Ei sunt cei 11 parlamentari de Neamț! 4 dintre ei sunt boboci…

Votul cetățenilor, norocul (uneori își are și el un rost important în politică) și negocierile între șefii partidelor din România (repartizarea mandatelor în ultima etapă) au stabilit cei 11 parlamentari care vor reprezenta județul Neamț în noul mandat.
Senatori: Răzvan Cuc (PSD), Eugen Țapu (PNL), Sorin Lavric (AUR).
Deputați: Ciprian Șerban, Oana Bulai, Remus Munteanu (PSD), Mugur Cozmanciuc, Laurențiu Leoreanu, Mara Calista (PNL), Dumitrina Mitrea (AUR), Iulian Bulai (USR-PLUS).
4 dintre cei 11, adică Oana Bulai, Remus Munteanu, Dumitrina Mitrea și Sorin Lavric sunt la primul mandat, deci sunt boboci în Parlament. Răzvan Cuc e la primul mandat de senator dar până acum a fost deputat.

Câteva cuvinte despre fiecare dintre ei.

Răzvan Cuc – PSD-istul schimbă legitimația de deputat cu cea de senator. A fost ales în 2016 în Circumscripția Giurgiu. A fost de 2 ori (în Guvernele Grindeanu și Dăncilă) Ministru al Transporturilor. A 2-a oară a ajuns ca „adoptat” de organizația PSD Neamț după ce s-au făcut țăndări relația și comunicarea dintre el și Bădălău, baronul de Giurgiu.
După căderea Guvernului Dăncilă rămâne atașat de organizația PSD Neamț. Candidează – ca un pion de sacrificiu – pentru funcția de primar de Piatra Neamț unde, în ciuda înfrângerii, lasă o bună impresie post-campanie.
În ciuda etichetei de „ăla de la Giurgiu” (stârnită de adversari), este un tip civilizat în mesajul public, mult peste actualul său șef de organizație județeană.

Eugen Țapu – la al treilea mandat de senator, primul obținut în 2012 cu USL (PSD + PNL), celelalte cu PNL. În perioada CDR a fost subprefect de Neamț (PNȚCD), apoi secretar de stat în Guvernul Tăriceanu (PNL + PD).

Sorin Lavric – unul din liderii AUR, cu o funcție importantă imediat după co-președinți. Nu e clar de ce a candidat la Neamț dar obținerea primului mandat de parlamentar aici a fost imediat dublată de un scandal național uriaș în care au fost scoase la iveală fragmente dintr-o carte sau din discursurile și interviurile sale politice cu evidente tente rasiste sau sexiste. Și, spun unele surse, surprizele în ceea ce îl privește nu se vor opri aici…

Ciprian Șerban – al doilea mandat de deputat sub semnul PSD. A intrat în politică cu PPDD-ul condus atunci la Neamț de Mihai Fărcășanu, fiind ales în 2012 consilier județean. Până ca respectivul să aibă problemele judiciare care l-au scos din viața publică a pierdut și funcția de șef al organizației care, prin decizia liderilor de la București, i-a fost dată lui Șerban.
Din funcțiile de consilier județean și lider PPDD, pune atunci bazele unei colaborări cu Arsene-PSD.
La finalul acelui mandat, PPDD este înghițit (fuziune prin absorbție) de UNPR și, la insistențele lui Șerban și Arsene, la Neamț PSD a candidat în alianță cu UNPR, netezind calea lui Arsene spre funcția de președinte CJ.
În toamna lui 2016, Șerban candidează pe lista PSD Neamț și obține primul mandat de deputat.

Oana Bulai – un produs politic, la începuturile carierei sale, al „Familiei Romașcane – Leoreanu”, se retrage din politică după un mandat de consilier local PDL de Roman. Revine la PSD-ul în care intrase la 18 ani și pariază pe Arsene pe care îl consiliază înainte ca acesta să obțină primul mandat de președinte CJ Neamț.
Arsene învață (cât de cât) să vorbească fără să se bâlbâie sau să apară îmbrăcat decent în public iar cariera Oanei Bulai explodează: consilier județean în 2016, apoi administrator public al județului, apoi consilier de stat la Cabinetul Premierului Viorica Dăncilă.
Rămasă fără job administrativ după demiterea Cabinetului, se întoarce la Roman unde se dedică unui program de trading pentru tineri, „Viitorul ești TU”.
Devine acum 2 luni șeful de facto al PSD Roman (făcut terci cu experimentul Micu de la alegerile locale), branduiește campania de la Roman și în tiparele PSD Neamț dar și cu o nuanță particulară, spre tineri. Este numită de adolescenți și tineri drept „Deputatul Tinerilor” și, în premieră în Romanul care de câteva sezoane este PNL-Leoreanu, PSD câștigă alegerile cu un avans clar.

Remus Munteanu – fiul mult mai celebrului său tată, Ioan Munteanu (fost deputat). Fost fotbalist la FC Ceahlăul și om de afaceri, apare pe scena politică aproape simultan cu retragerea tatălui său. Ajunge secretar de stat în Guvernul PSD și, în campaniile de la finele acestui an a fost coordonator PSD peste o zonă din Neamț (probabil Colegiul 5).
Discret ca mesaj public până acum, rămâne de văzut dacă Remus Munteanu va reuși să se branduiască, pe bune, ca un veritabil om politic, depășind atributul de „fiul lui tata”.

Mugur Cozmanciuc – deputat și atunci (pe listele USL), vine în Neamț în 2014, ca președinte interimar la organizația PNL dusă în pragul colapsului de disputele interne generate și întreținute (și) de fostul șef Dorinel Ursărescu. Ursărescu migrează mai întâi spre ALDE-ul lui Tăriceanu (apoi primește job-uri de la PSD) iar Cozmanciuc se apucă de reconstrucție. Aduce în partid câțiva foști PDL-iști care se declaraseră independeți înainte de fuziune PNL-PDL și PNL Neamț reușește câștigarea în 2016 a primăriilor Piatra Neamț și Roman.
Atacat de adversari (PSD-iști sau locotenenții lor, inclusiv unii infiltrați până în acest an chiar în PNL, mai ales la Piatra Neamț) drept „veneticul de la Iași” sau „protejatul lui Fenechiu” (etichete fabricate în laboratoarele lui Arsene care culmea, nu demult, îl avea drept oaspete la CJ chiar pe… Fenechiu).
Întărind mereu organizația Neamț, Cozmanciuc și echipa PNL reușeșc câștigarea europarlamentarelor și prezidențialelor. La localele din 2020, PNL pierde la mustață în fața PSD, plătind tribut stabilirii superficiale a unor candidați de primari. Înfrângerea de la actualele alegeri parlamentare este însă „meritul” majoritar al șefului de partid și Premierului Orban care prin unele măsuri anti-pandemie (anti-Biserică, închiderea școlilor) evident greșite a reușit o ostilizare a populației împotriva PNL care a decontat-o electoral.

Laurențiu Leoreanu – primar 2 mandate cu echipa PDL-Ștefan (din 2008 până în 2016), câștigă și alegerile locale din 2016 dar preferă mandatul de deputat. Rămâne interimar fostul viceprimar Lucian Micu care va și câștiga alegerile anticipate, purtat de mânuță de Leoreanu care l-a prezentat drept urmașul său.
Apreciat drept un redutabil orator și bun organizator politic, Leoreanu probabil că decontează rezultatele tot mai modeste ca scor pe Roman (față de altădată când câștiga cu 70 la sută) faptului că în timp calitatea celor din jurul lui a scăzut, și politic și uman. Exemplul lui Micu care când s-a văzut – prin decizie a Curții Supreme și prin prevederile Statutului PNL – fără posibilitatea de a candida din nou a trecut de la pupat ghiulul lui Leoreanu la pupat ghiulul lui Arsene e elocvent dar nu singular. Și o doamnă profesoară ajunsă adjunct pe la ISJ și adusă de prefect într-o conferință de presă, deranjată de întrebările punctuale la care nu avea răspunsuri cu care să ia noră de trecere (pe tema conferinței!) a început să se rățoiască la presă în stilul Olguței Vasilescu…
Echipa Leoreanu a câștigat iar alegerile locale prin și pentru Leonard Achiriloaie dar a pierdut – în premieră de când e Leoreanu în politică – alegerile parlamentare.
Leoreanu este un politician  de cursă lungă, mai are multe de zi în politică, dar dacă nu reformează rapid echipa din jurul lui, dând mai în lateral pe yesmani și sinecuriști și să promoveze politicieni noi și capabili nu va da cel mai bun semnal…

Mara Calista – Acum la al doilea mandat după ce primul a fost obținut de bucureșteană în Teleorman. Unde a dus lupte grele cu gherila PSD dintr-un județ etalon pentru ideea de feudă contemporană. Venită la Neamț în această campanie a avut de înfruntat nu doar săgețile adversarilor ci și neîncrederea unor colegi. S-a impus prin muncă, mesaj civilizat…
A primit mandatul la repartizarea națională, probabil la ultima tragere definită chiar de lege „negocieri între partide”.

Dumitrina Mitrea – un no-name (dpdv politic) pentru majoritatea nemțenilor. A fost pe lista AUR și de la alegerile locale, pentru funcția de președinte CJ dar în septembrie a scos un rezultat sub marja de eroare (adică 2,57%). Nici campania AUR pentru alegerile parlamentare nu a fost una foarte vizibilă, ba chiar anostă, exceptând descălecare aici a liderului Geoge Simion. Astfel că saltul de la 2,50 procente la peste 13 sau chiar 14 (CD, respectiv Senat) în doar 2 luni și jumătate nu poate fi explicat decât prin valul național uriaș al partidului sau prin alte detalii, inaccesibile acum publicului larg.

Iulian Bulai – a scos acum, la Neamț, cu USR-PLUS un scor de 3 ori mai mare față decât cel al USR de acum 4 ani dar, ca și atunci, în parlament merge doar el. Deputăția rămâne un vis frumos pentru ocupanta locului 2 de pe lista CD (Ramona Tofan) și USR-PLUS nu prinde nici mandatul 3 de Senator la care spera (adjudecat de AUR pentru deja controversatul filosof-scriitor Lavric).

Cam aceștia sunt, pe scurt, cei care merg acum în Parlamentul României cu voturile date de nemțeni.
Rămâne de văzut câți dintre ei se vor remarca și prin altceva decât de a fi simpli pioni care votează, după cum ține degetul ridicat, liderul de grup…

Daniel Vinca

 

Comentarii Facebook

3 thoughts on “Ei sunt cei 11 parlamentari de Neamț! 4 dintre ei sunt boboci…

  1. ai mai putea adauga ca futbolistul munteanu fara numele lu tacsu nu intra el pe liste ca leoreanu e un dictator coleric nedrept promovator de nulitati pe tarlaua romascana ca tapu nu are nici un merit cat a fost prin functiile enumerate decat vorbe goale o adunatura de otrepe aia din poze cu mici exceptii – misogini si rasisti, mimoze traseisti la greu si multe altele domnu giornalist

  2. Doamne -fereste!Singurul mai alfabetizat pare senatorul de la AUR, restul sunt praf!!!

  3. Oameni fara meserie care vor ajunge Parlament :Răzvan Cuc (PSD), Oana Bulai(PSD), Remus Munteanu (PSD), Mugur Cozmanciuc PNL, Mara Calista (PNL).
    Este clar ca PSD si PNL sunt NEREFORMABILE si TREBUIE sa DISPARA la urmatoarele ALEGERI.
    Am scapat de PMP si PRO-ROMANIA.
    Haideti sa facem un efort la urmatoarele alegeri si sa scapam de aceste partide PNL/PSD populate numai cu oameni fara meserie,analfabeti corupti si fara caracter.

Lasă un răspuns