“E sfârşitul lumii! AU DAT FOC LA MAŞINA PREOTULUI, ÎN CURTEA BISERICII!”  

masina ciuntu

Asta spun zăneştenii despre evenimentul care a răscolit, sâmbătă dimineaţa, tihna satului. Dincolo de comentariile diverse, faptele sunt prezentate, oficial, de ISU Neamţ: “Sâmbătă, 07.02.2015, la ora 03:57, Dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ a fost anunţat că a izbucnit un incendiu la un autoturism aflat într-o gospodărie din localitatea Zăneşti, cu posibilitatea de extindere la casa de locuit. La locul indicat s-au deplasat un ofiţer şi zece subofiţeri din cadrul Detaşamentului de Pompieri Piatra Neamţ cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă şi o ambulanţă SMURD. La sosirea militarilor, ardea maşina în totalitate. Pompierii au stins incendiul în zece minute de la sosire. În urma evenimentului au ars autoturismul şi documentele prorpietarului şi s-a deteriorat sufitul locuinţei, construit din PVC, pe o suprafaţă de 6 mp. Cauza probabilă a incendiului este în curs de stabilire”.

Dincolo de comunicatul sec al ISU Neamţ, amănuntele sunt următoarele: maşina care a ars în totalitate e una străină, cumpărată (la mâna a doua, dar scumpă), de curând. E vorba de un BMW E 90 care, cu siguranţă, valora câteva mii bune de euro. Surpriza cea mai mare este că maşina care aparţinea preotului Nicolae Ciuntu din Zăneşti (Parohia Zăneştii de Jos) a ars, înainte de 4 dimineaţa, în faţa casei preotului pe care acesta o ridicase, în ultimii ani în curtea Bisericii.

Practic, autoturismul a ars în curtea largă a bisericii, la câţiva metri de casă şi nu foarte departe de lăcaşul sfânt.

La ora 4 dimineaţa, într-o noapte în care a fost ger, maşină recent cumpărată şi care arăta impecabil – acestea sunt elemente care, pe toată gama de posibile cauze, duce cu gândul, inevitabil, şi la ideea de acţiune intenţionată. De mână criminală, cum se spune mai direct.

Zăneştenii nici nu iau în discuţie altă ipoteză. “E mâna Anticristului, a derbedeilor. Dacă ar fi fost altă cauză ardea mai devreme, seara, când a parcat-o părintele. Aşa, din senin, nu putea arde dacă nu îi dădea cineva foc!”, spun oamenii din sat.

“Satul ăsta e ca o stână fără câini. De ani de zile îşi fac hoţii şi tâlharii de cap. Poliţie? Care Poliţie? De ani de zile fură găini, sparg magaziile, fură îngrăşăminte, au furat şi porţile de la case… Poliţia? Mă abţin să spun ce-mi vine la gură că-mi aprind paie în cap…”, spune un bărbat trecut şi de a doua tinereţe.

Învăţaţi cu “performanţele” şefului de post din comună, zăneştenii o fac fiecare pe James Bond şi-şi dau cu presupusul. Pe cine să fi supărat Părintele ca să-i facă aşa pocinog? Piromanii or fi din sat sau veniţi din altă parte? O fi adevărat că s-au găsit, în zăpada proapătă care s-a aşternut în noaptea de vineri spre sâmbătă, ceva urme? Or fi oare, aceeaşi derbedei, care în urmă cu vreo doi ani, dădeau lovitură după lovitură, tot noaptea,  pe Strada Tineretului (care, în continuare, duce spre spatele Bisericii din Fauri), după ce decuplau iluminatul public?

„Dacă tâlharii ăştia se culcă pe o ureche ştiind cum se mişcă Poliţia îşi vor da seama că va fi vai şi amar de ei. Au făcut nelegiuirea în curtea Bisericii. Şi derbedeii dar şi complicii şi tăinuitorii lor vor avea de suferit, îi va bate Dumnezeu… Vai şi amar de ei şi de familiile lor”, spune o bătrână care face şi câteva cruci.

Preotul Nicolae Ciuntu este venit în Zăneşti în anii de după Revoluţie. A primit o parohie fără Biserică şi, pe un teren unde era un imaş abandonat, a ridicat împreună cu enoriaşii şi sfântul lăcaş, şi casa praznicală şi abia de curând şi-a construit şi o locuinţă. Soţia sa este fiică a comunei, este profesoară şi este fiica unuia din cei mai cunoscuţi dascăli din comună (profesorul de română, Gelu Custură, trecut nu de mult în lumea drepţilor).

D.V. / Foto: maşina, înainte de incendiu (sursa foto – facebook)

Tatăl adjuntului ISU, călcat de hoţi – http://ziarulceahlaul.ro/tatal-adjunctului-isu-calcat-de-hoti/
Noaptea porţilor furate la Zăneşti – http://ziarulceahlaul.ro/noaptea-portilor-furate-la-zanesti/

 

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns