Echipa de scafandri a ISU Neamț, de trei luni cu un om în minus!


Efectivul de scafandri profesioniști al Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Petrodava” Neamț funcționează de trei luni cu un om în minus, numărând doar trei salvatori, minimul necesar pentru o intervenție. Pe 26 aprilie, plutonierul Paul Ovidiu Crăciun a fost pus pe altă funcție, după ce în urma controalelor medicale la care a fost supus i-au fost descoperite afecțiuni ale unei urechi, lucru care face imposibilă continuarea acestei cariere.
Informația a fost oferită de lt. col. Ciprian Mitrea, șeful interimar al ISU Neamț, care a ținut să precizeze că scafandrii militari nu sunt de invidiat, pentru că riscurile la care se supun în timpul intervențiilor sunt de foarte multe ori extrem de mari. Cu toate acestea, spune Mitrea, pe primul plan este siguranța oamenilor, iar emoția creată cu prilejul unui eveniment în care misiunea se termină cu succes merită orice efort.
Fiecare scafandru are de făcut un număr de ore de scufundări anual, pentru a-și putea menține atestatul. Dacă acestea nu sunt suficiente, scafandrii sunt nevoiți să meargă la Constanța, pentru a-și completa norma. Pentru scafandrii care fac intervenții viața nu este deloc ușoară, sunt zone în care apa este foarte rece, chiar de 7-8 grade Celsius, iar problemele de sănătate nu întârzie să apară, cum a fost și cazul colegului nostru”, punctează șeful ISU Neamț.
Între timp, s-a identificat deja o persoană care ar urma să reîntregească echipa. Însă până ca acest lucru să fie posibil, va mai trece o bună bucată de timp. Procedura de atestare presupune multe ore de antrenament intens și absolvirea unor cursuri care să certifice competențele viitorului component al salvatorilor profesioniști, ce vor fi susținute la Constanța.
Deocamdată, în situația în care la o intervenție este nevoie de mai mulți scafandri, ISU Neamț apelează la ajutorul echipelor din județele vecine.

Alex SÎRBU / Foto ISU Neamț

Lasă un răspuns