E ziua lor! 50.000 de Ioni în judeţul Neamţ!

Pe 7 ianuarie, imediat după Bobotează, creștinii sărbătoresc soborul Sfântului Ioan Botezătorul. Această zi sfântă ne amintește de faptul că Sfântul Ioan este cel care l+a botezat pe Mântuitorul Iisus Hristos la vârsta de 30 de ani, în apa Iordanului.

De Sfântul Ion, aproape două milioane de români își serbează onomastica. Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Afacerilor Interne ne arată că aproximativ 1.420.000 bărbați și 531.000 de femei poartă nume derivate de la Ion. Prin extrapolare, rezultă că în Neamţ sunt cam 50.000 de oameni care poartă aceste nume, cam 13.000 de femei şi aproximativ 37.000 de bărbaţi

Acest nume este unul iudaic, provenind de la „Iohanan” care a fost prescurtat de la Iehohanan. Numele înseamnă „Dumnezeu s-a milostivit”.

Numele derivate de Sfântul Ion sunt Oana, Ionica, Ionică, Nela, Nelu, Ionela, Ionel, Onuț, Ionuț, Nică, Ionică, Ioana, Ioan, Ion.

La bărbaţi, în Neamţ, 15.000 sunt Ion, tot pe atât – Ioan, iar restul – Ionel, Ionuţ, Ionică sau Nelu.
Nemţencele care îşi sîrbătoresc astăyi onomastica sunt mai ales Ioana (cam 10.000), vreo 3.000 fiind Oana, Ionela, Nela, Onuţa…

 

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns