Elevii și studenții, „liber” la expoziția „Aurul și argintul antic al României”

Au mai rămas doar cinci zile până la deschiderea, la Piatra Neamț, expoziția „Aurul și argintul antic al României”. Manifestarea va fi găzduită de Muzeul de Artă și va fi deschisă publicului până la finele lunii octombrie.
Orarul de vizitare este cuprins în intervalul 10.00-18.00, până la 2 octombrie, iar de pe 4 octombrie între orele 9.00-17.00.
Un bilet pentru adulți costă 8 lei, iar pentru grupurile organizate de minimum 10 persoane se plătesc 5 lei de persoană. Pensionarii vor plăti 3 lei pentru un bilet, în timp ce elevii și studenții beneficiază de acces gratuit. Cei care doresc să facă poze la expoziție vor plăti 15 lei, iar taxa de filmare a fost stabilită la 20 de lei.
Expoziția Aurul și argintul antic al României oferă publicului larg ocazia de a vedea exponate deosebite, realizate din metale prețioase, dintr-un palier cronologic extins pe aproape șase milenii. Complexul Muzeal Județean Neamț a contribuit atât cu piese din metal prețios, cât și cu artefacte de o valoare artistică excepțională, realizate din lut si cupru, reprezentative pentru spațiul și perioada căreia îi aparțin. Printre acestea se numără artefacte eneolitice, vechi de aproape 7.000 de ani, unice prin măiestria realizării lor.
„Vasul cu suport și colonete” descoperit în cunoscuta așezare de la Izvoare, vasul-suport denumit sugestiv „Hora de la Frumușica”, „Soborul zeițelor” de la Poduri sunt doar o parte dintre piesele emblematice care au luat naștere din mâinile olarilor cucutenieni.
Descoperirile comune, dar mai ales cele de prestigiu din acropola și necropola de la  Brad ne spun că pe terasa Siretului s-a aflat, începând din eneolitic, dar excelând în epoca dacică clasică, un centru de putere. Liderii acestei comunități și-au etalat obiectele de prestigiu, din aur sau cupru, argint sau bronz, făcându-și cunoscută autoritatea.
Mărturii ale priceperii artiștilor antici, piesele prezentate în cadrul expoziției vorbesc despre realități politice ale vremii lor, despre însemne ale aristocrației expuse cu fală, despre putere și faimă”, spun reprezentanții Muzeului de Artă Piatra Neamț.

Alex SÎRBU

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns