Elefanții nevăzuți

Titlul materialului meu de astăzi nu se referă la elefanții Circului Barnum din SUA, care se va închide luna viitoare după 140 de ani de activitate, ci la cei doi „elefanți” identificați de liderul suprem al țării în vizita de lucru intempestivă făcută la Palatul Victoria.În plus, voi descrie și niște „elefanți” mai dolofani pe care același lider, împreună cu așa-zisa societate civilă și alți posesori de spirit civic se fac că nu îi văd.

De fapt, primul „elefant”, și anume proiectul de Ordonanță cu privire la grațiere (nici vorbă de amnistie) cuprinde niște chestiuni destul de simple privind reducerea unor pedepse.Astfel, „Art. 1 (1) Se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv precum și pedepsele cu amendă aplicate de instanţa de judecată.

(2) Prevederile alin. (1) se aplică indiferent de modalitatea de executare a pedepsei închisorii dispusă de instanţă.

Art. 2 Se graţiază în parte :
a) cu 1/2 pedepsele cu închisoare aplicate persoanelor care au împlinit vârsta de 60 ani, femeilor însărcinate (gravide) sau persoanelor care au întreţinere minori cu vârsta de până la 5 ani;
b) cu 1/2 sau, după caz, cu restul de pedeapsă neexecutat din pedepsele cu închisoare aplicate persoanelor care, conform expertizei medico-legale emisă de instituţiile abilitate sunt diagnosticate cu boli incurabile în faze terminale;”

Fără a intra în amănunte,se precizează în continuare că nu intră sub incidența acestui proiect faptele penale săvârșite cu violență (tâlhării, violuri, etc.) și nici cele de corupție (darea și luarea de mită, traficul de influență, etc.).

Deci, pentru știința celor care poartă pancarte cu Dragnea-inamic public, domnia-sa nu intră sub incidența acestei legi.Ori, poate, demonstranții știu deja de la cei care-i mână în luptă că dl. Dragnea va fi condamnat în dosarul de mare corupție al femeilor de serviciu de la PSD?!

E drept, unii condamnați în vârstă de peste 60 de ani ar putea beneficia de reducerea duratei de executare a pedepsei, și aici sunt câteva cazuri celebre de politicieni și oameni de afaceri aflați după gratii în contexte din cele mai diverse, spectaculoase și controversate .

Aici însă apare un elefănțel nevăzut de dl. președinte și de alți „deontologi”.Ce facem cu acele condamnări care, în lumina dezvăluirilor din ultimul timp, par să fi fost aranjate și comandate din anumite cabinete?!Atât politicienii (inclusiv președintele), dar și acele instituții atât de lăudate ale statului de drept ar fi trebuit să reacționeze imediat și să ceară reanalizarea sau chiar rejudecarea cauzelor respective!Ce facem cu zecile de condamnări la CEDO pentru încălcarea drepturilor fundamentale (drept la apărare, dreptul la un proces corect)?

Oare, în loc să avem o lege a grațierii contestabilă, nu ar fi mai bine să avem o lege care să oblige la rejudecarea cauzelor în care CEDO a constatat încălcarea dreptului la un proces corect?Dacă justiția independentă a cerut rejudecarea unei cauze legată de o proprietate imobiliară, nu putea face același lucru și în cazul unor abuzuri și erori clare soldate cu ani grei de pușcărie sau cu daune morale ireparabile?!

Evident, micul elefănțel nu putea răspunde la aceste întrebări, dar „colonelul Hathi”, al Codului penal, ar putea face, totuși, lumină!Nu a apărut încă textul de modificare a Codului penal, dar deja e criticat atât „pe surse” cât și de la înălțimea funcției supreme.Și eu cred că stabilirea unei limite financiare pentru incriminarea abuzului în serviciu e discutabilă, dar trebuie făcut ceva pentru definirea mai clară a acestei infracțiuni!Nu poate fi lăsată la aprecierea total subiectivă a unui anchetator existența sau nu a unui abuz, ca să nu mai vorbim de calculul , de multe ori fantezist, al așa-ziselor „prejudicii”.Sunt suficiente cazuri cu prejudicii reale și ușor de identificat (evaziuni fiscale, țepe diverse,privatizări și restituiri frauduloase) în care făptașii nu au fost găsiți ori zburdă în libertate și se bucură de uzufructul infracțiunilor comise.Cum ar fi ca aceste cazuri să fie prioritare, nu șpaga de 5-10 euro la Poliția de frontieră sau data greșită de pe un bon fiscal!

În fine, legat cu trompa de coada „colonelului Hathi”, vine ultimul elefant nevăzut despre care scriu azi.Vrea să fie nevăzut fiindcă e plin de bube, miroase îngrozitor și , pe deasupra, mai e și molipsitor.Acest pachiderm malefic îi reprezintă pe delatorii, acoperiți sau nu, care, turnând fapte reale sau imaginare, sunt absolviți total de orice incriminare!Mai mult, nici măcar nu sunt deposedați de averile imense câștigate prin furt.

Modificarea Codului Penal ar trebui să termine pentru totdeauna cu această rușine a justiției, nu doar prin limitarea termenului în care un denunțător poate turna ce știe pentru a i se reduce pedeapsa.Chiar dacă, să zicem, acești stâlpi ai anchetei ar putea beneficia de o reducere a pedepsei penale, ar trebui să li se confiște averile ilegale exact la fel ca celor pe care i-au „cântat”!

Nu sunt specialist în justiție, nici în elefanți, așa că nu pot ghici cum se va finaliza această istorie.Îmi este, însă, foarte clar că de ani de zile ne aflăm pe un drum greșit, în care legea nu este egală pentru toți, iar statul este din ce în ce mai abuziv cu propriii cetățeni.

Chiar dacă e greu de acceptat, metodele represive, justificate sau nu, nu vor rezolva niciodată gravele probleme de corupție din societatea noastră.Soluțiile sunt mult mai complexe, pornind de la educație, responsabilitate individuală și mergând până la competență, bună-credință și voință politică.Pancartele, huiduielile, dezinformările și arătarea mușchilor politici nu ne vor face decât mai vulnerabili ca stat și națiune într-o lume din ce în ce mai zbuciumată.

Şerban STRĂTILĂ

2 thoughts on “Elefanții nevăzuți

  1. poate gresesc cei de la PSnews:

    Potrivit art. 1, alin. 2, din proiectul Ordonanței pregătit de Ministerul Justiției, grațierea „ se aplică indiferent de modalitatea de executare a pedepsei închisorii dispusă de instanţă”.

    Vă reamintim că Liviu Dragnea a fost condamnat la o pedeapsă de doi ani de închisoare cu suspendare, pe baza Legii 78/2000, art. 13, potrivit luju.ro.

    Numai că Ordonanța pregătită de Ministerul Justiției a avut grijă să-l protejeze pe Dragnea. Potrivit documentului publicat de Minister, de grațiere nu vor beneficia cei condamnați pe baza legii 78, art. 5, alineatele 1 și 3. Ordonanța „sare” tocmai alineatul 2, care este fundamentul condamnării lui Dragnea (descriind exact infracțiunile din art. 13 al Legii 78/2000).

    Astfel, președintele PSD scapă de emoții și se bucură de libertate. Acest proiect îi deschide ușa Guvernului.

    În momentul în care va fi grațiat, Liviu Dragnea va putea, teoretic, să ajungă următorul premier al României, dar practic interdicția rămâne, căci grațierea nu șterge cazierul, ci doar îl scutește de anumite obligații pe perioada în cauză.

    Implicațiile Ordonanței sunt mult mai mari decât cele politice pentru Liviu Dragnea, acesta având o miză personală. În cazul în care va mai primi o altă pedeapsă cu suspendare, în dosarul „Bombonica”, care se află deja pe rol în instanță, baronul de Teleorman va rămâne în libertate deoarece a fost deja grațiat.

  2. Stimate domnule Mihai, cei de la PSNEWS precum si alti cintatori ai statului de drept dezinformeaza cu buna stiinta!Dragnea nu e subiectul acestei ordonante fiindca e condamnat cu suspendare.
    Gratierea, pe de alta parte, nu inseamna amnistie, adica absolvirea de raspundere penala.Gratierea doar reduce sau anuleaza executarea unei pedepse.Nu inseamna ca anumite cauze in curs nu se mai judeca, ori ca prejududiciile nu se mai recupereaza.
    E adevarat, insa, ca Dragnea ar putea beneficia de aceasta ordonanta daca va fi condamnat in dosarul „Bombonica”.Nu e exclus sa stie ca va fi executat si sa-si ia niste masuri de prevedere.E adevarat ca Dragnea nu e nici pe departe modelul de politician de care avem nevoie, dar sa nu uitam ca i s-a inscenat deja un dosar…

Comments are closed.