…

Daniel VINCA

Comentarii Facebook

One thought on “EROII MEI NU DEZERTEAZĂ! / plumbul zilei

  1. Ridica moralul pompierilor! Sunt singurii care nu cunosc cuvântul demisie! Cauta un pompier dedicat fa un articol…

Lasă un răspuns