Elevă de 13 ani din Piatra Neamţ, „ucisă” pe Instagram de o postare dubioasă…

O clasă întreagă de elevi de la un liceu cu profil vocaţional din Piatra Neamţ plus alte sute de persoane (părinţii acestora, cunoştinţe etc) au trăit aseară, preţ de vreo 15 minute momente de durere şi panică la aflarea veştii (care s-a dovedit a fi falsă) că o fată de 13 ani ar fi decedat.

Zvonul aberant a plecat de la postarea pe Instagram a unui mesaj de condoleanţe de către o elevă de aceeaşi vârstă, de la o clasă paralelă.

„Vei rămâne în sufletele noastre, ai fost o prietenă minunată, ştiu că ne vei veghea de unde eşti. Ai fost o prietenă excepţională. RIP” – acesta a fost mesajul care a pus pe jar sute de copii şi adulţi, poza ataşată fiind cu „moarta” care are 13 ani dar este şi interpretă de muzică populară şi uşoară şi este şi foarte cunoscută în Piatra Neamţ.

Colegii de clasă ai „moartei” le-au spus părinţilor, s-au apucat să vorbească între ei pe grupul clasei, să plângă un destin frânt atât de tragic (peste zvonul iniţial se suprapunea şi unul referitor la un accident de circulaţie – era vorba, de fapt, de un eveniment rutier de acum săptămâni în care murise o tânără de 30 de ani).

Părinţii s-au apucat şi ei de dat telefoane, în stânga şi în dreapta, să întrebe dacă e adevărat. În această morişcă a verificării dubioasei informaţii au intrat şi oameni care conduc instituţii de cultură din Neamţ. O nebunie…

După vreo 20-30 de minute, luată la întrebări în mod mai aplicat de către colegii de generaţie, autoarea postării a început să recunoască că nu e sigură de informaţie, că parcă a auzit etc. Atunci când colegii celei „ucise” i-au reproşat că nu se fac astfel de postări nici măcar în glumă, fata a dat-o la întors, recurgând la clişeul clasic de scuză: „Mi-a fost spart contul”.

Reamintim că în 99 la sută din cazurile în care e vorba de aşa ceva (deci nu ne referim la scuza mincinoasă), astfel de conturi nu sunt real sparte ci este vorba de neglijenţa titularului de cont de Instagram sau Facebook care îşi lasă un dispozitiv (cel mai adesea telefonul) care este cuplat la astfel de reţele la îndemâna oricui.

Daniel VINCA

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns