Episcopul exilat la Mănăstirea Văratec, condamnat la 8 ani de închisoare pentru viol

Fostul episcop al Huşilor Corneliu Bârlădeanu, pe numele de mirean Corneliu Onilă, a fost condamnat la 8 ani de închisoare pentru viol şi agresiune sexuală asupra elevilor săi de la seminar. În acelaşi dosar a fost condamnat la 15 ani de închisoare şi fostul arhimandrit al Episcopiei Huşilor Sebastian Jitaru. Victimele celor doi erau elevi ai seminarului teologic din Huşi.

Fostul episcop a fost judecat la Curtea de Apel Galaţi, însă procesul s-a judecat patru ani în şedinţe secrete, la cererea lui. Dosarul a fost deschis după investigaţiile jurnaliştilor de la Să fie Lumină, Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel.

Onilă ot Huşi a fost condamnat la opt ani de închisoare în dosarul în care a fost judecat la Curtea de Apel Galaţi pentru viol şi agresiune sexuală asupra elevilor săi de la seminar. Celălalt co-inculpat, Jitaru, arhimandrit (de fapt un om care abia ştie să citească) a luat 15 ani de închisoare.

Toţi copiii vătămaţi de aceste două o biele vor primi despăgubiri de 50.000€ (unul dintre ei, victimă a ambilor, 70.000€), de la statul român, pt că şi şcoala (mă rog…), adică seminarul de la Huşi, a fost găsit responsabil pe latură civilă.

Sigur, decizia nu este definitivă, apelul va ajunge la Supremă„, scrie pe Facebook Ovidiu Vanghele, unul din cei doi jurnaliști care au investigat atrocitățile comise de Onilă.

La rândul ei, Diana Oncioiu (care a făcut echipă cu Vanghele în acea investigație)  ţine să reamintească faptul că violurile au putut avea loc deoarece şcoala, episcopia şi Patriarhia au preferat să închidă ochii. Mai mult, procuroarea DNA care s-a ocupat de caz a ţinut doi ani dosarul la sertar.

Reamintim că jurnaliştii de la „Să fie lumină” au obţinut şi publicat filmări care îl înfăţişează pe fostul episcop de Huşi Cornel Onilă abuzând sexual băieţi de seminar.

În imaginile publicate, luni, pe YouTube, în primele minute sunt înfăţişate scene din anii 2006-2007, în care “preasfinţitul” Corneliu, Episcop Vicar la acel moment şi viitor Episcop al Huşilor începând cu anul 2009, intră în camera unui elev de seminar pentru a-i ura “noapte bună” sărutându-l şi îmbrăţişându-l. Totul a fost înregistrat de tânărul seminarist.

Potrivit sursei citate, abuzurile sexuale de la Huşi durează de 10 ani şi i-ar fi avut ca protagonişti pe episcopul Cornel Onilă şi călugărul Jitaru, victimele lor fiind tinerii seminarişti.

Pe 21 decembrie 2020, episcopul ortodox retras Corneliu Onilă şi fostul călugăr Sebastian Jitaru au fost trimişi în judecată pentru multiple infracţiuni sexuale comise asupra unor elevi de la Seminarul Teologic „Sf. Ioan Gură de Aur” din Huşi.

În tot acest timp, Onilă a fost exilat/găzduit la Mănăstirea Văratec din Neamț. Detalii, AICI.

Daniel VINCA