E oficial, apare PAȘAPORTUL VACCINAT COVID! CE propune „adeverință electronică verde”

Comisia Europeană propune o adeverință electronică verde, anunță pagina RO Vaccinare de pe facebook care aparține autorităților oficiale românești care se ocupă de vaccinare. În traducere liberă, adeverința respectivă este un fel de card sau pașaport care conține detalii medicale pe problematica Covid despre o persoană (vaccin, teste etc).

 

Redăm mai jos comunicatul respectiv:

Astăzi, 17 martie, Comisia Europeană propune crearea unei adeverințe electronice verzi pentru a facilita libera circulație, în condiții de siguranță, în interiorul UE în timpul pandemiei de COVID-19. Adeverința electronică verde va constitui dovada că deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19. Adeverințele vor fi disponibile gratuit, în format digital sau pe suport de hârtie, și vor include un cod QR care să le garanteze securitatea și autenticitatea. Comisia va institui un portal pentru a se asigura că toate adeverințele pot fi controlate în întreaga UE și va sprijini statele membre în ceea ce privește punerea în aplicare din punct de vedere tehnic a adeverințelor. Statele membre au în continuare responsabilitatea de a decide ce restricții în materie de sănătate publică pot fi eliminate pentru călători, dar vor trebui să aplice aceste derogări în același mod și călătorilor care dețin o adeverință electronică verde.

Elementele-cheie ale regulamentului propus astăzi de Comisie sunt următoarele:

Adeverințe accesibile și sigure pentru toți cetățenii UE!

✅ Adeverința electronică verde va acoperi trei tipuri de adeverințe – adeverințele de vaccinare, adeverințele privind testarea pentru SARS-CoV-2 (prin teste RT-PCR sau teste antigenice rapide) și adeverințele pentru persoanele care s-au vindecat de COVID-19.

Adeverințele vor fi eliberate în format digital sau pe suport de hârtie. Ambele vor avea un cod QR care va conține informații esențiale necesare, precum și o semnătură digitală care să ateste autenticitatea adeverinței.

🌐 Comisia va institui un portal și va sprijini statele membre să dezvolte programe informatice pe care autoritățile să le poată utiliza pentru a verifica toate semnăturile de pe adeverințe în întreaga UE. Datele cu caracter personal ale deținătorilor de adeverințe nu sunt transmise către portal și nu sunt păstrate de statul membru care efectuează verificarea.

Adeverințele vor fi disponibile gratuit, în limba sau limbile oficiale ale statului membru emitent, precum și în limba engleză.

Nediscriminare:

Toți cetățenii – fie că au fost sau nu vaccinați – ar trebui să beneficieze de o adeverință electronică verde atunci când călătoresc în UE. Pentru a preveni discriminarea persoanelor care nu sunt vaccinate, Comisia propune crearea nu numai a unei adeverințe de vaccinare interoperabile, ci și a unor adeverințe de testare pentru COVID-19 și a unor adeverințe pentru persoanele care s-au vindecat de COVID-19.

Același drept pentru călătorii care dețin o adeverință electronică verde – în cazul în care acceptă dovada vaccinării pentru a renunța la anumite restricții în materie de sănătate publică precum testarea sau carantina, statele membre ar trebui să accepte, în aceleași condiții, și adeverințele de vaccinare eliberate în cadrul sistemului de adeverințe electronice verzi. Această obligație s-ar limita la vaccinurile care au primit o autorizație de introducere pe piața UE, dar statele membre pot decide să accepte și alte vaccinuri.

Notificarea altor măsuri – în cazul în care un stat membru continuă să le solicite deținătorilor unei adeverințe electronice verzi să stea în carantină sau să efectueze un test, statul respectiv trebuie să notifice Comisia și toate celelalte state membre și să își argumenteze decizia de a fi luat astfel de măsuri.

Numai informații esențiale și date cu caracter personal securizate:

Adeverințele vor include un set limitat de informații, cum ar fi numele, data nașterii, data eliberării, informații relevante cu privire la vaccin/test/vindecare și un identificator unic al adeverinței. Aceste date pot fi verificate numai pentru a confirma și a verifica autenticitatea și valabilitatea adeverințelor.

Adeverințele electronice verzi vor fi valabile în toate statele membre ale UE, iar Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția vor putea recurge la ele. Adeverințele electronice verzi ar trebui să fie eliberate pentru cetățenii UE și membrii de familie ai acestora, indiferent de naționalitatea lor. Aceste adeverințe ar trebui să li se elibereze și resortisanților țărilor terțe care își au reședința în UE și vizitatorilor care au dreptul de a călători în alte state membre.

Sistemul de adeverințe electronice verzi este o măsură temporară. Această măsură va fi suspendată de îndată ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va declara sfârșitul urgenței la nivel internațional în domeniul sănătății cauzate de COVID-19.

Etapele următoare

Pentru a fi gata înainte de începutul verii, această propunere trebuie să fie adoptată rapid de Parlamentul European și de Consiliu.

În paralel, statele membre trebuie să pună în aplicare cadrul de încredere și standardele tehnice, convenite în cadrul rețelei de e-sănătate, pentru a asigura punerea în aplicare la timp a adeverințelor electronice verzi, interoperabilitatea acestora și respectarea deplină a protecției datelor cu caracter personal. Scopul este ca lucrările tehnice și propunerea să fie finalizate în lunile următoare.

Context

Pentru a respecta măsurile de limitare a răspândirii coronavirusului, călătorilor din UE li s-a solicitat să furnizeze diverse documente, cum ar fi adeverințe medicale, rezultate ale testelor sau declarații. Lipsa unor formate standardizate a dus la apariția unor probleme în ceea ce privește deplasarea călătorilor în UE. De asemenea, s-a raportat faptul că au fost prezentate documente frauduloase sau falsificate.

În declarația pe care au adoptat-o în urma videoconferințelor informale din 25 și 26 februarie 2021, membrii Consiliului European au solicitat continuarea lucrărilor în ceea ce privește o abordare comună a adeverințelor de vaccinare. Comisia a colaborat cu statele membre în cadrul rețelei de e-sănătate, o rețea voluntară care conectează autoritățile naționale responsabile cu e-sănătatea, în vederea pregătirii interoperabilității adeverințelor de vaccinare. Orientările au fost adoptate la 27 ianuarie și actualizate la 12 martie, iar liniile directoare privind cadrul de încredere au fost aprobate la 12 martie 2021.

Astăzi, Comisia a adoptat o propunere legislativă de stabilire a unui cadru comun pentru o adeverință electronică verde. Comisia a adoptat, de asemenea, o propunere complementară pentru a se asigura că adeverința electronică verde li se eliberează și resortisanților țărilor terțe care își au reședința în statele membre sau în statele asociate spațiului Schengen, precum și vizitatorilor care au dreptul de a călători în alte state membre. Din motive juridice, sunt necesare propuneri separate pentru a reglementa situația cetățenilor UE și, respectiv, a celor din afara UE; nu se face nicio diferență de tratament între cetățenii UE și cetățenii din afara UE eligibili în ceea ce privește obținerea de adeverințe.

Cele mai recente informații primite de la statele membre în ceea ce privește măsurile legate de COVID-19, precum și restricțiile de călătorie sunt disponibile pe platforma Re-open EU.

Mai multe informații pe: http://bit.ly/certificat-electronic

 

V.N.

One thought on “E oficial, apare PAȘAPORTUL VACCINAT COVID! CE propune „adeverință electronică verde”

 1. In municipiul Piatra Neamţ sunt montate foarte multe antene cu 1-6 elemenţi ca cea din imaginea de mai sus. De exemplu: de la sensul giratoriu de la spital, spre piaţă, pe o clădire cu şapte etaje, este montată o antenă cu şase elemenţi, pe Bulevardul Trăian- pe majoritatea blocurilor cu zece etaje H1-H6 sunt câte două antene şi chiar pe clădirea spitalului sunt trei antene.
  Legea 159 /2016 privind regimul infrastructurii fizice a reţelelor de comunicaţii electronice prevede montarea acestor antene cu acordul proprietarilor. Legea 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcţii face referire la vecini, în mod normal ar trebui luat în calcul şi locatarii blocurilor invecinate care sunt afectaţi (un studiu de impact cu efectele cumulate).
  În prezent sunt două proiecte de lege prin care se renunţă la autorizaţia de construire şi la acordul vecinilor care este înlocuit cu cel al preşedintelui asociaţie de proprietari, proiecte contestate şi de Avocatul Poporului pentru că încalcă drepturile cetăţenilor.
  “PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CONSILIUL UNIUNII EUROPEAN in DECIZIA NR. 243/2012/UE spune clar despre efectele IONIZANTE SI NEIONIZANTE asupra sanatatii viului in urma utilizarii spectrului radio, resursa naturala limitata, proprietatea publica a fiecarui popor: sursa https://tinyurl.com/y62lonyr
  Mai jos articolul din hotarare: Art. (31)
  O abordare coerentă a autorizării privind spectrul radio în Uniune ar trebui să ia pe deplin în considerare protecția sănătății publice împotriva câmpurilor electromagnetice, care este esențială pentru bunăstarea cetățenilor. Asigurând respectarea Recomandării 1999/519/CE a Consiliului din 12 iulie 1999 privind limitarea expunerii publicului la câmpuri electromagnetice (0 Hz-300 GHz) (14), este esențial să se asigure monitorizarea permanentă a efectelor de natură IONIZANTĂ și NEIONIZANTĂ asupra sănătății ale utilizării spectrului radio, inclusiv a EFECTELOR CUMULATE în SITUATII REALE în care diferite frecvențe ale spectrului radio sunt utilizate de un număr din ce în ce mai mare de tipuri de echipamente.”
  În anii trecuţi ” senatorii au decis ca antenele GSM să fie amplasate la o distanță de minimum 500 de metri față de unități de învățământ, spitale, centre de plasament și cămine de bătrâni… au dorit să modifice Legea 154/2012”… dar nu au finalizat… citește mai mult la: https://www.profit.ro/stiri/politic/antenele-gsm-nu-vor-mai-fi-mutate-la-minimum-500-metri-de-scoli-si-spitale-bucurestiul-a-fost-avertizat-ca-ramane-fara-semnal-de-telefon-16055133
  Acum nu se mai pune problema de respectarea unei distanţe, sunt montate chiar pe clădirile spitalului. Pe spital supot COVID unde la ultimul etaj este MATERNITATEA şi acum a fost mutată secţia ATI, în urma incendiului. Una este să pui mâna pe sare fără să ai leziuni – nu te afectează şi alta este să pui sare pe rană.

  La Piatra Neamţ probabil sunt deja montate şi antene 5G sau nu mai durează mult.
  Peste 4 milioane de români trăiesc în localități cu acoperire 5G
  „În acest moment, în România sunt instalate peste 750 de stații de bază 5G (768 cifra exactă), servicii comerciale 5G fiind disponibile în peste 30 de localitati, dintre care zece mari municipii: București, Timişoara, Iaşi, Cluj-Napoca, Braşov, Sibiu, Constanţa, Oradea, Craiova şi Ploieşti, (dar și în zone mic urbane, cum ar fi Predeal, Bușteni, Năvodari, Bragadiru, Otopeni, Voluntari, Pantelimon și Popești-Leordeni, precum și în mai multe zone rurale, din punct de vedere al organizării administrative a teritoriului național, care în realitate se află în imediata vecinătate a unor municipii cum ar fi Cluj, Iaşi şi Sibiu: Apahida (CJ), Baciu (CJ), Florești (CJ), Horpaz (IS), Valea Lupului (IS) sau Șelimbăr (SB) sau in jurul municipiului Bucuresti (judet Ilfov): Berceni, Chiajna, Dobroeşti, Domneşti, Dudu, Glina, Jilava, Roşu, Ştefăneştii de Jos, Tunari etc.”, a declarat miercuri Eduard Lovin, vicepreședintele ANCOM.
  https://economie.hotnews.ro/stiri-telecom-24626291-studiu-5G-ingrijorari-efecte-radiatii-sanatate-acoperire-retele-telefoane-antene-licitatie-ANCOM.htm.

Lasă un răspuns